Голова НКРЕКП назвала розслідування НАБУ формули «Роттердам+» грою на публіку

Голова НКРЕКП назвала розслідування НАБУ формули «Роттердам+» грою на публіку
Фото: Укрінформ

На думку Оксани Кривенко, саме відсутність доказів незаконності формули заважає НАБУ довести справу до суду

Голова НКРЕКП Оксана Кривенко жорстко відреагувала на вчорашні заяви директора НАБУ  Артема Ситника щодо ймовірних збитків від «Роттердаму+». 

«Є щонайменше три авторитетні експертизи, які вказують на обґрунтованість формули. Експертизи публічні. Це реальні доказові документи, а не якісь утаємничені «економічні звіти», зроблені невідомо ким. Немає про що дискутувати…», - написала вона на своїй сторінці в Facebook.

На думку Оксани Кривенко, саме відсутність доказів незаконності формули заважає НАБУ довести справу до суду.

«В мене єдине запитання. В НАБУ впевнені, що формула завдає державі збитки. То чому з боку Артема Ситника не було жодної спроби скасувати чи принайми призупини її дію через суд? Чи не дивно? Є так звана «злочинна дія», проте правоохоронці нічого не роблять, щоб її зупинити. Відповідь на запитання дуже проста. Розслідування – це не більше, ніж політична гра на публіку. Бутафорія. За гучними заявами керівництва НАБУ немає жодного реального змісту чи доказової бази. То ж це ніщо інше, як тиск на комісію», - наголосила Кривенко.

Як відомо, НАБУ понад рік розслідує формули «Роттердам+» в електроенергетиці та «Дюссельдорф+» в газовій сфері.

«Роттердам+» включає ціну вугілля для виробництва електроенергії, засновану на котируваннях вугільного хаба ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен) плюс доставку в український порт. У сфері природного газу діє формула «Дюссельдорф+» (ціна хаба NCG + доставка в Україну). Ці формули встановлюють ринкову вартість енергоресурсів для українських споживачів за принципом імпортного паритету.

Голова представництва Міжнародного валютного фонду Йоста Люнгман неодноразово заявляв, що приведення ціни на газ до ринкового рівня є головною умовою продовження кредитування України з боку МВФ.

Як овідомляв «Главком», глава Національного Антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що у справі розслідування схеми «Роттердам+» НКРЕКП не співпрацює з НАБУ. Про це він сказав на засіданні Антикорупційного комітету у середу, 3 жовтня. За словами Ситника, всі наявні в НАБУ документи були отримані в результаті обшуку.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: