Як купити BMW за «три копійки». Майстер-клас від українських чиновників

Як купити BMW за «три копійки». Майстер-клас від українських чиновників
фото: eskant-foto.ru

Вони й далі не стидаються. Останні покупки державних службовців

Обурення суспільства розкішшю, в якій живуть державні службовці, ніяк не впливає на них. Система е-декларування свідчить, що десятки службовців і далі скуповують і продають активи, котрі не завжди співвідносяться з їхніми офіційними заробітками…

Одне з висловлювань новообраного президента США Дональда Трампа: «Багатіти – тяжка праця». Українські чиновники навряд чи б із цим погодилися. Як свідчить система е-декларування, у вітчизняних держслубовців є талант легко набувати значні активи за безцінь.

Трампу й не снилося

Розмір нових активів чиновників та умови їх набуття продовжують дивувати. Протягом осені низка держслужбовців обзавелася значними активами за цінами, про які решта українців може хіба що мріяти.

На це вказують не лише декларації за 2015 рік, а й оновлені дані – відомості «про суттєві зміни майнового стану», що відбулись у домогосподарствах чиновників уже цього року. Лише протягом цієї осені близько півтисячі держслужбовців різних рівнів продавали чи купували рухоме або нерухоме майна, вартість якого сягала в окремих випадках мільйона гривень. Маржі деяких угод могли б позаздрити будь-які акули бізнесу.

«Главком» дослідив, що відбувалося з активами держслужбовців протягом останнього місяця.

Так, наприклад, заступник начальника управління держземкадастру Головного управління Держгеокадастру у Києві Володимир Марченко три тижні тому придбав ділянку площею 12 соток у селі Погреби під Кивом за 96 тис. гривень. Ринкова ціна землі мала б бути у кілька разів вищою.

Унікальним виглядає і набуття заступником завідувача відділу секретаріату Кабінету міністрів Сергієм Козубом 12 соток у селі Гатне під Києвом за 122 тис. гривень. Інший покупець мав би віддати за таку землю в чотири-п’ять разів більше.

Пощастило й голові Томаківської райдержадміністрації Дніпропетровської області Сергію Семененку, який у жовтні став власником домоволодіння у Дніпрі (площею 128 кв. м) вартістю 80 тис. гривень.

Якщо вірити деклараціям, вигідно купувати чиновники вміють не лише нерухомість. Так, начальник відділу Сватівського відділу Старобільської місцевої прокуратури Олександр Голубов наприкінці жовтня купив трирічну Skoda Octavia за 130 тис. гривень. А Юрій Терещук, заступник начальника Волинської митниці, зо два тижні тому придбав Volkswagen Multivan 2014 року за 70 тис. гривень (!). Ринкова вартість такої машини могла б бути вдесятеро вищою.

Є чим похизуватись і начальнику відділу 2-го митного посту Дякове Закарпатської митниці Олегу Богачеку. У вересні він купив Mercedes С220 CDI за 270 тис. гривень. Наскільки ця покупка була вигідною, свідчить остання грошова оцінка автівки, зазначена у декларації, – 382 тис. гривень. Ринкова ціна – ще вища. Слід зазначити, що більшість прикладів купівлі недешевих авто за надпривабливими цінами демонструють переважно представники правоохоронних і контролюючих органів, як це зробила і начальник відділу фінансової інспекції у Черкаській області Неля Золотарьова. Її Renault Megane 2013 року випуску коштував новій власниці 115 тис. гривень.

Варто зазначити, що останнім часом поширилася практика заниження у документах реальної вартості угоди з купівлі-продажу майна до межі у 150 тис. гривень, через обмеження НБУ. Нагадаємо, три роки тому регулятор забов’язав здійснювати розрахунки у сумі понад 150 тис. гривень лише у безготівковій формі. Щоб обійти цю вимогу, достатньо вказати у документах купівлі-продажу занижену суму. Це практикується для приховування своїх реальних витрат або з інших причин – наприклад, щоб уникнути сплати банківської комісії. Проте, навіть якщо саме ця логіка була закладена в наведені вище угоди чиновників, вона зовсім не свідчить про доброчесність українських держслужбовців.

Купив за гривню, продав за шість

Реєстр декларацій демонструє неймовірну удачу по всьому ланцюжку господарських питань. Адже важливо не лише дешево купити, а й дорого продати. Саме так вчинив депутат Валерій Пацкан. Відповідно до нових відомостей з системи е-декларування, нардеп від Блоку Петра Порошенка Максим Саврасов 8 листопада купив у свого однопартійця Валерія Пацкана чотирирічний автомобіль Audi A6 за 0,9 млн гривень. Якщо вірити декларації продавця – Пацкана – останній придбав машину близько двох років тому в шість разів дешевше. Сам Валерій Пацкан залишився без жодної автівки, проте відсутність колес нардеп компенсував новосіллям – на початку жовтня він додатково вніс у систему е-декларування факт придбання квартири у Києві площею 165 кв. м вартістю 2,7 млн гривень.

Пішли вгору й справи його родича – колишнього прокурора Ірпеня Мирослава Пацкана. Останній у серпні отримав посаду заступника прокурора Рівненської області. А 31 жовтня купив нову квартиру площею 83 кв. м у Києві вартістю 1,5 млн гривень (до цього житло було ним задекларовано як недобудова). У декларації за 2015 рік Мирослав Пацкан вказав готівкові активи своєї родини у розмірі 200 тис. гривень.

Це непоодинокий випадок. Як писав раніше «Главком», Олексій Кавилін, начальник Головного управління ДФС у Запорізькій області (з жовтня 2016-го поєднує цю посаду із обов’язками начальника Головного управління Державної фіскальної служби Київщини), торік продав Range Rover Voque за 950 тис. гривень, який у 2014-му купив лише… за 100 тис. гривень.

Легалізація статків чи прагматизм?

Подеколи аналогічні угоди можуть нагадувати легалізацію статків. Особливо притягує увагу купівля-продаж активів чиновниками, коли іншою стороною виступають їхні помічники.

Наприклад, парламентар від «Волі народу» Віктор Развадовський у жовтні придбав два статусних автомобілі сумарною вартістю майже 2,5 млн гривень. Один з них – Audi SQ7, куплений за 1,5 млн гривень у Сергія Олексійовича Товстухи. Таке саме ім’я носить доцент кафедри Національного університету податкової служби. Іншу автівку – Mercedes-Benz S63 – за 950 тис. гривень депутату продав його колишній помічник-консультант Едуард Лопатко (наразі його син Сергій Лопатко також працює помічником-консультантом Развадовського). Лопатко-старший та Лопатко-молодший – мають бізнес у транспортній галузі (серед компаній, що їм належать: «Авто-Союз» та українсько-німецьке підприємство «Вантаж»). Сфера діяльності продавців зазначених вище машин ніби нагадує кар’єрний шлях генерал-полковника Развадовського, який довгі роки очолював керівні структури в ДАІ та податковій службі. Нагадаємо, кар’єру в МВС Развадовський закінчив у 2012 році на посаді начальника департаменту транспортної міліції МВС України.

На противагу Развадовському, який купив машину у свого консультанта, губернатор Дніпропетровської області Валентин Резніченко, навпаки, продав автівку своєму раднику – Юрію Голику. Останній був змушений заплатити за машину 3,7 млн гривень. А от якої саме техніки зі свого автопарку позбувся топ-чиновник – у системі декларування не зазначено. Як відомо, у декларації за 2015 рік Резніченко вказав такий перелік своїх машин: Mersedes Benz S500 2014 р.в., Range Rover 2014 р.в. та Range Rover Sport 2007 р.в.

Кожний день як останній

Як свідчить система е-декларування, чиновники досить часто готові віддати останнє чи влізти у борги за гарний актив. Депутат від Опозиційного блоку Дмитро Добкін, який раніше задекларував кілька мільйонів, напередодні отримав кредит на суму близько 2 млн гривень, купивши Lexus LX 570 (G7) за 3,67 млн гривень. Решту суми він доклав завдяки продажу іншого автомобіля (марку не зазначено). Нагадаємо, востаннє Добкін-молодший прославився тим, що придбав просто під час засідання Ради путівку на Новий рік за 135 тисяч євро (майже 4 млн грн).

Таким саме шляхом пішли й вихідці з Донбасу Олексій Сергійович Райкун та Євген Сергійович Райкун (імовірно, брати), кожний з яких цього року придбав седан бізнес-класу BMW 520. Олексій Райкун працює процесуальним прокурором Генеральної прокуратури, Євген – процесуальним прокурором Донецької області.

8 листопада Євген Райкун купив у керівника компанії «Спецброксервіс» з Артемівська Олександра Люзняка седан бізнес-класу BMW 520i (2012 р.в.) за 450 тис. гривень. Така покупка змусила його отримати позику від не відомого інтернету Ростислава Каширіна у розмірі 250 тис. гривень. Також став у нагоді продаж іншої машини Райкуна за 400 тис. гривень.

За кілька місяців до цього так само вчинив і Олексій Райкун з Генпрокуратури – купив схожу BMW 520 2012 р.в. за 546 тис. гривень.

Ще більше на власний транспорт витратив інший підлеглий генпрокурора Юрія Луценка – Роман Нагірняк, прокурор Головного слідчого управління ГПУ. Наприкінці жовтня він купив новеньку KIA Sportage за 894 тис. гривень. Стільки ж, до речі, витратив на нову машину і Тарас Грень, перший заступник начальника управління юстиції у Львівській області. Місяць тому він став власником такої самої KIA Sportage.

Нові мільйонери

Інше спостереження – після суспільної хвилі обурення статками «слуг народу», зафіксованими у деклараціях за 2015 рік, чиновники й далі продовжують купувати активи за цінами, що не завжди співвідносяться з їхніми статками. Важко сказати, що ними керує в першу чергу: побутові потреби, небажання позбутися звичного способу життя чи легалізація коштів перед новою кампанією з декларування доходів за 2016 рік.

Восени цього року, коли українці з подивом і обуренням підраховували своїх «трампів» у лавах чиновників, падчірка екс-генпрокурора Віктора Шокіна Тетяна Горностаєва виручила 2,3 млн гривень. Саме на таку суму заступник прокурора Одеської області напередодні продала своїх два об’єкти нерухомості.

Минулого року активи Тетяни і Олексія Горностаєвих (перший заступник керівника Одеської місцевої прокуратури №1) включали готівку лише у сумі 450 тис. гривень (у гривневому еквіваленті). Окрім грошей родина володіла двома квартирами в Одесі і Дніпрі, будинком та трьома ділянками під Києвом. Що саме з цього переліку родина продала напередодні – в оновлених даних не зазначається.

Нагадаємо, Горностаєва торік обіймала посаду заступника прокурора Одеської області та здобула гучну славу завдяки звинуваченням колишнього губернатора Одещини Міхеїла Саакашвілі у тиску на бізнес.

Міняти нерухомість на «кеш» стало певним трендом у чиновників у жовтні-листопаді цього року, про що свідчать найбільш красномовні приклади з системи декларування.

Найпомітніший розпродаж влаштував скандальний губернатор Миколаївської області Олексій Савченко – колишній нардеп від БПП, який отримав посаду внаслідок конкурсу. Як з’ясувалося, напередодні він розпродав півдесятка об’єктів нерухомості загальною вартістю 10,3 млн гривень.

Завдяки вдалим угодам у жовтні-листопаді клуб чиновників-мільйонерів поповнили, наприклад, суддя Господарського суду Дніпропетровської області Світлана Панна, яка продала нерухоме майно майже за 1 млн гривень. Стільки ж отримала від продажу квартири суддя Приморського суду Одеси Вікторія Літвінова, більше мільйона заробила на нерухомості завідувач сектора режимно-секретної роботи Національного інституту стратегічних досліджень Неля Зайченко. Майже 1,5 млн гривень доходу від реалізації квартири отримала начальник фінансово-економічного управління секретаріату Вищої кваліфікаційної комісія суддів Ольга Гогуля.

Суддя Апеляційного суду Луганської області Юрій Чорнобривко також у жовтні потримав у руках мільйон. Однак він пішов проти тренду і не продав, а купив квартиру площею 84 кв. м. Чому так дорого? Тому що квартира розташована в Іспанії. Звертає на себе увагу, що, відповідно до декларації, у 2015 році накопичення судді становили лише 360 тис. гривень. 

Федір Орищук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: