Як Аваков впливав на справу проти свого сина. Оприлюднено нові деталі

тема дня
Як Аваков впливав на справу проти свого сина. Оприлюднено нові деталі

У Авакова також розслідують схему, в якій НАБУ підозрює його сина?

Що варто знати про кримінальне розслідування щодо Авакова-молодшого

Гучна історія про переплату за рюкзаки для потреб МВС містить аж надто багато скандальних фактів. Із досі маловідомих: Міністерство внутрішніх справ Арсена Авакова веде паралельне розслідування злочинної схеми, до якої, впевнені детективи Національного антикорупційного бюро, причетний син міністра Олександр Аваков.

Чи завадить таке дублювання довести винуватість причетних?

Національне антикорупційне бюро вчора затримало і вручило повідомлення про підозру сину голови МВС Олександру Авакову. Він провів ніч у слідчому ізоляторі в очікуванні суду, який сьогодні обиратиме йому міру запобіжного заходу.

Цьому передували обшуки детективами НАБУ помешкань Авакова-молодшого у Києві та Харкові, а також затримання «спільників» – екс-заступника голови МВС Сергія Чеботаря (провів ніч у лікарні через погіршення стану здоров`я) та підприємця Володимира Литвина. Детективи НАБУ вважають цю трійцю причетною до постачання силовикам великої партії рюкзаків за завищеними цінами два роки тому.

Міністр Арсен Аваков неодноразово демонстрував байдужість до перебігу розслідування та впевненість у невинуватості сина. Але вчорашні події довели, що показний спокій керівника МВС – це лише гра на публіку. За кулісами ж скандальної справи відбувались події, які свідчать, що Аваков дуже сильно переймався долею сина.

Показовим стало залучення у вчорашні події підконтрольних міністру силових ресурсів – під час обшуків житла Олександра Авакова в Харкові будівлю оточили поліцейські, а переміщення затриманого в НАБУ, де йому оголошували підозру в розкраданні державних коштів, відбувалося в супроводі Нацгвардії. В суді, який учора так і не відбувся, підтримати сина міністра також зібралось кілька десятків людей у камуфляжі. За словами лояльного до Авакова екс-радника Іллі Киви, це були його «товариші по службі».

Ще один показовий факт – напередодні обшуків та затримання Олександра Авакова міністр зняв посилену охорону майданчика з протестувальниками під Верховною Радою. Якщо він знав про заплановані обшуки, то таким чином міг подати сигнал будь-яким опонентам, що безпека урядового кварталу залежить тільки від нього.

Але це не усі докази хвилювання Авакова. Інформація судового реєстру свідчить, що впливати на хід розслідування проти сина Арсен Борисович розпочав не вчора, а буквально від самого початку справи. Наприклад, його підлеглі влаштували паралельне розслідування злочинної схеми, до якої начебто причетний  Олександр Аваков.

Нагадаємо, справу щодо закупівлі рюкзаків було порушено 7 липня 2015 року Головною військовою прокуратурою (згодом, у 2016 році, військові прокурори передали її до Національного антикорупційного бюро). Окрім непрозорого відбору постачальника та завищення ціни, у цьому провадженні досліджується відмивання сплачених за рюкзаки державних коштів через конвертаційний центр. Як з`ясував «Главком», cаме діяльність цього «конверта» стала приводом для початку паралельного розслідування міністерством внутрішніх справ. Своє провадження МВС відкрило 30 липня 2015 року – через три тижні після військових прокурорів, які тоді зацікавились новими рюкзаками у МВС. Щоправда, міліціонерів цікавила не законність витрачання своїх коштів, а зовсім інші факти – ухилення від сплати податків низкою комерційних підприємств.

Що ж дає зацікавленим особам паралельне розслідування МВС, якщо припустити, що воно і справді стало реакцією очільника МВС на справу проти його сина?! Відповідь може ховатись у кількох десятках ухвал, які були винесені судами на користь МВС у 2015 – 2017 рр. про надання слідчим санкції на обшук та права на доступ до реєстраційних та інших документів фіктивних компаній. Тобто, документи фірм, через які пройшли приблизно 15 мільйонів за «рюкзаки Авакова», опинились у руках підлеглих міністра МВС.

Нагадаємо, фабула злочину, в якому звинувачують Олександра Авакова, виглядає так: 2,5 роки тому МВС переплатило під час закупівлі 6000 рюкзаків для міністерства, товар був поставлений не в повному обсязі, що стало наслідком «змови» службових осіб МВС України з постачальником. Ба більше, отримавши гроші (у розмірі приблизно 15 млн гривень), виконавець – фірма «Дніпровенд» – перерахувала їх фіктивним компаніям за неіснуючі послуги. Приводом для висновків про корупційну складову став у тому числі відеозапис, викладений у лютому 2015 року на сервісі Youtube, де люди, схожі на Олександра Авакова і тодішнього заступника глави МВС Сергія Чеботаря, домовляються про закупівлю рюкзаків для потреб МВС.

Національне антикорупційне бюро ще рік тому не піддавало сумніву факт переговорів між сином Авакова та Сергієм Чеботарем. «На даний час існує обґрунтована підозра вважати, що колишній заступник міністра внутрішніх справ, діючи спільно з сином міністра внутрішніх справ, дав завідомо незаконні вказівки членам комітету з конкурсних торгів щодо організації проведення переговорної процедури закупівлі рюкзаків та організував проведення процедури закупівлі таким чином, щоб переможцем по лотам 1-3 було визнано «ТОВ «Дніпровенд»», - стверджували тоді детективи в суді.

За версією НАБУ, координувати дії всіх спільників шляхом надання вказівок міг Арсен Аваков, у прямому підпорядкуванні якого перебував Чеботар.

До переліку компаній, які, за версією МВС, утворюють конвертаційний центр, а на думку НАБУ, відмивали кошти, сплачені за рюкзаки, входять наступні суб`єкти: «А-Сервіс XXI», «Імперія-Стіл», «Мегом», «Мобего», «МВП Плюс», «Компанія «АНП», «Йоам-Харків», «НВП «Статус», ПП «Світлодинаміка» та інші.

Як стверджують слідчі МВС, ці фірми було створено та/або куплено для легалізації (відмивання) доходів в особливо великому розмірі. З початку 2014 року на розрахункові рахунки цих фірм підприємства реального сектора економіки, зокрема ТОВ «Харківський незалежний центр сертифікації», НВП «Промтехснаб», Товариство інвалідів Київського району м. Харкова ДП «Завод «Радіореле», «НВО «Вимпел», «Аплі-Сенсор», «Укрсервісспецремонт», «Славтрейд Агро», «Славтрейдфуд», «Славтрейд Браво», перерахували безготівкові кошти у сумі близько 100 млн гривень. Згодом їх було переведено в готівку.

Варто відзначити, син Авакова Олександр раніше стверджував, що не має жодного стосунку до поставок рюкзаків для потреб МВС. А сам міністр внутрішніх справ наголошував, що тендерна процедура закупівлі була бездоганною. «Рюкзаки були поставлені та експлуатуються у спецпідрозділах. Невелика кількість залишилася на складах, бажаючі можуть оцінити модель через звернення до прес-служби. Ні я, ні моя дружина, як раніше заявляли каплінообразні (випад на адресу нардепа Каплін. - «Главком»), ні син мій, - як заявляють зараз - не мають і не мали відношення до постачальників, які в результаті конкурсу поставили продукцію», - переконував він.

Федір Орищук, «Главком»

Читайте також: Рюкзак на голову. НАБУ наносить удар по Авакову

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: