Керівництво Суспільного попереджає: якщо Гройсман не дасть грошей, мовлення припиниться вже в квітні

Керівництво Суспільного попереджає: якщо Гройсман не дасть грошей, мовлення припиниться вже в квітні
Керівництво НСТУ

«НСТУ отримує найменше фінансування суспільного мовника серед усіх країн, які входять до складу Європейської мовної спілки»

Керівництво НСТУ заявило про те, що якщо найближчим часом компанія не отримає коштів, які передбачені Законом України «Про суспільне телебачення і радіомовлення», тоді трансляція може припинитися у квітні-червні. У 2018 році Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ) отримала найменше фінансування, починаючи з 2012 року.

Про це повідомили голова наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва та голова правління НСТУ Зураб Аласанія.

Аласанія розповів, що у 2018 році НСТУ отримає 26, 7 млн дол. на 31 канал телебачення і радіомовлення на всій території України. Це найменше фінансування суспільного мовника серед усіх країн, які входять до складу Європейської мовної спілки. Він навів приклад, що суспільне мовлення у Чехії, куди входить шість каналів, отримує 270 млн. долю на рік.

Зазначається, що якщо Верховна Рада України виконала б Закон про Суспільне і виділила фінансову підтримку НСТУ не менше 0,2 % видатків загального фонду держбюджету України за попередній рік, що у 2018 році має складати не менше 1,54 млрд грн, тоді б компанії вдалося реалізувати ряд планів.

У компанії розподілили б кошти наступним чином: 744 млн грн – заробітна плата всім працівникам НСТУ, 330 млн – оплата трансляції, 150 млн – виробництво контенту, 133 млн – капітальні видатки, 90 млн – послуги, 50 млн – комунальні платежі, 24 млн – матеріали та обладнання.

Зважаючи на недофінансування на 50%, НСТУ доведеться зекономити 92 млн – на заробітній платі, 275 млн – на оплаті трансляції, 143 – на виробництві контенту, 88 млн – на послугах, 5 млн – на комунальних послугах, 23 млн – на обладнанні, на капільні видатки і на внески Європейській мовній спілці у компанії – 0 грн.

Він пояснив, що становище НСТУ у дуже важкому стані. Наразі компанія має 1 400 одиниць комп’ютерної техніки, з них 1 200 – в експлуатації 15 років. Аналогічна ситуація з пересувними телевізійними станціями (ПТС), автопарком, будівлями, в яких понад 20 років не було ремонту.

Голова наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва розповіла, що тих грошей, які влада виділила на Суспільне, вистачить до квітня-червня. Уже влітку «не залишиться коштів на трансляцію».

«Якщо цей сигнал зникне, то всі наші здобутки просто будуть перекреслені і треба буде констатувати, що реформа не відбулась, Суспільного в Україні немає і ми будемо приставати до клубу держав, у яких державне фінансування і державний контроль над медіа, тобто недемократичних держав, або залишимось взагалі лише з комерційним, яке сьогодні навряд чи влаштовує людей, які замислюються про завтрашній день і про перспективи нашої країни... Якщо не буде нічого мінятися, то і реформа не відбудеться. А це втрата і для майбутнього країни, і для її міжнародного іміджу», – зазначила вона.

Член правління НСТУ Євген Глібовицький додав, що теперішня ситуація з фінансуванням ставить перед топ-менеджментом Суспільного дуже важкий вибір. «Або розганяти витрати Суспільного, знаючи, що попереду обрив, коштів не вистачить до кінця року, ризикувати тим, що попереду яма і всі туди впадуть, або почати економити уже зараз, сказавши людям, що вони не отримають того, на що розраховують. Припинивши реформу, можна вбити мотивацію», – сказав пан Глібовицький

Читайте також: Зураб Аласанія: З 776 млн, виділених Суспільному з бюджету 90% підуть на зарплати. Про який розвиток мова?

.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: