«Выход есть! Через Шереметьево». Як росіяни «вітають» перемогу партії Путіна

«Выход есть! Через Шереметьево». Як росіяни «вітають» перемогу партії Путіна
фото: scd.ru.rfi.fr

«Єдина Росія» здобула абсолютну владу в умовах безпрецедентної апатії виборців

Вибори, які відбулися з найменшою явкою в історії російського парламентаризму (47,8%), лише зміцнили владу правлячої партії «Єдина Росія». Як і раніше, стати парламентськими, а отже, здобути право на подальше державне фінансування, зуміли тільки чотири всім відомі політичні сили. Проте на відміну від Думи минулого скликання, цього разу «ЄдРо», або, як ще називають у РФ політичну силу Путіна-Медведєва, «партия жуликов и воров», зуміла здобути конституційну більшість. З урахуванням одномандатників, соратники президента отримують 76,22% місць у Думі при необхідних 66%. Це означає, що єдинороси зможуть самостійно змінювати Конституцію (окрім перших статей документа).

Друге місце посіла КПРФ – 9,34% (42 мандати), третє – ЛДПР Володимира Жириновського – 8,67% (39 мандатів), четверте – «Справедлива Росія» – 5,11% (23 мандати). Жодному кандидату від так званої несистемної ліберальної опозиції пробитися до нового складу парламенту не вдалося ані за партійними списками, ані в одномандатних округах.

Результати голосуванняРезультати голосування

Вперше у загальноросійських виборах взяли участь мешканці окупованого Криму. Кремль організував там голосування у чотирьох одномандатних округах.

Цікаво, що у севастопольському окрузі (№219) переміг колишній депутат Верховної Ради від Партії регіонів, а нині єдинорос Дмитро Бєлік. З червня 2013 року він працював заступником голови Севастопольської міськдержадміністрації. Високу посаду, як пишуть севастопольські ЗМІ, Бєлік отримав тому, що у 2012 році підтримав на виборах до Верховної Ради України олігарха Вадима Новинського. А під час так званої Русской вєсни Бєлік уже був у стані головного місцевого сепаратиста Олексія Чалого.

Дмитро БєлікДмитро Бєлік

В окрузі №19, що у Сімферополі, переміг член «Єдиної Росії» Андрій Козенко. З 2003-го до 2009 року він працював директором Російської спільноти Криму «Русский дом», був членом партії «Русский блок». З 2010 року працював на посаді заступника голови Ради міністрів АРК, очолював Кримську організацію української політичної партії «Русское единство». Був наймолодшим депутатом АР Крим V скликання. Має медаль «За захист Республіки Крим», якою Путін нагородив причетних до окупації території України. Відповідно до інформації з його персональної сторінки в інтернеті, з липня цього року новообраний депутат є «офіційним представником Громадського руху «Донецька Республіка» в Республіці Крим».

Андрій КозенкоАндрій Козенко

В окрузі №20 (Керч) переміг член «Єдиної Росії» Костянтин Бахарєв, самопроголошений перший віце-спікер так званої Республіки Крим. Примітно, що у 2005 році Бахарєв закінчив Харківський інститут державного управління Національної академії держуправління при президентові України й здобув кваліфікацію магістра держуправління. З 1997-го до 2010 року працював на різних посадах у газеті «Кримська правда». У 2010-2011 роках був першим заступником голови Верховної Ради АРК. Був одним із депутатів-зрадників АРК, які проголосували за відділення від України через так званий референдум.

Костянтин БахарєвКостянтин Бахарєв

В окрузі №21 (Євпаторія) перемогла єдинорос, учитель історії Світлана Савченко. З 1994-го до 1998 року вона була депутатом Верховної Ради АРК, 1999–2002 рр.. – голова партії «Союз». З 2002-го до 2006 рр. працювала помічником-консультантом народного депутата України Льва Миримського. Потім була заступником голови того ж «Союзу», яку очолював Миримський.

Світлана СавченкоСвітлана Савченко

Україна закликає світ не визнавати вибори не лише у чотирьох одномандатних округах Криму, а й до усієї Держдуми, оскільки за новообраних депутатів голосували в тому числі й мешканці окупованого Криму. Понад те, за партійними списками до російського парламенту потрапили такі одіозні політики, як самопроголошений голова Криму Сергій Аксьонов, так званий віце-прем’єр уряду Криму Руслан Бальбек та інші. Жодна міжнародна організація не погодилась спостерігати за виборами. ЄС і ОБСЄ у своїх заявах не визнають депутатами Думи політиків, обраних в окупованому Криму, однак з невизнанням усієї Думи не поспішають. Це, з погляду українських політиків і юристів, може бути ознакою визнання з боку європейських інституцій нового складу Думи, обраного з порушеннями міжнародного права.

Як реагують росіяни на такі вибори

Прем’єр-міністр Росії та обличчя партії «Єдина Росія» Дмитро Медведєв у себе на сторінці у Facebook урочисто оголосив про перемогу своєї політсили на виборах. «Дякую прихильникам партії! Спасибі всім, хто проголосував сьогодні!» – написав він.

Його пост прокоментувало понад 3,7 тис. користувачів соцмережі, і далеко не всі коментатори висловили підтримку прем’єру. По-перше, серед них багато таких, хто розуміє масштаби фальсифікацій. По-друге, згідно з коментарями, голосування за «Єдину Росію» було зовсім не таким масовим, яким його намагається показати кремлівська пропаганда.

Тим часом з коментарів видно, що обурення суспільства не матиме наслідків поза межами соцмереж:

Екс-голова компанії ЮКОС Михайло Ходорковський, вічний опонент Путіна, прокоментував вибори так: «Це були чергові вибори без вибору. Люди показали своє ставлення до них явкою, найнижчою за останні роки. Партія влади намалювала собі конституційну більшість, але не змогла домогтися легітимності. Шахраїв неможливо змусити не шахраювати».

У коментарях до допису свою неспроможність дати відсіч фальсифікаторам з Кремля росіяни пов’язують з відсутністю сильного лідера, який зміг би підняти народ, надихнути на протест:

Російський публіцист та громадський діяч Віктор Шендерович у своєму пості написав, що «зміни відбудуться не після виборів, а після якоїсь катастрофи». «Суть путінської Росії – фальшак, і «типу вибори» 2016 року (до «типу парламенту») дали нам нагоду насолодитися цілковитою гармонією: держава забила болт на народ – і народ зустрічним чином забив болт на державу. Зокрема, не схотів витрачати час на явний балаган», – висловився він. Під його повідомленням користувачі соцмереж висловили переконання, що невдовзі Росія зазнає економічної катастрофи. Інакше кажучи, чинна влада знищить себе сама.

Пост лідера партії «Яблуко» Григорія Явлінського із закликом прийти на вибори був сповнений надії: політик сподівався отримати голоси, навіть якщо заздалегідь відомо, що результати буде сфальсифіковано. «Не можете забути матерів Беслана, жертв «Норд-Осту», підводників «Курська», які не дочекалися підйому? Вибори – ось справжній всеросійський день пам'яті Бориса Нємцова, Ганни Політковської, Юрія Щекочихіна, всіх жертв цієї системи. Ви любите повторювати «не забудемо, не пробачимо». Виконайте свою обіцянку – не пробачте, не забудьте! Приходьте на вибори!»

Тим часом на сторінці у Володимира Жириновського хоч і немає жодного посту після 15 вересня (вибори до Держдуми, як відомо, відбулися 18-го), однак в останньому дописі він вказує таке: «Однопартійний режим, який дістався нам у спадок від Радянського Союзу, провокує безліч проблем. Він знищив Російську імперію, занапастив Радянський Союз, а тепер шкодить Росії. Монополія у владі викликає монополію в економіці».

До цього допису люди знову-таки висловлюють обурення фальсифікаціями:

«Росіяни, терпіть – ви на це заслуговуєте». Такою є провідна думка в коментарях під численними постами російського опозиційного політика Іллі Пономарьова, який відслідковував перебіг виборів та підрахунок голосів, хоча сам не балотувався. «Крім об'єктивних обставин (низька явка вкупі з величезним фінансовим і безмежним ресурсом опонента від «Єдиної Росії») були і суб'єктивні обставини, які ми (опозиціонери) могли б змінити», – йдеться у пості Костянтина Янкаускаса, який поширив Пономарьов. Зокрема йдеться про пасивність опозиції на тлі активної діяльності провладної партії.

Що стосується виборів в окупованому Криму, то голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у своєму пості поширив матеріал російського «Коммерсанта» щодо спроб російської влади не лише фальсифікувати, а й звинуватити у спробі зриву вборів до Держдуми кримських татар. Статтю прокоментував лаконічно: «Окупантам, як завжди, став на заваді Меджліс...»

У коментарях представники корінного народу півострова висловили обурення поведінкою окупантів.

Також, відповідно до коментарів, кримські татари не підтримали голосування на виборах:

Інші жителі окупованого півострова нагадують російській владі, що світ не визнав приналежності півострова до окупантів, а відтак через «голосування» у Криму результати виборів до Держдуми будуть нелегітимними.

 

Наталія Сокирчук, Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: