Южаніна вже розлила олію. Аграрії рушають на Київ

Агросектор
Южаніна вже розлила олію. Аграрії рушають на Київ
Аграрії провели попереджувальну акцію протесту
Фото: radiotrek.rv.ua

«Невеличка» правка до Податкового кодексу збурить масштабний страйк?

Сьогодні, 18 грудня, близько тисячі аграріїв на годину перекрили автомагістралі країни в Черкаській, Рівненській, Хмельницькій областях. На дороги виїхало близько 200 одиниць техніки. На цей попереджувальний страйк фермери пішли через нещодавно проголосовані у Верховній Раді зміни до Податкового кодексу, які можуть завдати виробникам соняшнику, сої і ріпаку збитків на 10-16 млрд грн.

Вже внесений і законопроект, що скасовує цю поправку. Його прийняття до Нового року, тобто на останньому в 2017 році пленарному тижні, вимагають сільгоспвиробники. У четвер, 21 грудня, вони готові вивести під Верховну Раду та Кабмін близько 15 тисяч людей.

Конфлікт виник навколо проголосованого на початку грудня закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році». До цього проекту депутат від «Народного фронту» Вадим Сидорчук вніс правку №180, яка забирає право на бюджетне відшкодування ПДВ при експорті соняшника, сої, ріпаку. Також парламент замінив автоматичну систему бюджетної підтримки сільгоспвиробників «ручним» розподілом бюджетної дотації. Ці зміни мають вступити в дію з березня 2018 року.

Що наголосували депутати?

Проти таких новацій виступали члени комітету Верховної Ради з питань агарної політики. Вони зазначають, що скандальна поправка опинилась у тексті закону з допомогою маніпуляцій. Більшість народних обранців в залі спочатку її не підтримали. Проте перед самим голосуванням за законопроект в цілому її повторно винесла на голосування голова комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, назвавши лише її номер. Члени аграрного комітету переконані: більшість у залі просто не розуміла, що голосує за скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних.

«Олійна» правка повернулась до проекту закону з легкої руки Ніни Южаніної«Олійна» правка повернулась до проекту закону з легкої руки Ніни Южаніної

«Зміни до Податкового кодексу отримали перед самим голосуванням. Почали їх вичитувати і знайшли цікаві речі. Без погодження й попередження, у таємному режимі було внесено правки 180 і 182. Їхня суть - при експорті олійних і технічних культур (соняшник, ріпак та соя) з України не буде повертатися ПДВ. Така дискримінаційна норма, використовувалась раніше при експорті зернових. Щоб її скасувати, боротьба тривала довго. Проголосовані поправки зруйнували весь позитив для аграріїв», - зробив висновок нардеп від «Самопомочі» Іван Мірошніченко.

«Фактично аграрний комітет і аграрії сьогодні усунуті від прийняття рішень в аграрній політиці, - констатує у розмові з «Главкомом» заступник голови аграрного комітету ВР Вадим Івченко. - Рішення приймають бухгалтери (натяк на попередню роботу Ніни Южаніної. - «Главком»), податковий комітет, не радячись з товаровиробниками».

Депутати-аграрії вже виступили із вимогою переголосувати зміни до Податкового кодексу. Інакше виробників чекає падіння закупівельних цін на олійні культури.

Загальні втрати аграріїв складуть, за попередніми експертними оцінками, 10-16 млрд гривень на рік. Плюс, скасування відшкодування ПДВ при експорті даних олійних культур є порушенням зобов’язань, взятих Україною при вступі у Всесвітню торгівельну організацію та підписанні Угоди про асоціацію з ЄС. Про це йдеться у заяві, яку підписало більше 20 членів аграрного комітету.

«Чому саме ріпак, соя і соняшник? Чому тоді немає пшениці і кукурудзи? - задається питанням Івченко і сам відповідає. - Це означає вибірковість. Коли дають можливість не відшкодовувати ПДВ саме по цих культурах, це означає, що фермери будуть змушені або здавати продукцію трейдерам або продавати переробнику. При цьому трейдери, оскільки немає відшкодування ПДВ, зменшать ціну на 20%, тобто зменшиться рентабельність конкретного виробника. А переробник отримає максимальну кількість сировини для переробки. Відповідно, і кошти підуть в кишеню власникам цих підприємств».

«А ріпак експортується до країн Європи, оскільки у них для виконання екологічних стандартів законодавчо закріплено додавання біодобавки з його насіння в паливо», - нагадує Івченко. У разі відсутності відшкодування ПДВ при експорті зменшаться посівні площі під цією культурою, впевнений депутат.

Що не влаштовує виробника?

Проти таких податкових новацій виступили представники найбільших аграрних асоціацій України: Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР), Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), Аграрного союзу України, Української аграрної конфедерації, Української зернової асоціації, а також галузевого об’єднання профільних асоціацій Всеукраїнського аграрного форуму.

«Виробників олійних культур обікрали», - вважає голова Аграрного союзу Геннадій Новіков. Він також підтвердив, що скасування відшкодування ПДВ при експорті призведе до падіння закупівельних цін на внутрішньому ринку на 20%. При цьому фермери продовжать сплачувати ПДВ: прямі втрати на близько 10-16 млрд грн на рік. Ще 4 млрд грн уряд та парламент «перекинули» з єдиної програми державної підтримки аграріїв, що працювала без втручання чиновників, на інші бюджетні програми, які на даний момент навіть не розроблено. На засіданні Громадської раді при Мінагро 13 грудня представники відомства не змогли відповісти, на що будуть витрачені гроші.

За словами президента Української асоціації виробників і переробників сої Віктора Тимченка, скасування з 1 березня наступного року відшкодування ПДВ для експортерів сої, соняшнику та ріпаку призведе до того, що виробникам буде вирощувати ці культури нерентабельно. «Якщо ввести в дію це рішення, то всі наші досягнення буде нівельовано. А ми збільшили посіви сої за останні 15 років зі 130 тис до 2 млн гектарів, - говорить Тимченко. – Це трапиться як тільки зменшиться ціна, а вона зменшиться, бо трейдери захочуть компенсувати експортне ПДВ за рахунок виробника».

Зі свого боку, ініціатори рішення про скасування відшкодування ПДВ заявляють, що воно покликане забезпечити розвиток вітчизняної переробки. Проте вже сьогодні в Україні сумарні потужності з переробки соняшника складають близько 20 млн тонн на рік, при цьому його валовий збір складає біля 13 млн тонн в рік, а подальше збільшення посівних площ неможливе через вимоги дотримуватись сівозмін. Тобто практично весь соняшник і так переробляється всередині країни. Вже зараз багато олійноекстракційних заводів працюють лише 3-4 місяці на рік. Таким чином, будівництво нових потужностей позбавлене сенсу.

Генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тарас Висоцький зазначив, що, окрім фінансових втрат аграріїв, правка вплине на імідж України як надійного торговельного партнера. «Очікуються штрафні санкції та незадоволення збоку іноземних партнерів, оскільки більшість угод вже укладені. Крім того, це вплине на погіршення відносин з нашим стратегічним партнером - Європейським Союзом, оскільки 90% експорту ріпаку йшло в ЄС», ‒ підсумував він.

За словами Висоцького, правка №180 вигідна лише великим компаніям - переробникам, які працюють на внутрішньому ринку. Найбільшою із них є «Кернел», яка належить народному депутату Віталію Хомутинніку та Андрію Веревському.


Віталій Хомутиннік та Андрій Веревський - співвласники найбільшого виробника і експортера соняшникової олії «Кернел». Фото: grom-ua.orgАндрій Веревський  та Віталій Хомутиннік - співвласники найбільшого виробника і експортера соняшникової олії «Кернел». Фото: grom-ua.org

«Таке рішення мало проводитися в консультації з товаровиробниками, трейдерами і переробниками, - висловив свою думку в розмові з «Главкомом» депутат Вадим Івченко. - І воно мало бути більш системним. Наприклад, міг би бути введений сировинний податок, який буде йти безпосередньо в спецфонд, а звідти кошти би йшли на розвиток сільської території. Якщо ти більше експортуєш сировини - більший платиш податок, який, в свою чергу, йде на розвиток села, його інфраструктури села, кооперативів тощо».

Ріпак-майдан?

18 грудня з 8 ранку аграрії розпочали попереджувальні акції протесту із перекриттям доріг: м. Умань (Черкаська область) - пост Держприкордонслужби (ДПС); м. Корець (Рівненська область) - пост ДПС; с. Прибузьке (Хмельницька область) - ДПС.

Аграрії провели попереджувальну акцію протесту. Фото: Денис Марчук, FacebookАграрії провели попереджувальну акцію протесту. Фото: Денис Марчук, Facebook

«Шановні громадяни! Просимо вашого розуміння за вимушені незручності... На цей радикальний крок сільгоспвиробників штовхає податкова політика влади і великих переробних підприємств, наближених до влади, які в погоні за мільярдами знищують українське фермерство», - звернувся до людей голова Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Андрій Дикун. Він зазначив, що сільгоспвиробники вважають останні рішення депутатів кричущим прикладом політичної корупції. Податкові правки, на думку протестувальників, ухвалені заради збагачення компаній, що володіють більшістю олійноекстракційних заводів країни, при експорті продукції яких відшкодування ПДВ зберігається.

«Це була перша попереджувальна акція, - зазначив у розмові з «Главкомом» заступник голови ВАР Денис Марчук. - Ми на неї пішли, щоби на нас після наших усіх звернень, листів до Кабміну, президента, комітету, все ж звернули увагу, вислухали... Це був вимушений крок».

Наступний крок буде здійснений вже завтра. 19 грудня об 11 ранку в Українському Домі зустрінуться представники найбільших аграрних асоціацій, керівники сільгосппідприємств для того, щоби прийняти рішення щодо проведення Загальнонаціонального аграрного податкового страйку у Києві вже 21 грудня. Мета якого - скасування «олійної поправки».

Відповідні пропозиції, а саме законопроект 7403 «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур», вже подані до парламенту.

для перегляду документу - натисніть на зображення

Проте сьогодні на погоджувальній раді внести його в порядок денний так і не вдалося.

«Мені здається, що аграріїв в цьому контексті кинули. Він не буде проголосований на цьому тижні», - робить висновок Івченко.

«Завтра, на аграрному віче ми будемо приймати рішення про наші подальші дії, - зазначив у розмові з «Главкомом» Денис Марчук. - Сьогодні наша пропозиція не буда включена у порядок денний. І такими діями народні депутати змушують аграріїв приїхати в Київ під Верховну Раду. Скоріше за все, завтра під час цього віче і буде прийнято таке рішення, і вже 21 грудня в Києві відбудеться загальний український податковий аграрний страйк біля Кабміну і парламенту».

Катерина Пешко, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: