Новий голова парламенту Венесуели готовий оголосити себе президентом замість Мадуро

Новий голова парламенту Венесуели готовий оголосити себе президентом замість Мадуро

Голова Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо

Опозиційний політик назвав Мадуро «узурпатором», додавши, що в цьому «вже ніхто не сумнівається»

Про готовність тимчасово перебрати на себе повноваження президента країни заявив керівник Національної асамблеї Венесуели, опозиціонер Хуан Гуайдо. Утім, він визнав, що для цього йому потрібна підтримка народу.

Таку заяву очільник венесуельського парламенту зробив у п'ятницю, 11 січня 2018 року, наступного дня після того, як Мадуро розпочав другий термін на посту глави держави, пише DW.

«Конституція дає мені право взяти на себе повноваження президента республіки, щоб призначити вибори, але я потребую підтримки громадян», - сказав опозиційний політик.

Опозиціонер також визнав, що йому не обійтися без підтримки з боку армії та допомоги міжнародної спільноти. Нині Національна асамблея Венесуели оголошена чинною владою країни поза законом.

Гуайдо назвав Мадуро «узурпатором», додавши, що в цьому «вже ніхто не сумнівається».  Окрім того, опозиційний політик закликав населення до масових акцій протесту 23 січня по всій країні.

Як відомо, США не визнають «нелегітимну інавгурацію диктатури» Мадуро.

Раніше парламент Венесуели оголосив нелегітимним другий президентський термін Мадуро.

У четвер, 10 січя, новоспечений переможець президентських виборів у Венесуелі Ніколас Мадуро вступив на посаду глави держави. Він склав присягу в венесуельському Верховному суді, а не в Національній асамблеї (однопалатному парламенті), яка знаходиться під контролем політичних супротивників президента з грудня 2015 року.

На церемонії інавгурації були присутні лідери Болівії, Куби, Нікарагуа і Сальвадору.

Натомість влада Парагваю оголосила про розрив дипломатичних відносин з Венесуелою.

Також Аргентина і Перу заборонили в'їзд чиновникам із Венесуели.

Зазначимо, за даними ЦВК Венесуели Ніколас Мадуро виграв президентські вибори в травні 2018 року, набравши близько 70% голосів. Внаслідок цього наступні шість років - до 2025 року, він буде обіймати посаду президента. Це його другий президентський термін.

Додамо, що через недотримання мінімальних стандартів справжньої демократії визнавати результати голосування відмовилися США, а також Чилі та Аргентина.

Раніше повідомлялося, що адміністрація президента США вводить нові санкції проти влади Венесуели і Куби.

Також США хочуть включити Венесуелу до переліку держав-спонсорів тероризму.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: