Микола Замковенко: Пройшли всі терміни давності притягнення Тимошенко по ЄЕСУ

Микола Замковенко: Пройшли всі терміни давності притягнення Тимошенко по ЄЕСУ

Суддя, що відпустив Тимошенко в 2001 році, про реанімацію справи ЄЕСУ

Перший зам Генпрокурора Ренат Кузьмін пригрозив Тимошенко реанімацією старої справи щодо Єдиних енергетичних систем України. Мовляв, вивчатимуть в рамках кримінальних справ проти екс-прем’єра матеріали про Павла Лазаренка, отримані від американських колег. Дійшло до того, що використання кредитної картки, пов’язаної з офшорною компанією тієї ж самої ЄЕСУ, в прокуратурі розглядають ледь не як доказ прямої вигоди Тимошенко від підписання газових угод 2009 року.

Кузьмін своїми роздумами викликав більше запитань, аніж дав відповідей. Невже справу проти Тимошенко щодо ЄЕСУ, остаточно закриту ще в 2005 році, знову поновлять? Принаймні, сам Кузьмін на це прозоро натякнув

Про перспективи кримінального переслідування Юлії Тимошенко за епізодами, пов’язаними з роботою в 90-х компанії Єдині енергетичні системи України, в інтерв’ю «Главкому» розповів колишніх глава Печерського суду Микола Замковенко. Саме він в 2001 році звільнив Тимошенко з-за грат, за що в 2006 році й отримав прохідне місце в партійному списку на парламентських виборах. Хоча в цьому часовому проміжку його і з суду вигнали, і на два роки умовно засудили. В 2007-му він відмовився складати депутатський мандат для розпуску парламенту, побив горшки з Тимошенко і отримав від колишньої соратниці клеймо «зрадника».

Миколо Івановичу, як суддя, що в 2001 році був дотичний до справи ЄЕСУ і Тимошенко, можете оцінити озвучені наміри прокуратури зараз знову дати хід матеріалам щодо цієї компанії та Лазаренка?

Що тут можна говорити. ЄЕСУ – це компанія, яка працювала на ринку більше 10 років тому. Вже пройшли всі строки давності притягнення Тимошенко до відповідальності за епізоди з ЄЕСУ. Наскільки мені відомо, всі справи, які були щодо ЄЕСУ за участю Юлії Володимирівни, закриті в судовому порядку. І ці рішення не скасовані. Можливо, у прокуратури є інші епізоди, які тільки зараз з’явилися. Але ж як це буде виглядати? З 2001 року, коли її арештовували, пройшло дуже багато часу, Тимошенко вже була при владі та опозиції, потім знову побувала при владі, і знову потрапила в опозицію. Всі ці питання могли бути давно розглянуті.

Я нічому не дивуюся, ми живемо в «правовій» державі, яка задекларувала, що вона правова. Але в нас абсолютно немає ніякої поваги до принципу верховенства права, в Україні існує повний диктат Генеральної прокуратури – хто, що захоче, те і робить.

На мою думку, якщо навіть і є якісь аргументовані питання до фігурантів діяльності ЄЕСУ і здійснення ними фінансово-господарських операцій, то вже давно пройшли всі терміни притягнення їх до відповідальності.

Пан Кузьмін говорив про кредитну картку, якою Тимошенко розплачувалася на мільйони доларів. Ця картка нібито була пов’язана з компаніями, які були у власності ЄЕСУ. Ця сама картка фігурувала і в процесі 2001 року. Ви не пам’ятаєте цього епізоду?

Ні, звичайно. В 2001 році я не розглядав кримінальні справи. Я тоді тільки розглядав санкцію на арешт Юлії Тимошенко. Ніяких матеріалів кримінальної справи там не фігурувало.

Крім того, справа за подіями 1996 року двічі направлялася до Верховної Ради України для дачі згоди на притягнення Тимошенко до кримінальної відповідальності. І кожного разу Верховна Рада повертала все це назад. Щодо карток й інших обставин Генеральний прокурор тоді говорив, що справа направляється до суду. Там було нібито дві тисячі томів, хоча їх ніхто і не бачив. А Верховний Суд на самому вищому рівні її закрив.

Тепер, щоб підняти ці питання, якщо там з’явились якісь нові епізоди щодо діяльності Тимошенко на посаді президента чи виконавчого директора ЄЕСУ, то в першу чергу треба говорити про сплив термінів давності. Закон чітко передбачає не більше 10 років, а вона ж весь цей час не ховалася, займала державні посади.

В прокуратурі делікатно натякають, що в 2005 році Генпрокуратура на чолі з Піскуном не зовсім «правильно» припинила справу Тимошенко…

Так, в 2005 році при Президенті Ющенку і прем’єру Тимошенко це дійсно було. Якщо будуть встановлені якісь обставини, що справу закрили неправильно: за хабар чи на когось натиснули, то закриття можуть скасувати у зв’язку з нововиявленими обставинами. Але все одно вирішувати долю фігурантів треба буде враховуючи сплив терміну давності притягнення до відповідальності. Все впирається саме в це.

Зараз Юлію Тимошенко судять за справою про підписання газового контракту в 2009 році. Тепер прокуратура згадує епізоди з ЄЕСУ, намагаючись таким чином показати особисту вигоду від підписання контрактів. Вам таке схрещення різних справ у різні часи не видається дивним?

Іде судовий процес, і давати коментарі ЗМІ ми не маємо права. Ми не знаємо всіх обставин, а наші слова будуть тиском на суд. Суд має об’єктивно розібратися у всьому, дослідити матеріали, дати правову оцінку і постановити вердикт – обвинувальний або виправдувальний.

Скажіть, а чим ви керувалися в 2001 році, коли скасовували санкцію на арешт Юлії Тимошенко?

Я тоді був одноосібно головуючим у справі, коли розглядалася скарга на арешт Тимошенко, виданий заступником Генерального прокурора. Ми керувалися Кримінально-процесуальним кодексом України, в якому чітко регламентувався порядок обрання форми запобіжного заходу – утримання під вартою. Тоді суд дійшов висновку, що арешт був поспішним, без урахування норм міжнародного права, зокрема, Конвенції з прав людини від 1950 року. Також не було враховано особистість Юлії Тимошенко, для неї не було необхідності застосовувати утримання під вартою. Тому ми визнали, що заступник Генпрокурора санкціонував арешт з порушенням закону.

Також ми враховували презумпцію невинуватості, закріплену в статті 62 Конституції України. Адже не можна визначати міру запобіжного заходу через пред’явлене звинувачення, арештовуючи за звинуваченням у ще недоведених злочинах. Це не по-європейськи, це суперечить здоровому глузду. Верховний Суд також підтримав нас в цьому аспекті.

До речі, зараз у справі того ж Луценка за вашою логікою також незаконно утримувати підозрюваного екс-міністра за гратами?

Чому його випускати за моєю логікою?

Хіба в його утриманні немає порушення тієї ж Конвенції 1950 року?

Луценко скільки напорушував прав людини на посту міністра внутрішніх справ, що йому ще замало пред’явили. Луценко не знав, що таке Конвенція з прав людини! Вдумайтесь, міністр внутрішніх справ викликав людей на допити в Генеральну прокуратуру. Він не мав до цього ніякого стосунку. Але джина випустили з пляшки. Він бігав у чоботях брудних, топтався по стелях, на бронетранспортерах їздив. Розумієте, хлопчиків допустили до влади, і вони хотіли за допомогою палиці перевернути землю.

Зараз йому зробили те саме, чим він від інших відрізняється? Йому інкримінують статтю, яка відноситься до тяжких злочинів. Суд йому обрав міру запобіжного заходу. Адвокати мають не співати там пісні українські і плакати малювати, а працювати над справою. Хай беруть норми міжнародного права, знаходять достатню кількість даних на особу Луценка, його стан здоров’я та сім’ю. Клопотання мають бути грамотними, не достатньо просто кричати, що підуть до Європейського суду. Цей суд розглядає справи, коли вичерпані всі засоби національного законодавства. Так треба вичерпувати, а не ходити перед камерами і піаритись. Треба працювати над справою.

А коли адвокат сидить в суді з Кримінальним кодексом, то це не адвокат, а профан. У нормального адвоката на столі має лежати весь покреслений Кримінально-процесуальний кодекс. Це біблія судового засідання.

На вашу думку, про що може свідчити те, що за останні місяці в прокуратурі постійно вигадують все нові справи проти Тимошенко, забуваючи про старі? У правоохоронців немає нормальної доказової бази, чи чому вони постійно кидаються з боку в бік?

Не знаю, яка є доказова база у справі, яка зараз розглядається в Печерському районному суді міста Києва. Їй же не інкримінують різні звинувачення у рамках однієї справи. Коли Генеральна прокуратура порушує нові справи, то адвокати повинні не прес-конференції давати, а йти до прокуратури і працювати й виробляти свою правову позицію. Адже сьогодні Тимошенко судять за однією статтею, а паралельно можуть розслідувати й інші злочини. І одну справу закінчать, а потім почнуть іншу. КПК передбачає можливість засудження за сукупністю вироків і за сукупністю злочинів. Очевидно, що коли закінчиться цей процес, над Тимошенко може початися новий. Щоб вона не їздила по Україні та не агітувала. Вибори на носі. Цим і можна пояснити поведінку прокуратури. Але адвокати мають не затягувати процес, а якнайшвидше ставити в них крапки.

Чи реально адвокатам Тимошенко дотягнути розгляд до виборів, щоб мати згоду балотуватися?

Це не реально. У судді, головуючого у справі, є досить аргументів і механізмів, щоб вона була розглянута швидше.

В які строки справу можна розглянути? Місяць, два, рік?

Справу Тимошенко можна закінчити за тиждень нормальної роботи, за ідеальних умов. Там же всього 15 томів. Якщо слухати, коли і де Юлія Володимирівна народилася, які батьки і свати, то тоді можна слухати і довше. Якщо враховувати, що треба ще свідків викликати всіх, то на закінчення справи Тимошенко треба півтора місяці. З оголошенням вироку – два місяці. Ще ж треба час на його написання. А коли хворіють адвокати, їх змінюють постійно, то це вже іде затягування часу.

Реально посадити Тимошенко?

У нас в країні ніхто нікого не садить, тільки засуджують.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: