Японія і США розроблять план у разі війни із КНР

Японія і США розроблять план у разі війни із КНР
Переговори відбуваються в рамках Двостороннього механізму планування

Об’єктом протистояння можуть стати спірні острови Сенкаку/Даоюйдао

Джерела в японському уряді повідомляють про те, що Токіо і Вашингтон мають намір до березня 2019 року завершити розробку плану на випадок загострення протиріч із КНР в Східно-Китайському морі навколо спірних островів Сенкаку/Даоюйдао. Нині сторони активно розглядають це питання. Раніше адміністрація Дональда Трампа підтверджувала, що союзна угода між США і Японією поширюється і на згадані вище спірні острови.

Так, японську сторону цікавить можливе залучення США на випадок, якщо японських сил виявиться недостатньо у разі висадки на островах Сенкаку/Даоюйдао озброєних китайських рибалок. Окрім того Токіо планує розглянути питання залучення потенціалу США наносити удари у власне військове планування.

Переговори відбуваються в рамках Двостороннього механізму планування, який було створено відповідно до домовленості 2015 року. Про це повідомляє видання The Japan Times.

Нагадаємо, безлюдний японський острів Есанбе Ханакіта Коджима безслідно зник. Есанбе є одним з 158 незаселених островів, яким уряд Японії дав назви у 2014 році, з метою окреслення своїх територіальних меж та розширення виняткової економічної зони. Окремі японські острови набувають все більшого значення, враховуючи територіальні суперечки з Китаєм з приводу острова Сенкаку/Даоюйдао у Східно-Китайському морі.

Японська берегова охорона заявила, що востаннє, коли проводився огляд острова у 1987 році, він виступав лише на 1,4 метра над поверхнею моря, тому провідні фахівці дійшли висновку, що його зруйнував вітер та дрейфуючий лід, який утворюється в Охотському морі щозими.

В жовтні Японія по дипломатичних каналах висловила протест Росії у зв'язку з проведенням нових навчань у південній частині Курильських островів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: