Військові проти коронавірусу. Чим допомагає армія

пандемія
Військові проти коронавірусу. Чим допомагає армія

Країни одна за одною запроваджують надзвичайний стан. І це само по собі є безпрецендентним для цивілізованого світу після завершення Другої світової війни

Країни Європи вже почали використовувати досвід КНР, залучаючи армії для виконання спецзавдань під час пандемії

Планета продовжує боротися з пандемією коронавірусу, і Україна в останні тижні також увійшла в активну фазу протистояння. В державі діє карантин, один за одним у регіонах оголошується надзвичайна ситуація, а тепер розглядається сценарій введення надзвичайного стану. Одним з найдисциплінованіших інститутів держави, яка знаходиться у стані війни, безперечно, є Збройні сили. Але армія є й найбільш вразливою частиною суспільства, оскільки тут передбачена максимальна взаємодія між людьми і їхня ізоляція досить проблематична. Поза тим, військові мусять бути мультизадачними і в скрутних умовах допомагати цивільному населенню.

Досвід

Провідні країни, де зафіксовано спалах інфекції, майже одразу почали залучати військових. Пандемія, наче тестує уряди на міцність, і залучення армії та спецпризначенців для багатьох держав світу відкрило новий потенціал протистояння хворобі. Адже суспільства виявилися слабкими саме у питанні дисципліни.  Наприклад, влада Китаю з 22 січня 2020 року з допомогою армії і сил поліції заборонила виїзд з міста Вухань (центру зараження COVID-19) і пересування людей вулицями без спеціальних перепусток. Представник Всесвітньої організації охорони здоров'я в Пекіні Ґауден Галі заявив, що «ізоляція міста з 11 млн жителів не має прецедентів в історії охорони здоров'я». Участь в протиепідемічних заходах силових структур допомогло припинити поширення смертельної інфекції в Ухані і в цілому КНР.   

«Ізоляція міста з 11 млн жителів не має прецедентів в історії охорони здоров'я»«Ізоляція міста з 11 млн жителів не має прецедентів в історії охорони здоров'я»

Деякі країни Європи вже почали використовувати досвід КНР, залучаючи армії для виконання спецзавдань. Так, наприклад, до боротьби з поширенням COVID-19 в Австрії залучають військовослужбовців федеральної армії. «Армія в усій Австрії готова допомогти владним органам та інституціям», - запевнила очільниця військового відомства. За її словами, у Відні, Тіролі та Форарльберзі 66 військовослужбовців залучені, зокрема, до діяльності координаційного штабу державного реагування на кризи та стихійні лиха. Показово, що керівництво здатне підсилити боротьбу з коронавірусом оперативно та у будь-який час.

Уряд Іспанії, де нині кількість померлих від інфекції вимірюється сотнями щодоби, також залучив до боротьби з поширенням коронавірусу армію – військові почали патрулювати вулиці кількох міст. Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес провела нараду для обговорення заходів, які збройні сили вживатимуть у боротьбі з коронавірусом.

Судячи за повідомленнями влади і ЗМІ, навіть в Росії в низці регіонів до цього вже готуються. Про навчання військ для бороьби з особливо небезпечними інфекціями і зброєю масового ураження вже повідомили в Міноборони РФ. Навчання триватимуть місяць у регіонах, що межують з Китаєм (Амурська область, Примор'я і Хабаровський край).

Протикоронавірусні навчання на Далекому Сході Росії пройшли за участю військовихПротикоронавірусні навчання на Далекому Сході Росії пройшли за участю військових

Але армійці те ж в полі ураження коронавірусу. Зокрема, в Росії призов не перенесли як в Україні, а запровадили для призовників двотижневий карантин після потрапляння до військової частини. До того ж, російське військове відомство проводить профілактику серед військовослужбовців, членів їх сімей і цивільного персоналу. Показово, що у Збройних силах країни-агресора сформований запас  ліків і препаратів, а також засобів індивідуального захисту для оперативного надання медичної допомоги. Також російські військові провели спеціальне навчання з евакуації громадян через коронавірус, спецобробки повітряних суден і дезінфекції об'єктів. 12 березня був створений оперативний штаб з попередження завезення і розповсюдження в Збройних силах COVID-19, штаб очолив перший заступник міністра оборони Руслан Цаліков.

У США до запобігання поширенню коронавірусу залучили Національну гвардію.

Ситуація в Збройних силах України

Минулого тижня Міністерство оборони України повідомило, що наразі тривають заходи щодо недопущення потрапляння коронавірусу в Збройні сили. «Станом на початок березня 2020 року здійснюється постійний моніторинг інфекційних захворювань серед особового складу, а також санітарно-просвітницька робота для зниження загального ризику захворювань на гострі респіраторні вірусні інфекції. При цьому начальник Генерального штабу збройних сил України Руслан Хомчак переконаний, що боротьба з коронавірусом – не прерогатива військовослужбовців

Тим часом, у ЗМІ з’явилася інформація, що окупанти на Донбасі активно запускають фейки щодо виявлення  коронавірусу в українські армії.

На умовах анонімності самі військові називаються ситуацію, яка склалась в Міністерстві оборони бардаком. На їхнє переконання відомство нічого не робить для убезпечення армії у критичній ситуації. Мова про доставку і прийом їжі, умови розміщення в казармах, контрактників, які звільняються і приходять без перевірки. Якщо ж почнуться серйозні проблеми всередині країни,  армія не буде готова прийти на допомогу, як це відбувається у всьому світі. Протигази прострочені, вони по 30 років в експлуатації, захисних костюмів і речовин немає. І це при тому, що армія найдисциплінованіша структура держави. І саме її залучають у найкритичніші моменти, аби люди виконували умови карантину.

Україна на відміну від країни-агресора призупинила весняний призов в умовах пандеміїУкраїна на відміну від країни-агресора призупинила весняний призов в умовах пандемії

Попри  коронавірус, російська війна проти України не тільки вщухає, але перейшла у активну фазу. Тому й деякі українські військові переконані, що карантинну ситуацію слід використовувати як шанс. Зокрема, у підготовці Плану оборони держави, та й у інших площинах розвитку оборонного потенціалу. Боротьба із коронавірусом може стати й шансом посилення авторитету самої армії, а може, й мотивації до служби – в разі, коли військо і на цій ділянці стане на захист суспільства. Напевно, в разі повного карантину буде сенс залучати військових до патрулювання у містах. Що ж до захисту самих військових від COVID-19, то варто збільшити автономність дій підрозділів, обмеживши їх контакти з іншими, особливо логістичними.

Але без підтримки народу і уряду армія не зможе бути стовідсотковими щитом безпеки держави. На думку генерала Сергія Кривоноса, Україна не встигла розгорнути, та вибудувати ефективну систему територіальної оборони, в якій на рівні області передбачено постійно діючий штаб оборони та безпеки. Регіональний штаб мав би за заздалегідь опрацювати всі загрози та сценарії. На жаль поки, війна нас не навчила головному - передбачати, готуватися наперед до будь-яких ситуацій, задіювати всі ресурси і швидко приймати необхідні рішення.

Дмитро Бадрак для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: