Останній удар «блискавки»: Найшвидша людина планети Усейн Болт прощається зі спортом

Останній удар «блискавки»: Найшвидша людина планети Усейн Болт прощається зі спортом

Ямайський бігун програв останній забіг в кар'єрі, але йде зі спорту непереможеним олімпійським чемпіоном

Неказковий фінал

ЧС-2017 - крапка в кар'єрі найшвидшої людини, спринтера Усейна Болта. Підготовку до прощального туру він почав пізно через загиблого в аварії товариша. Батьки напередодні ЧС вручили 30-річному Болту останні шиповки: правий - фіолетово-зелений в кольорах його школи, з написом «Назавжди» і знаком альфи - початку кар'єри. Лівий - золотий, як успіх, з написом «Найшвидший» і знаком омеги - його фінішу. Але хепі-енду не вийшло - в фіналі на коронних 100 м ямаєць, що не поступався на ЧС з 2007-го, фінішував 3-м! «Золота медаль Гетліна - самий непопулярний результат в Лондоні після Брексіта », - сумно жартували фани. Джастін,який двічі порушував антідопінговий закон, під гул трибун вклонився Усейну. Болт відповів публіці, скандувавшій його ім'я, поклоном і позою «блискавки».

Блискавка з кігтями

Легендарна поза «блискавки» дебютувала на ОІ-2008: «Я посперечався з подругою танцівницею, що якщо виграю 100 м, зроблю якийсь божевільний жест». І зробив - став в позу «Для всього світу», популярний тоді танцювальний елемент з ямайського денсхоллу. У 2009-му в Кенії він взяв під опіку 3-місячного гепарда, батьків якого вбили браконьєри, назвавши його Блискавка. Бігун віддав за гепарда $ 13 700 і платить 3000 в рік за його притулок в Найробі.

Болт і родина
Мама Дженніфер - головний мотиватор Усейна. Вона теж бігала, але з 10 річним сином вже не могла конкурувати. Папа Уелслі тримав сина у «чорному тілі», але дуже переживав: відмовився їхати на перші ОІ Усейна в Пекіні, мовляв, боїться літати. Після виграної Болтом 100 м зважився, але запізнився на 2-й забіг: про побиття рекорду Джонсона на 200 м дізнався в аеропорту. Місяць тому теж закінчив кар'єру: після 15 років закрив яскраво-рожевий продуктовий магазинчик.

9

Чому він такий швидкий

«Болт - генетичний фрік. При такому зрості люди не повинні прискорюватися з такою швидкістю», - говорить британський спринтер Крейг Пікерінг. Формула спринту: сила відштовхування і довжина кроку. Формула Усейна: гени сили + ширше крок.

- З ростом 195 см Болт - найвищий за історію рекордсмен світу на 100-метрівці. Його норма для цієї дистанції - 41 крок. Мінімум на три менше, ніж у конкурентів.

- Кроки у нього довші, а темп - не повільніший! У нього «спринтерський ген» ACTN3, що підвищує скорочення м'язів. «Плюс, імовірно, багатий алюмінієм грунт Ямайки підвищуює активність цього гена», - пояснює доктор Аллен, який займається біомеханікою в престижному британському університеті Лафборо. У Болта більше швидких білих м'язових волокон - 80%, ніж повільних червоних - 20% (зазвичай 50/50). Плюс феноменальний баланс тіла, синхронність рухів і т.д.

10

Усейн і кіно

Напередодні ОІ 2016 в Ріо про Болта створили мультфільм «Хлопчик, який навчився літати», де мама підбадьорювала Усейна перед юніорських ЧС, коли той від хвилювання надів кросівку не на ту ногу. А вже після ОІ, у вересні, британці випустили документальний фільм «Я - Болт» про кар'єру ямайця. Болт з'являвся в американському ТБ-шоу Saturday Night Live, де зіграв себе в пародійному скетчі. Цього року жартував, що хотів би знятися в супергеройському фільмі «Флеш» - «блискавка».

Музика:подарунок світу

Болт в 2016-му навіть записав трек Gifted і випустив кліп. «Це різдвяний подарунок світу, - сказав бігун, визнавши, що хотів створити вдома студію звукозапису». Болт пробував себе в ролі діджея, граючи реггі перед паризькою публікою в 2010-му. Слухає Ліла Вейна, Shaggy, Джей-Зі і ямайського одного Вайбза Картеля, своїм гімном вважає One Love Боба Марлі. Ще ямаєць постійно танцює, він обожнює руху Ріанни і не проти участі в «Танцях із зірками».

Що далі: можливо футбол?

Болт часто зізнавався в любові до футболу: «Мені здається, я б міг стати класним футболістом. Я швидкий. У мене був би чудовий контракт з яким-небудь англійським клубом». У червні 2011-го Болт заявив, що хоче грати за МЮ по завершенню кар'єри. Навіть зустрічався з тренером манкуніанців Фергюсоном. Зараз у «дияволів» інший тренер, і в 2016-му команда Усейна розпочала переговори про його працевлаштування в «Боруссію» з Дортмунда. Сторони домовилися про спільні тренуваннях після ЧС-2017. Болт: «Подивимося, як пройдуть заняття. Потім я скажу, чи хочу грати в футбол. Якщо справи підуть не кращим чином, то промовчу». Усейн не виключає, що стане спортивним аналітиком на ТБ і буде допомагати своєму тренеру Глена Миллсу з його спортклубом.

11


Гроші: 34 млн і кафе

У списку найбільш високооплачуваних спортсменів-2017 від Forbes Болт зайняв 23-е місце з $ 34,2 млн за рік. З них лише 2,2 млн зароблені на доріжках, решта - рекламні контракти. Тільки договір з Puma приносить йому 10 млн щорічно. А швейцарська фірма Hublot забезпечила власної лінійкою годинників. Болт - інвестор щорічної легкоатлетичної серії Nitro Athletics, запущеної в 2017-м. Вже 6 років у бігуна є ресторан Tracks & Records в Кінгстоні.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: