У Румунії відбудуться акції протесту проти лівого уряду

У Румунії відбудуться акції протесту проти лівого уряду

Протести, Бухарест, Румунія, 10 серпня 2018 року / Фото: Радіо Свобода

Мітинги відбуватимуться на тлі суспільного обурення реакцією влади на викрадення та вбивство 15-річної дитини

Десятки тисяч людей 10 серпня планують у багатьох містах Румунії взяти участь у демонстраціях з нагоди першої річниці масштабного антикорупційного протесту, який жорстоко придушений урядом.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Влада дозволила організувати мітинг біля будівлі уряду в Бухаресті. За даними організаторів, у ньому може взяти участь до 250 тисяч людей. Протести також були очікуються у Брашові, Клужі, Констанці та інших великих містах. Гасла протестувальників – «Ми не забули, що ви робили минулого літа», «Ми спостерігаємо за вами» та «Перезавантажити Румунію».

Приблизно 100 тисяч румунів зібралися торік 10 серпня перед будівлею уряду в Бухаресті. Вони протестували проти планів лівого уряду послабити вимоги антикорупційних законів у одній із найбільш корумпованих країн ЄС. Сили безпеки застосували тоді водяні гармати та сльозогінний газ, вдавшись до насильства, небаченого в Румунії з початку 1990-х.

Нинішні мітинги відбуватимуться на тлі суспільного обурення реакцією влади на викрадення та вбивство 15-річної Александри Мечешану. Ці події виявили вади в правоохоронній системі країни, яка є членом Європейського союзу та НАТО. Правоохоронцям знадобилося 19 годин, щоб визначити місце перебування Мечешану. Дівчина змогла тричі зателефонувати в екстрені служби і розповісти про місце свого перебування, проте її вчасно не знайшли. Міністр внутрішніх справ Румунії Ніколає Моґа 30 липня подав у відставку на тлі скандалу через імовірне зґвалтування та вбивство неповнолітньої.

Нагадаємо: Румунія не пропустила російські танки до Сербії.

Як повідомлялося, Росія готує нові історичні удари по Україні в рамках продовження гібридної війни.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: