Швейцарці на референдумі вирішують майбутнє суспільних медіа

Швейцарці на референдумі вирішують майбутнє суспільних медіа
Будівля суспільного телебачення у Швейцарії

Жителі Швейцарії платять за суспільно-правове мовлення майже 400 євро в рік від домогосподарства

У Швейцарії в неділю, 4 березня, проходить референдум, здатний радикально змінити принцип фінансування суспільно-правового телебачення і радіо в країні.

Зараз кожне домогосподарство щороку перераховує 451 франк (390 євро) центру абонентської плати Billag, щоб забезпечити роботу незалежного теле- і радіомовлення. На референдумі буде вирішуватися питання про закриття Billag і скасування абонентської плати. У разі успіху противників Billag суспільно-правові ЗМІ Швейцарії перейдуть на самофінансування.

Уряд, парламент і більшість партій Швейцарії виступають на підтримку абонентської плати. Поразка ворогів Billag прогнозують і соціологи.

У Німеччині остання реформа фінансування суспільно-правових ЗМІ була проведена в 2013 році, коли центр абонентської плати GEZ був перейменований в Сервіс абонентської плати ARD, ZDF та Deutschlandradio. Зараз кожне німецьке домогосподарство платить на ці цілі 210 євро в рік. У Німеччині також критикують цю систему, однак скасування абонентської плати вимагає тільки правопопулістська партія «Альтернатива для Німеччини».

Нагадаємо, керівництво НСТУ заявило про те, що якщо найближчим часом компанія не отримає коштів, які передбачені законом України «Про суспільне телебачення і радіомовлення», тоді трансляція може припинитися у квітні-червні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: