Свіжі рейтинги. Янукович програє Тимошенко президентські вибори

Свіжі рейтинги. Янукович програє Тимошенко президентські вибори

Результати соціологічного дослідження: ставлення громадян до провідних партій та політиків

Результати соціологічного дослідження: Електоральні орієнтації громадян України та ставлення до провідних політиків

-- Оцінка ситуації в країні

Лише 15,4% опитаних вважають, що ситуації в країні розвивається в правильному напрямі, 65,4% – що в неправильному. Рік тому, у вересні 2012 р., таких було відповідно 19,6% і 59,1%).

-- Ставлення до політиків

Найчастіше громадяни України висловлюють позитивне ставлення до Віталія Кличка, Aрсенія Яценюка та Юлії Тимошенко (47,4% опитаних відповідають, що ставляться повністю або переважно позитивно до Кличка, 34,9% висловили позитивне ставлення до Яценюка, 31,4% – до Тимошенко). По 27,4% опитаних висловили позитивне ставлення до Петра Порошенка і Віктора Януковича, 26,2% – до Олега Тягнибока, 24,0% – до Миколи Азарова.

-- Електоральні орієнтації громадян

Якби найближчим часом відбулися вибори до Верховної Ради України, у них взяли б участь 73% респондентів (42,6% впевнені, що візьмуть у них участь, а 30,4% відповіли, що, «скоріше за все», візьмуть участь).

Найбільшу електоральну підтримку мають Партія регіонів і ВО «Батьківщина» – рівень підтримки цих політичних сил статистично значуще не відрізняється: за Партію регіонів готові проголосувати 20,0% усіх опитаних (або 24,9% тих, хто має намір взяти участь у виборах), за ВО «Батьківщина» – відповідно 19,3% і 25,1%. На третьому місці за рівнем електоральної підтримки – Політична партія «УДАР» Віталія Кличка» – відповідно 14,8% і 18,9%. За Комуністичну партію України збираються голосувати відповідно 7,1% і 8,4%, за ВО Свобода – відповідно 5,0% і 6,3%. Порівняно з липнем 2013 р., коли проводилося останнє подібне опитування, не відбулося статистично значущих змін електоральної підтримки жодної політичної сили.

Намір взяти участь у президентських виборах висловили 73,7% опитаних (42,8% впевнені, що візьмуть у них участь, а 30,9% відповіли, що, «скоріше за все», візьмуть участь).

У першому турі виборів найчастіше виборці готові проголосувати за Віктора Януковича (19% серед усіх опитаних, або 24,3% тих, хто готовий взяти участь у виборах). За Віталія Кличка – відповідно 15,5% і 19,3%), за Юлію Тимошенко – відповідно 13,2% і 16,7%, за Петра Симоненка – відповідно 5,9% і 7,1%, за Арсенія Яценюка – відповідно 5,6% і 7,2%, за Петра Порошенка – відповідно 3,8% і 3,8%, за Олега Тягнибока – відповідно 3,6% і 4,7%. Порівняно з липнем 2013 р. на статистично значущому рівні зросла електоральна підтримка лише Порошенка (з 2,1% до 3,8%).

У випадку, якщо Тимошенко не зможе взяти участь у виборах, за Януковича голосуватимуть 18,8% серед усіх опитаних, або 24,1% серед тих, хто збирається взяти участь у виборах, за Кличка – 16,6% і 20,6%, відповідно, за Яценюка – 14,8% і 19,3%, за Симоненка – 6,2% і 7,5%, за Тягнибока – 4,5% і 5,9%, за Порошенка – 3,8% і 3,8%. За такого списку кандидатів порівняно з липнем 2013 р. на статистично значущому рівні зросла електоральна підтримка Яценюка (з 11,4% до 14,8%) та Порошенка (з 2,4% до 3,8%).

42,4% опитаних вважають, що у випадку, якщо Тимошенко не зможе взяти участь у президентських виборах 2015 року, її прихильники проголосують за Яценюка, 13,8% – що її симпатики проголосують за Кличка, 5,2% – за Тягнибока, 2,2% – за Януковича, 0,7% – за Симоненка, 1,5% – за іншого кандидата. 6,1% дотримуються думки, що прихильники Тимошенко у такому випадку взагалі відмовляться від участі у виборах.

У другому турі президентських виборів Янукович поступається Кличку (відповідно 24,8% і 37,7% серед усіх опитаних), Яценюку (відповідно 25,5% і 32,5%) і Ю.Тимошенко (відповідно 26,0% і 31,4%), але виграє вибори у випадку, якщо його супротивником буде Тягнибок (відповідно 26,8% і 22,0%).

Відповідаючи, які риси вони хотіли б бачити у майбутнього Президента України, найчастіше респонденти називають «економічні знання та досвід» (30,1%), «сильну особистість» (22,3%) і «досвід роботи у владі» (20,4%).

Дані в таблицях наведені у відсотках.

-- Одновимірний розподіл відповідей на запитання анкети

Якщо говорити в цілому, як Ви вважаєте, події в Україні розвиваються у правильному чи неправильному напрямі?

Зараз я Вам зачитаю прізвища українських політиків. Для кожного з них скажіть, будь ласка, наскільки позитивно чи негативно Ви до нього ставитеся. Якщо Ви не знаєте такого політика, скажіть про це.

Якби наступної неділі відбувалися вибори до Верховної Ради України, чи взяли б Ви участь у голосуванні?

Як би Ви проголосували, якщо б вибори до Верховної Ради відбулися наступної неділі?

Наскільки ймовірно, що Ви візьмете участь у виборах Президента України у 2015 році?

Як Ви би проголосували, якби вибори Президента України відбулися наступної неділі?

Якби Юлії Тимошенко не було у списку, як би Ви тоді проголосували?

Якщо Юлія Тимошенко не братиме участь як кандидат на президентських виборах у 2015 році,

як Ви вважаєте, за кого проголосують її прихильники?

Якби до другого туру президентських виборів вийшли такі політики, то за кого Ви проголосували б?

Зараз я зачитаю Вам п’ять рис, які люди можуть хотіти бачити у Президента України. Яку з них Ви вважаєте найважливішою, враховуючи нинішню ситуацію в Україні?

-- Часова динаміка деяких показників

Якщо говорити в цілому, як Ви вважаєте, події в Україні розвиваються у правильному чи неправильному напрямі?

Як би Ви проголосували, якщо б вибори до Верховної Ради відбулися наступної неділі? % усіх опитаних

* У цьому опитуванні Наведені політичні сили були відсутні у списку, що пропонувався респондентам

Якби вибори Президента України відбувалися наступної неділі, то за кого Ви проголосували б?, % усіх опитаних

* У цьому опитуванні прізвище цього кандидата було відсутнє у списку, що пропонувався респондентам

Якби Юлії Тимошенко не було у списку, як би Ви тоді проголосували?, % усіх опитаних

* У цьому опитуванні прізвище цього кандидата було відсутнє у списку, що пропонувався респондентам

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 30 вересня по 8 жовтня 2013 року. Було опитано 2010 респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі.

Опитування здійснювалося у 137 населених пунктах (із них 82 міських та 55 сільських поселень). Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: