Президент Естонії: На Донбасі йде війна, це не заморожений конфлікт

Президент Естонії: На Донбасі йде війна, це не заморожений конфлікт

Керсті Кальюлайд зазначила, що міжнародна спільнота досі продовжує використовувати евфемізми

Президентка Естонії Керсті Кальюлайд закликала називати те, що відбувається в Україні, війною, а не замороженим конфліктом.

Про це вона заявила на конференції імені колишнього президента Леннарта Марі, передає прес-служба президентки.

«В Україні лише протягом минулого тижня під час обстрілів були вбиті четверо людей, серед яких 15-річна дівчинка, ще 15 людей дістали поранення. Це не заморожений конфлікт — це війна», — заявила Кальюлайд.

Вона зазначила, що міжнародна спільнота досі продовжує використовувати евфемізми «адміністративна межа» чи «заморожений конфлікт» замість того, щоб називати речі своїми іменами.

Президентка також нагадала, що у 2018 році минає 10 років з окупації Росією грузинських територій.

«Ми уважно добираємо слова, називаючи зловісну лінію окупації в Грузії чимось іншим. Коли я у жовтні запитала у моніторингової місії ЄС, чому ми використовуємо евфемізми на кшталт «адміністративна прикордонна лінія», мені не змогли відповісти», — зазначила президент Естонії.

«Заснований на правилах, демократичний і ліберальний світовий порядок збережеться, тільки якщо ми більше не будемо прикидатися, що на нас не чинять тиск ті, хто вважає, що інтереси більш сильних важливіші свободи держав і народів», — резюмувала дипломат.

Вона нагадала про свій візит до України минулого тижня і відзначила значний прогрес, якого вдалося досягнути.

«Але це буде втрачено, якщо ми забудемо. Якщо ігноруватимемо. Якщо поставимо наші економічні інтереси на перше, а цінності — на друге місце. Або просто відчуватимемо власне безсилля, вдаючи, наче війна вже не триває тут, в Європі вже четвертий рік», — заявила Кальюлайд.

«Заснований на правилах демократичний і ліберальний світопорядок збережеться тільки тоді, коли ми більше не будемо прикидатися, що нас не чинять тиск ті, хто вважає, що інтереси сильних набагато важливішими, ніж свобода держав і народів», — наголосила президент Естонії.

Наприкінці травня президент Кальюлайд відвідала лінію розмежування на Донбасі.

22 травня президент Петро Порошенко зустрівся зі своєю колегою з Естонії Керсті Кальюлайд.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: