Буцик, Ґрецкі, Федотенко: з’явився трейлер фільму хокейних зірок НХЛ з українським корінням

Буцик, Ґрецкі, Федотенко: з’явився трейлер фільму хокейних зірок НХЛ з українським корінням
Автори фільму «Ukе» Володимир Мула та Микола Васильков з батьком Вейна Ґрецкі Волтером Ґрецкі
Фото із соцмереж

Запланована дата релізу – осінь 2020 року

Автори документального фільму «Ukе», присвяченого хокеїстам українського походження, які в різні роки вигравали Кубок Стенлі, презентували презентаційний ролик картини, засвітивши поміж своїх героїв найкращого хокеїста в історії Вейна Ґрецкі, дворазового володаря Кубка Стенлі Джонні Буцика, легендарного бійця Кена Данейка.

«Цю національність у Північній Америці називають Ukrainians або коротко UKE. Часопис щільного проживання цього народу з народами континенту настільки довгий, як сама статистика.

У вузькій спортивній галузі – грі ключкою і шайбою на льоду, яку називають гаківкою, по-американському – хокеєм, існує традиція: заносити прізвища переможців Кубка Стенлі на сам трофей у вигляді інкрустацій. Аналіз переліків таких імен за понад 100 років дав несподіваний результат. Поруч із нащадками британців та французів, що заснували країни США та Канаду, значною за чисельністю йде національність UKE.

Прізвища гравців із українським корінням масово зафіксовані на кільцях срібного призу. Ми візьмемо тріумфаторів різних епох з відверто українськими і відверто не українськими прізвищами, і як у лабораторії перевіримо їхню кров на історичному аналізі. І це - абсолютно невідома історія хокейних легенд».

Героями стрічки будуть Брюс Драйвер, Володимир Грецький, Джері Савчук, Джеф Чикрун, Еді Шах, Ерік Нестеренко, Іван Буцик, Іван Грецький, Келлі Груді, Кен Данейко, Орест Кіндрачук, Руслан Федотенко. Автори називають знаменитих хокеїстів принципово на український манер.

«Два роки тому я із понівеченим відчуттям сидів на довжилезній лавці Berczy Park, що у двох кварталах від Зали хокейної слави в Торонто, - пише генеральний продюсер і режисер-постановник фільму Володимир Мула. – У лівій руці я тримав поліетиленовий пакет із шістьома подовгуватими булочками, у правій – пляшку пастеризованого молока.

Навпроти мене у фонтані бавилися діти, а довкола гуляли щасливі безтурботні туристи. Складалося враження, що атмосферу щастя випромінює навіть ромбоподібна бруківка під ногами. Однак, не я: люди, що обіцяли вийти на зв’язок – не відповідали, у Залу хокейної слави сконтактувати із необхідною особою так і не змогли. Грошей було критично мало. Проживання у гостелі закінчувалося наступного дня.

Тоді я вперше і далеко не востаннє задумався над тим, що документальний фільм «UKE – the Untold story of Hockey Legends» так і не вийде втілити у життя. Робити черговий проект виключно для кількості не було сенсу. Хотілося створити щось унікальне. І це справді була ґрандіозна ідея, проте надто складна у плані реалізації. Ніде правди діти, я був змушений повернутися із Торонто ні з чим. Аби із іще більшою наснагою повернутися через рік і закрутити цього вітряка із новою, надзвичайно потужною силою».

Автори обіцяють презентувати стрічку цьогоріч восени.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: