Одразу стало зрозуміло, що зі справи українських моряків у Росії робитимуть показовий процес — Ілля Новіков

Одразу стало зрозуміло, що зі справи українських моряків у Росії робитимуть показовий процес — Ілля Новіков

Новіков зауважив, що Росія має виконати свої зобов'язання перед Женевською конвенцією

Адвокат Новіков вказав, що українські військовослужбовці були захоплені внаслідок збройного конфлікту

Майже одразу після захоплення українських моряків російськими морськими прикордонниками у Керченській протоці стало зрозуміло, що з цієї справи в Росії будуть робити показовий процес. Про це заявив адвокат захопленого Росією командира катера «Бердянськ» Романа Мокряка — Ілля Новіков.

«На кінець першого чи другого дня з'явилося розуміння, що з цієї справи будуть робити показовий процес. Це буде справа не про те, щоб їх якимось чином замучити, закатувати та змусити зізнатися. Це буде справа про те, що ось наші російські кордони священні, неприступні й ми доведемо це кожному», — сказав Новіков у радіефірі російської станції «Эхо Москвы».

Він також згадав, що всім морякам неправильно визначили термін перебування під вартою як міру запобіжного заходу, — «Кваплячись, їм визначили неправильну дату, це також цікавий момент».

Новіков назвав українських моряків військовополоненими відповідно до Женевської конвенції. Та зазначив, що суд та слідство в Росії називає їх «звичайними злочинцями», адже «війни ж немає», мовляв «не тягніть сюди політику, її тут немає».

Адвокат додав, що незалежно від позиції Росії, у неї є зобов'язання перед Женевською конвенцією й «вона повинна їх дотримуватися».

«Наш випадок досить простий: це військовослужбовці іншої держави, які були захоплені внаслідок збройного конфлікту. По ним стріляли, розуміючи, що стріляють по військовим, і розуміючи, що можуть вбити», — сказав Новіков.

Нагадаємо, усі захоплені РФ українські моряки назвали себе військовополоненими.

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада скоїли агресивні дії проти українських кораблів, що здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Вони обстріляли і захопили три українських кораблі в Керченській протоці, на борту яких були 24 моряки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: