Верховний суд викрив боргові махінації «Нафтогазу»

Енергетика
Верховний суд викрив боргові махінації «Нафтогазу»
Глава «Нафтогазу» Коболєв стверджує, що газозбутові та обласні газопостачальні компанії заборгували НАКу близько 49 млрд грн. Для посилення враження він порівняв цю суму з траншем МВФ
Фото: Укрінформ

Серія останніх ухвал найвищої судової інстанції доводить: газовий монополіст маніпулює своєю фінансовою звітністю

Верховний Суд дав правову оцінку відмові «Нафтогазу» надавати номінації підприємствам  теплокомуненерго. Він вважає такі систематичні дії монополіста неправомірними, а також закриває можливість для «Нафтогазу» та «Укртрансгазу» завищувати в рази вартість соціального газу для тепловиків, генерувати штучні борги та перекладати їх на облгази.

Підготовка так підготовка

Щороку наприкінці літа в Україні відбувається традиційний ритуал підготовки до опалювального сезону. Здебільшого він зводиться до отримання заяви уряду про готовність до опалювального сезону. Так сталося й цього року.

«Україна готова технічно до проходження нового опалювального сезону. Майже на 100% готова соціальна інфраструктура. Почалися регламентні роботи і запуски по всіх котельнях», - відзвітував віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Проте урядовці говорять тільки про технічну готовність тепловиків до початку опалювального сезону. Це радше відповідь на запитання, чи запустяться котельні в середині жовтня. У Кабміні залишають за дужками інший дуже важливий аспект – стану взаєморозрахунків на ринку тепловиків. Ця проблема як прапор переходить з року в рік, з одного опалювального сезону до іншого.

Послуги з постачання тепла для потреб населення є одними з найдорожчих. Ці борги формувалися багато років поспіль, але особливо стрімко виросли після запровадження ціни газу до рівня німецького хабу в Дюсельдорфі.

Часто споживачі не можуть самостійно і в повному обсязі сплачувати за опалення взимку. Тому послуги тепловиків у значній мірі покриваються субсидіями. Фінансування ж пільг і субсидій в Україні відбувається зі значним запізненням. Іноді на кілька місяців. Через це тепловики завжди є боржниками «Нафтогазу», з яким у них підписані прямі угоди.

«Нафтогаз» є єдиним і безальтернативним постачальником газу для цих комунальних підприємств.  До того ж державна компанія повністю контролює газ внутрішнього видобутку, який постачається по фіксованій урядом ціні. Зараз вона складає 5930 грн/тис. куб. м.

Чудово розуміючи це, в державній монополії вже три роки вдаються до маніпуляцій з постачанням газу. «Нафтогаз» не надає номінацій виробникам теплової енергії, що мають перед ним заборгованість. У компанії, посилаються на урядову постанову, і вважають, що постачати компаніям-боржникам газ для виробництва тепла взимку не потрібно. І це не є виконанням спеціальних обов’язків  покладених на «Нафтогаз» Кабміном.

У результаті тепловики досить часто споживають газ без номінації, адже ці підприємства за законом не можна відключати взимку. «В опалювальний період, відповідно до закону не можливо обмежити газопостачання в ці підприємства (теплокомуненерго – «Главком»), оскільки домівки людей залишаться без тепла, без газу. Тому перекрити кран газорозподільні підприємства не можуть», - визнала голова НКРЕКП Оксана Кривенко, відповідаючи на запитання нашого кореспондента щодо ситуації з небалансами. Дійсно, кожна спроба відключення тепловиків завершується відкриттям карних справ проти газорозподільних підприємств (облгазів), які за діючим Кодексом ГРМ повинні були б відключати від мереж тих, у яких немає підтверджених «Нафтогазом» обсягів газу (номінації). До того ж всі ми пам’ятаємо досвід катастрофи в Алчевську.

Не надавши номінацію тепловикам «Нафтогаз» наступним своїм кроком закріплює ситуацію на папері – а саме не оформлює передачу вже спожитого газу відповідним актом. Замість цього, державна компанія в особі дочірньої компанії «Нафтогазу» «Укртрансгаз» вимагає сплати за вже спожитий тепловиками газ від облгазів, через те, що вони не відрізали тепловика від газу. В «Укратрансгазі» пояснюють свої дії так, що ніби надають газорозподільним підприємствам послугу балансування. Іноді навіть заднім числом, виставляючи рахунки за попередні періоди за той газ, який було спожито теплокомуненерго.

Але найголовніше, що через цю схему «Нафтогаз» завищує ціну на соціальний газ, адже вартість послуги балансування розраховується, виходячи з ринкової ціни газу, ще й з застосуванням підвищуючих коефіцієнтів. Ось таким чином бухгалтерія «Нафтогазу» «намалювала мільярди боргів облгазів перед «Укртрансгазом».

Яскравим прикладом є штучне створення небалансів на ПАТ «Херсонгаз». Підприємство постачає газ на Херсонську ТЕЦ. За даними заступника голови правління компанії Віталія Голубєва, «завдяки діям «Нафтогазу», лише за січень 2017-го  «Укртрансгаз» виставив рахунок на 160 млн грн – це споживання однієї  Херсонської ТЕЦ. Але рахунок ми отримали лише через п’ять місяців після цих подій, тобто в травні ми дізналися від «Укртрансгазу» про те, що вони порахували нам небаланс. Звісно, після подачі позову з такими вимогами в першій же інстанції суд відмовив «Укртрансгазу» у стягненні таких небалансів, натомість було доведено правомірність дій оператора газорозподільчих мереж щодо розподілу цього газу і віднесення його на постачальника зі спеціальними  обов’язками («Нафтогаз» – «Главком»)», - розповів Голубєв.

У газорозподільних підприємствах категорично не сприймають такі розрахунки. Вважаючи, що «Нафтогаз» має самостійно врегульовувати питання споживання разом із своїми клієнтами - тепловиками. Представники облгазів також підкреслюють: замість того, щоб продавати газ населенню та підприємствам теплокомуненерго за соціальною ціною, «Нафтогаз» продає його в рази дорожче «Укртрансгазу» як технологічний газ, покращуючи показники фінансової звітності.

Протистояння «Нафтогазу» та облгазів триває вже два опалювальних сезони. Але схоже воно добігає кінця. Судова практика Верховного Суду має врешті-решт покласти край в цій ворожнечі.

«Є на сьогодні позитивна тенденція, динаміка вирішення цих спорів у судах. Газорозподільні підприємства вже подали в суд щодо вирішення цієї ситуації і вони виграють їх, тому що дійсно НАК «Нафтогаз України» мав забезпечити ці підприємства (теплокомуненерго, – ред) газом, а не списувати спожиті ними обсяги, як небаланси на газорозподільні підприємства», - зазначила голова НКРЕКП Оксана Кривенко.

Протистояння «Нафтогазу» та облгазів триває вже два опалювальних сезони. Але схоже воно добігає кінцяПротистояння «Нафтогазу» та облгазів триває вже два опалювальних сезони. Але схоже воно добігає кінця

Суперечка до суду доведе

Сутність конфлікту між учасниками ринку полягає у незугодженності законодавства, зокрема актів НКРЕКП, постанов уряду та законів. Є вимога до теплопостачальних підприємств не накопичувати заборгованість за газ, але інші акти законодавства забороняють відключити їх від газу та забороняють односторонню відмову постачальника (в даному випадку – «Нафтогаз України») від виконання взятих на себе договірних зобов’язань. Тому кожна зі сторін конфлікту трактувала положення законодавства на свою користь.

Цього літа остаточну точку в тлумаченні постанови Кабміну поставив Верховний Суд. Станом на початок жовтня 2018 року в судовому реєстрі  доступні кілька постанов Верховного Суду, які ухвалені у справах щодо так званих небалансів (більшість постанов Верховного Суду стосуються  споживачів Дніпропетровської області, ще одна – Харківської). Гравці ринку кажуть, що насправді їх більше, але ще не всі доступні в реєстрі судових рішень. Якщо коротко про їх сутність – постанови Верховного Суду розбирають по цеглинах штучні мільярди боргів, про які говорять в «Укртрансгазі».

Суд вищої інстанції нарешті поставив крапку у питанні надання номінацій підприємствам теплокомуненерго. Верховний Суд дійшов висновку, «видавати номінації підприємствам ТКЕ є обов’язком ПАТ «НАК «Нафтогаз України», а не правом». Про це йдеться у постанові від 22.06.2018 у справі №904/5621/17 об'єднаної палати Касаційного господарського суду при Верховному Суді.

Суд не задовільнив касаційну скаргу ПАТ «НАК «Нафтогаз України» на постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 04.10.2017 і залишив її без змін. В цій постанові судді навіть визначили обсяги газу, на які «Нафтогаз» має надати підприємству Жовтоводськтепломережа номінації впродовж цього опалювального сезону.

Також в цій же постанові чітко говориться, що  «планові обсяги постачання природного газу визначені сторонами в п. 2.1. кожного з договорів, і такі обсяги постачання є узгодженими в силу умов вказаних договорів». В свою чергу, об’єднана палата Касаційного господарського суду при Верховному суді залишила текст рішення без змін в черговий раз підтвердивши право підприємств ТКЕ на споживання обсягів газу, закріплених у двосторонніх договорах з «Нафтогазом», вважаючи їх узгодженими.

Після того, як наприкінці червня було ухвалено постанову об’єднаною палатою Касаційного господарського суду (при Верховному Суді), Верховний Суд став і далі виносити постанови по окремих справах.

Так наприклад, Верховний Суд дав правову оцінку відмові «Нафтогазу» надавати номінації підприємствам  теплокомуненерго. Він вважає такі систематичні дії монополіста неправомірними.

В одній з постанов Верховного Суду за позовом харківського КП «Обласний інформаційно-технічний центр» судді чітко визначили, що «видача ПАТ «НАК «Нафтогаз України» номінацій є однією з гарантій безперебійного та безперешкодного постачання виробнику теплової енергії природного газу з метою виробництва теплової енергії в опалювальний сезон. Відповідно, невидача або несвоєчасна видача номінацій ПАТ «НАК «Нафтогаз України» є неправомірною та унеможливлює безперешкодне отримання КП    «Обласний інформаційно-технічний центр» необхідних обсягів природного газу».

Найсвіжіше ж рішення датоване 3 жовтня 2018 року. Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду знову визнав, що споживання газу виробником тепла («Дніпровською теплоелектроцентраллю») для потреб населення без номінації є правомірним. Ці обсяги газу  не можуть класифікуватись як небаланс газу оператора газорозподільної мережі. Заборгованість за такий газ має стягуватись з теплопостачальної організації. 

На думку суддів Верховного Суду, ненадання номінацій та виникнення небалансів газу повинні бути врегульовані між ПАТ НАК «Нафтогаз України» та ПрАТ «Дніпровська ТЕЦ», а не з ПАТ «Дніпропетровськгаз», як газорозподільною організацією.

3 жовтня 2018 року Касаційний господарський суд відхилив касаційну скаргу НАК «Нафтогаз»  на постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 27.02.2018р. та рішення господарського суду Дніпропетровської області від 13.12.2017р. у справі № 904/8963/17. Суди першої та апеляційної інстанцій повністю задовольнили  вимоги ПАТ «Дніпровська теплоелектроцентраль» на відновлення газопостачання. Судді також зазначали, що припинення розподілу газу Дніпровській ТЕЦ порушує права позивача на отримання природного газу за договорами поставки та фактично позбавляють компанію можливості виконання покладених на нього функцій щодо забезпечення теплопостачанням населення, бюджетних та інших установ м. Кам'янське.

Третій зайвий

Отже суд чітко визначає: суперечки, які виникають між споживачем і постачальником газу мають вирішуватись між сторонами діючого договору. В текстах ухвал прямо говориться, що «у разі виникнення будь-яких суперечок, в тому числі і щодо ненадання номінацій, виникнення небалансів газу, останні повинні вирішуватися між відповідним споживачем та ПАТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України».

Іншими словами, втягнення облгазів до суперечок тепловиків та їх єдиного постачальника газу є неправомірним. І перекладання боргів ТКЕ на газорозподільні підприємства є всього лише творчим трактуванням законодавства з боку «Нафтогазу».

Прийняття цих рішень Верховним судом відкриває перед облгазами перспективу поступового руйнування піраміди багатомільярдних «боргів», про які так люблять говорити в «Нафтогазі» та «Укртрансгазі». Для цих компаній закривається вікно можливостей завищувати в рази вартість соціального газу для тепловиків, генерувати штучні борги та перекладати їх на облгази.

Оскільки «Укртрансгаз» не тільки обліковує віртуальну заборгованість, а й створює резерви під частину цих боргів, які вважає безнадійними, тут вже можуть виникнути питання у правоохоронних органів. Адже, наприклад, за підсумками минулого року «Укртрансгаз» здійснив 11,8 млрд грн нарахувань резерву  на знецінення дебіторської заборгованості. Для держбюджету це значить, що недоотримано принаймні 2,4 млрд грн податку на прибуток. А це вже нанесення державі збитків через маніпуляції з фінансовою звітністю.

Наталка Прудка, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: