Брехня про ЗАЕС та «промивання мізків» українцям в окупації: Як працює роспропаганда

Брехня про ЗАЕС та «промивання мізків» українцям в окупації: Як працює роспропаганда
Для всіх аудиторій окупанти активно працюють над імітацією підтримки Росії в окупованих містах
малюнок: news.informer.od.ua

Часто версії росіян суперечать одна одній. Але головне – посіяти сумнів і зробити вигляд, що «не все так однозначно»

Свіжі порції фейків від російської пропаганди з’являються ледь не щодня. Зазвичай їх висміюють, як-от у випадку зі знищенням «морського десанту ЗСУ», який виявився опорою мосту часів Другої світової. Але залишаються більш вразливі категорії людей, як наприклад, українці в окупації, що стають заручниками брехні та відсутності інтернету. Люди опиняються в інформаційному вакуумі та отримують новини від окупантів у стилі Орвела.

Розповідаємо про прийоми пропаганди, які застосовує Росія проти українців.

Як українцям «промивають мізки» в окупації: основні прийоми

Незважаючи ні на що Україні вже вдалося звільнити частину окупованих територій. Ці перемоги відкривають очі й на те, на які кроки йшли окупанти, щоб утримати захоплені міста. Знайдені масові поховання, катувальні кімнати, постійний психологічний тиск на населення та інформаційний вакуум.

Починають росіяни завжди з силових розгонів протестів, а потім, щоб отримати хоч якусь лояльність місцевого населення, працюють з інформацією.

Місцевих позбавили українського мобільного зв'язку та інтернету. Інформація йде лише через російські джерела і тільки та, яка потрібна. Є свідоцтва від жителів окупованих міст, яким вдалося виїхати в Україну, що вони просто навіть не знали про знищення Маріуполя чи про різню в Бучі. А якщо щось чули, то Росія просто заперечує свою роль у цьому.

Мобільні пропагандомобілі на вулицях розбомбленого Маріуполя
Мобільні пропагандомобілі на вулицях розбомбленого Маріуполя
скріншот з відео

У росіян є три основні відповіді на будь-який «незручний» випадок звірств, що виставляв би їх у невигідному світлі:

  1. «Це фейк». Пропагандисти просто заперечують існування фактів, пояснюючи це постановкою. Так було із різаниною в Бучі, так було в Сергіївці на Одещині, так було в Маріуполі.
  2. «Це не Росія, це Україна бомбить сама себе». Інколи найбільш жахливі свої злочини Росія використовує і для створення в світі образу кровожерної України. Надавати якісь докази – Росія не вважає необхідним.
  3. «Це Росія, але там були знищені нацисти і західна зброя». Росія продовжує стверджувати, що не стріляє по громадських об’єктах. Якщо їх ракета влучає у щось «громадське», то це було заплановано і там були знищені нацисти.

Іноді не обов’язково триматись однієї версії, як це було з тим же Маріуполем. Важливо дати якомога більше версій, щоб все стало «не так однозначно».

«Свої» джерела

Інший прийом росіян – маскування своїх джерел під місцеві. Захоплюються або створюються телеграм канали з назвами міст, наприклад «Тіпічний Херсон» і там транслюються потрібні наративи нібито від лиця місцевих. Що саме транслюється?

Людям в окупації кажуть, що теперь в Україні вони будуть засуджені лише за те, що залишились у себе вдома, на окупованій території. Тепер вони колаборанти. І коли прийдуть ЗСУ, або якщо вони поїдуть в Україну, то їх просто стратять. Що, звісно, просто неправда. Українські офіційні джерела навпаки призивають усіх українців виїжджати з окупованих територій для полегшення звільнення територій від окупантів.

Лякають українців і Європою. Пропаганда намагається очернити допомогу переселенцям у Європі. За інформацією росіян для жителів окупованих міст – європейці нібито забирають в українців їх дітей в дитячі будинки за те, що вони погано себе поводять, а в прихистках для біженців часто гвалтують. Просто так, бо ніхто українців там не захистить. Тому в Європу їхати з окупованих територій – небезпечно.

Українців в окупації лякають міфами про те, що у Європі у біженців забирають дітей
Українців в окупації лякають міфами про те, що у Європі у біженців забирають дітей
скріншот з сайту stopfake.org

Українцям на окупованих територіях Росія розказує, що в Європі до українських біженців відносяться як до людей другого сорту. А в Європі навпаки роздмухують тему, що українців занадто добре приймають, і варто припинити їм допомагати. Одне суперечить іншому? Це не суттєво – пропаганді важливо лише роз’єднати суспільство.

Для всіх аудиторій окупанти активно працюють над імітацією підтримки Росії в окупованих містах. Вони хочуть показати, що місцеві не бачать в них ворогів.

На жаль для Росії, частіше в мережі з’являються відео з реальним відношенням місцевих до російських адміністрацій. І навіть сюжети в російських новинах відверто не славляться підтримкою.

Читайте також: Путін знайшов крайніх, або Як російська пропаганда втратила свідомість

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: