Які політичні сили підтримували реформи та європейську інтеграцію в Україні з 2014 року?

Вибори - 2019
Які політичні сили підтримували реформи та європейську інтеграцію в Україні з 2014 року?
Протестувальник під час Євромайдану, 2013 рік
Фото: Іван Бандура, wikimedia.org

Багато українських політичних рухів стверджують, що вони працюють над європейською інтеграцією та підтримують реформи. Єдиний спосіб перевірити це - подивитися, як вони голосують

Факти не брешуть, і коли вони складені професійним аналітичним центром, таким як Vox Ukraine, вони нам чітко показують, які політичні сили підтримували реформи починаючи з 2014 року і в процесі просунули європейську інтеграцію України. У ток-шоу «Свобода- Слово» телеканалу ICTV, депутат від «Батьківщини» Сергій Власенко сердито засудив президента Петра Порошенка в якості «хамелеона» за його чотирирічний рекорд у провадженні реформ. Власенко також висміяв Vox Ukraine, сказавши «Ми називаємо це Fox Ukraine», що можна сприймати як антиамериканізм.

Проєвропейський фасад

Під час конференції Ялтинської європейської стратегії ведучий BBC Hard Talk Стівен Саккур запитав Юлію Тимошенко, як вона може бути прихильником європейської інтеграції, якщо «Батьківщина» проголосувала проти реформ? Я повторив питання до Власенко на ток-шоу «Свобода-Слово», і, як і Тимошенко, він відкинув свідчення про дуже слабку прихильність Тимошенко до реформ. Її підхід нагадує мені про «багатовекторність» президента Леоніда Кучми, який голосно говорив про те, що він виступає за європейську інтеграцію, але водночас не зробив нічого для підтримки цієї мети на внутрішній арені.

Тимошенко і «Батьківщина» використовують ту саму популістську мову, яку використовує Опозиційний блок, коли звинувачує Міжнародний валютний фонд у здійсненні «геноциду» проти українського народу. Олександр Вілкул постійно повторював популістське твердження, що МВФ здійснює «геноцид» проти українського народу під час ток-шоу PULS каналу 112, у якому я брав участь минулого місяця. Минулого місяця Тимошенко зазначила, що «всі депутати, які не звинувачують владу у підвищенні тарифів, повинні вважатися їх союзниками у геноциді, який вони вчиняють проти українського народу». 

Реформи, підтримані МВФ, також підтримуються урядами ЄС та країн Заходу, а диференціація між цими двома міжнародними організаціями - це просто дешевий популізм.

Білборди Тимошенко по Україні стверджують, що вона підтримує членство в ЄС, проте результати голосування, що викладені нижче, показують, що вона на шостому місці у рейтингу за підтримку реформ, нижче чотирьох «прозахідних» фракцій і навіть нижче, ніж «Воля Народу». Її рейтинги на підтримку реформи (34% і 330 місце) лише трохи кращі, ніж навіть Відродження (27% і 30%, а на 340 та 351 місці).

Ті, хто просто розмовляє, і ті, хто фактично голосує

Аналізуючи дані про голосування за підтримку реформ, складені Vox Ukraine, ми можемо побачити три групи політичних сил. До першої групи входять Народний фронт екс-прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, блок Петра Порошенко та Самопоміч, які забезпечили більшість голосів за підтримку реформ; іноді Радикальна партія голосувала більше, ніж Самопоміч. Друга група включає популістів і невизначених, таких як Батьківщина, Радикальна партія Відродженія та Воля Народу, чия прихильність до реформ є половинчатою. Остання група - це Опозиційний блок, який є політичною силою, абсолютно протилежною будь-яким реформам, включаючи боротьбу з корупцією.

Іншими словами, український парламент схожий на колишні парламенти, які включали реформаторську групу (як правило, націонал-демократи), «центристи періоду Кучми» та реакціонери (Комуністична партія, а з 2005 року Партія регіонів).

Найкращий спосіб проаналізувати, хто підтримав реформи - це перевірити результати голосування восьми лідерів фракцій за останні чотири роки. Vox Ukraine складає оновлений індекс підтримки реформ, в якому йдеться про наступне:

  1. Максим Бурбак, Народний фронт (90% підтримки законодавства про реформи)
  2. Артур Герасимів, блок Петра Порошенко (86%)
  3. Олег Ляшко, Радикальна партія (73%)
  4. Олег Березюк, Самопоміч (72%)
  5. Ярослав Москаленко, Воля Народу (51%)
  6. Юлія Тимошенко, Батківищина (34%)
  7. Віталій Хомутинюк (30%) та Віктор Бондар (27%), Відродження
  8. Олександр Вілкул (14%) та Юрій Бойко (9%), Опозиційний блок

Рейтинги Vox Ukraine щодо реформ дають для кожного з 423 депутатів України кількість голосів на підставі загального результату голосування за реформи.

  1. Бурбак, Народний фронт, 21 місце (з 423 депутатів)
  2. Герасимів, Блок Порошенко, 58 місце
  3. Ляшко, Радикальна партія, 161 місце
  4. Березюк, Самопоміч, 171 місце
  5. Москаленко, Воля Народу, 284 місце
  6. Тимошенко, Батьківщина, 330 місце
  7. Хомутинюк (340 місце) і Бондар (351 місце), Відродження
  8. Вілкул (394 місце) і Бойко (400 місце), Опозиційний блок

Батьківщина - стійкий критик президента Порошенка. Тим не менш, лідери фракцій блоків Яценюка та Порошенко дуже високо оцінюються за прихильністю реформам, на 21-му і 58-му відповідно, порівняно з набагато нижчою Тимошенко, яка на 330-му місці. Критика Тимошенко проти реформ, підтриманих Народним фронтом та Блоком Порошенко, є способом пошуку влади через популістську риторику.

Війна з корупцією

Опитування громадської думки показують, що боротьба з корупцією є однією з найважливіших проблем виборців на виборах наступного року. Запис про голосування лідерів фракцій за корупційним законодавством показує, що вони відповідають загальним результатам голосування щодо реформ за одним винятком, Тимошенко займає п'яте (а не шосте) місце. Тим не менш, це все ще показує, що Тимошенко найгірше голосувала за боротьбу з корупцією в нижній частині п'яти «прозахідних» фракцій. Власенко та Григорій Немиря, головні союзники Тимошенко, не голосували за анти-корупційний суд.

  1. Бурбак, Народний фронт (проголосував за 92% випадків реформування законодавства)
  2. Герасимів, блок Порошенка (79%)
  3. Березюк, Самопоміч (77%)
  4. Ляшко, Радикальна партія (63%)
  5. Тимошенко, Батьківщина (55%)
  6. Москаленко, Воля Народу (45%)
  7. Хомутинюк (35%) і Віктор Бондар (33%), Відродження
  8. Вілкул (5 %) і Бойко (3%), Опозиційний блок

Погана репутація Тимошенко в голосуванні за основні реформи також спостерігається в енергетиці (13%), децентралізації (20%), дерегуляції (31%) та банківській діяльності (34%). З них корупція особливо відрізняється, принаймні від енергетики та банківської діяльністі.

Ми можемо подякувати Vox Ukraine за надання дослідникам та журналістам даних, що дозволяють побачити реальність через туман брехні, що оточував парламентський звіт фракцій за останні чотири роки. З цього випливає, що лише три фракції (Народний фронт, Блок Порошенко, Самопоміч) можуть претендувати на звання реформістів і, отже, на прихильників європейської інтеграції. Заяви інших політичних сил про підтримку європейської інтеграції, що не підтримують реформи, - це повернення до «багатовекторності» Кучми.

Автор - Тарас Кузьо, професор кафедри політології Національного університету «Києво-Могилянська Академія» та непостійний співробітник Центру трансатлантичних відносин Університету Джона Хопкінса - SAIS. Співавтор  книги «Джерела Великої Потужності Росії: Україна та виклик європейському порядку.»

Джерело: New Eastern Europe

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: