Американський сенатор: Обама повинен зупинити Росію

Американський сенатор: Обама повинен зупинити Росію

Впливовий американський сенатор США Боб Коркер про важливість візиту Обами до Польщі

Президент США Барак Обама сьогодні вранці прибув із дводенним візитом до Польщі для участі у відзначенні 25 річниці перших частково незалежних виборів до польського парламенту, котрі започаткували демократичні та ринкові зміни в країні у 1989 році.

Згідно з програмою візиту, Обама планує провести переговори з президентом Коморовським, головою уряду Дональдом Туском та зустрінеться з президентами держав Центральної та Східної Європи, котрі також прибули до Польщі для участі в згаданих урочистостях.

Увечері планується урочиста вечеря за участі американського президента.

Польща стане першою країною, яку відвідає Обама в рамках свого європейського турне, в рамках якого заплановані теж візити до Бельгії для участі в саміті "Великої сімки" та Франції для відзначення 70-річчя висадки союзницьких військ у Нормандії.

Серед учасників цих урочистих заходів буде переможець президентських виборів Петро Порошенко, який під час свого візиту до Польщі зустрінеться зокрема з президентом США Бараком Обамою.

Радник Коморовського Роман Кужняр сказав, що тема України буде однією із найважливіших під час розмов президента Польщі з Бараком Обамою й іншими лідерами, котрі прибули на згадані урочистості.

«Коли Америка не відреагувала на використання хімічної зброї в Сирії, Путін вирішив, що так само безкарно він зможе зайняти Крим» – переконує впливовий сенатор США Боб Коркер, коментуючи місію Обами під час його відвідин Польщі.

З яким посланням президент Сполучених Штатів приїжджає до Варшави?

Адміністрація Барака Обами дуже обережна, коли йдеться про міжнародну політику. А тому, важко сказати, наскільки насправді президент змінив свою оцінку Росії з моменту виникнення кризи в Україні шість місяців тому. Але я сподіваюся, що він бачить Кремль таким, яким він є насправді, без ілюзій. Сам факт його приїзду до Польщі є визначальним, я радію, що цей візит він здійснює в такий момент. Промова, яку Обама виголосить в Варшаві, може стати переломною. Вона повинна окреслити нову геополітичну ситуацію, в якій нині ми опинилися, і висловити наше ставлення щодо цього виклику.

Яким чином?

Ключовими є три позиції. По-перше, президент повинен підтвердити нашу незмінну позицію щодо захисту союзників НАТО. Я надіюся, що він представить середньо- і довгостроковий план зміцнення пакту. Зрозуміло, те, що ми зробили протягом останніх кількох тижнів, має швидше символічний характер і не змінює рівновагу сил в регіоні. А тому, необхідною є ініціатива, яка поглибить довіру, якою поляки нагородили Америку.

Але існує й інша проблема. Польща здійснила серйозні кроки у справі модернізації збройних сил протягом найближчих років, однак багато країн в Західній Європі стоять на позиції використання безпеки, яку забезпечують Сполучені Штати. А тому, президент не може обмежитися лише визначенням стратегії зміцнення НАТО, він повинен також переконати Європу, аби вона долучилася до цієї ініціативи. Це не вдасться здійснити без участі Барака Обами, як провідника вільного світу.

Ну, існує і економічний аспект: швидке завершення переговорів щодо створення Трансатлантичного партнерства з торгівлі та інвестицій (TTIP). Таким чином ми побудуємо ринок, який буде еквівалентний половині глобального національного доходу, і це зміцнить як Європу, так і Америку. Це повинно також збільшити наші інвестиції в Польщу в кілька разів, які, так само як і товарообіг між нашими країнами не є дуже великими.

Радослав Сікорський сподівається на розміщення в Польщі двох американських дивізій. Це реально?

Я республіканець, президент не ставить мене до відома щодо своїх планів у цьому питанні. Йдеться про справи, які Білий Дім тримає в найсуворішій таємниці. Але нині це напевно той момент, коли Обама може зробити велику справу.

Чому до цього часу Америка настільки скупо реагувала на агресію Кремля в Україні? Це все ще ефект шоку після війни в Іраку та Афганістані?

Проблема більш ширша і філософська. До цього часу Обама дещо інакше бачив роль Америки в світі, ніж його попередники. Але світ змінюється і я маю надію, що президент зрозуміє, в якому становищі нині опинилися Сполучені Штати. Підхід Вашингтона до війни в Сирії зміцнили позиції Путіна. Ніхто не очікував, що він досягне так багато. Проте я не хочу казати, що анексія Криму це безпосередній наслідок дій Америки. Але факт полягає в тому, що ми були не готові до агресії Росії, а вона це використала. А тому, весь вільний світ повинен діяти таким чином, щоб унеможливити повторення того, що сталося в Криму і що відбувається нині на Східній Україні. Йдеться не лише про зміцнення нашого військового потенціалу, але й нашої економічної співпраці. Енергетична залежність від Росії призвела до того, що Європа не відповіла на кризу так, як повинна була. Через економічні інтереси європейські бізнесмени заблокували запровадження щодо Росії санкцій. Ми не можемо допустити ситуацію, коли світ мусить прийняти негожу поведінку. В Конгресі є багато тих, хто вважає, що політика щодо Росії повинна бути більш рішучою. Я один з них. Багато сенаторів підтримало ініціативу щодо зміцнення НАТО, а також вирішення проблеми енергетичної залежності Європи. Оскільки президент приїжджає до Польщі в такий момент, то можна сподіватися, що він піде цим шляхом.

До цього часу головним противником Америки був Китай. Після виникнення української кризи цю роль перейняла Росія?

Китай теж здійснює провокаційні дії у територіальних водах В’єтнаму, Японії, Південної Кореї. Китайці дуже уважно спостерігають, як ми реагуємо на поведінку Путіна. Хочуть побачити, чи так як після війни в Грузії санкції швидко будуть скасовані. А тому дуже важливо, щоб Обама відреагував рішуче. Якщо він цього не зробить, керівники багатьох держав зрозуміють, що вони не будуть нести відповідальності за порушення міжнародних угод. Путін дійшов до такого висновку в серпні-вересні минулого року, коли ми не відреагували на використання хімічної зброї в Сирії. Це був ключовий момент.

Якщо Україна перетвориться на сучасну, демократичну, прозахідну державу, це буде кінцем імперіалістичних прагнень Путіна. На скільки Америка готова надати підтримку Києву?

Для Путіна доля України має фундаментальне значення. У випадку Америки контекст інший. Йдеться про захист наших ідеалів, про те, яким в майбутньому буде світ. А тому, з цією метою, ми готові докласти величезні зусилля. Але також треба усвідомлювати, що Україна сама втратила ціле покоління. Навіть якби не було проблеми з Росією, перед українцями стоять великі виклики: розповсюджена корупція, нестача дієвих державних інституцій, велика залежність від поставок російських енергоносіїв, слабка економіка. Чи справиться з цим Україна? Буде багато залежати від Петра Порошенка. Він повинен здійснити насправді дуже важкі структурні реформи. І якщо йому це не вдасться, це буде великою перемогою тих, хто в світі борються з демократією, з вільною ринковою економікою, з правами людини. Але якщо він зазнає успіху, цінності Європи будуть значно зміцнені. А тому, я переконаний, що не тільки Америка, але й Європа зробить все, аби відбудувати країну, буде опікуватися протягом тривалого часу Україною. Я дуже сподіваюся на підтримку у цьому з боку Польщі, діяльність якої, зважаючи на культурну близькість обох країн, може бути дуже результативною.

В інтерв’ю використані запитання, задані «Rz» під час зустрічі за участі інших польських та американських ЗМІ.

Боб Коркер є заступником керівника впливової Комісії з закордонних справ Сенату і лідером республіканців у цій інституції.

Переклад Оксани Тютюн

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: