Президент Латвії затвердив перехід усіх шкіл на державну мову навчання

Президент Латвії затвердив перехід усіх шкіл на державну мову навчання
Раймондс Вейоніс

Усі латвійські школярі вчитимуться на державній мові

Президент Латвії Раймондс Вейоніс затвердив освітню реформу, яка передбачає, що школи національних меншин мають перейти на латиську мову навчання. Про це повідомила прес-служба латвійського президента.

«Навчання в середній школі латиською мовою забезпечить однакові можливості для всієї молоді отримати якісну освіту і побудувати своє життя в Латвії, щоб тут вчитися і працювати. Це створить більш згуртоване суспільство і сильну державу», - повідомив президент Латвії.

Вейоніс відзначив, що діти, як і раніше, зможуть вивчати предмети, пов'язані з національними меншинами, їх ідентичністю і культурою, а також вивчати значну кількість предметів своєю рідною мовою.

Зараз в Латвії у школах для національних меншин (у першу чергу російської) 60 відсотків викладання здійснюється державною мовою, 40 відсотків мовою меншини. Реформа освіти в Латвії передбачає, що навчання латиською складе 80 відсотків, мовою меншини - 20.

Нагадаємо, у червні 2017 року повідомлялося, що у Латвії директор школи сплатить штраф за російську мову на випускному.

У вересні 2017 року Сейм Латвії концептуально схвалив законопроект, який передбачає збільшення адміністративних штрафів за порушення в сфері використання державної мови.

22 березня Сейм затвердив поправки до закону про освіту, який стосуються переходу на латиську мову, як єдину мову навчання загальної середньої освіти. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: