Анатолій Матвійчук Народний артист України

Як виглядає основна проблема України

Кращі люди України перебувають в інформаційній ізоляції, тоді, як певна категорія політиків і артистів не злазить з екранів

Один політик написав у себе на сторінці про українських виробників м'ясної продукції. Виявляється, у них і у нас, українських митців, спільні проблеми! З'ясувалося, що виробникам вітчизняного продукту неможливо пробитися на прилавки українських супемаркетів. Всюди корупція, лобіювання інтересів імпортерів-закупівельників, всюди - одна й та ж мафія, яка лобіює свої товарно-грошові потоки.

Здавалось би, культура - зовсім інша царина, але тут абсолютно ті ж принципи і правила. Виробникам культурного продукту артистам, композиторам, акторам, режисерам практично неможливо пробитися на екрани рейтингових каналів! Є, щоправда варіанти: або ти за шаленим рекламним тарифом викупаєш у них час, або - якщо ти молодий і перспективний - підписуєш із ними кабальний договір, або шукаєш порозуміння з політичними кураторами того чи іншого каналу. Адже всі вони є власністю тих чи інших політичних сил. Та й не секрет, що існують вони не заради того, щоб інформувати чи розважати вас, а щоби нав'язувати вам певні політичні погляди. На певному етапі сильні світу цього зрозуміли, що власний телеканал - це вигідніше, аніж власне підприємство чи навіть власна армія. І дохід гарантований, і суспільна думка скеровується в потрібному напрямку, і електорат завжди у стані готовності.

Отож, іноді складається таке враження, що країна взята в полон якимись різноманітними агресорами, які відсторонили від життя найрозумніших, найкращих, найпатріотичніших українців і роблять тут свої гешефти - і це вже триває не одне десятиліття. Кращі люди цієї країни перебувають в інформаційній ізоляції, тоді, як певна категорія політиків і артистів, які влаштовують олігархів і власників телеканалів, не злазить з екранів. Саме вони створюють потрібні їм суспільні тренди в інформаційному просторі, саме вони забирають на себе у вагу, стають впізнаваними і популярними у широких мас, саме вони потім дезінформують ці ж маси, маніпулюють ними, створюють суспільну думку і тримають у добровільному рабстві багатомільйонну країну.

Система відлагоджена десятиліттями і працює ідеально. Навіть якщо народ захоче кардинально змінити політичний устрій в країні, поміняти старих політиків на нових - у цих телеканалів уже готовий пул політиків, громадських діячів і лідерів суспільних смаків. Вони заздалегідь підібрали їх, приручили, наперед відсіяли незручних або тих, хто є незалежними, і вже готові до політичних перегонів будь-якого рівня. Бо знають наперед - пересічний громадянин віддасть перевагу тим, кого звик бачити в телевізорі.

Виходить замкнене коло, яке неможливо розімкнути - українці будуть завжди наступати на ті самі граблі, якщо орієнтуватимуться на телевізор. Є правда єдиний вихід. Послідовно - спочатку поміняти суди, а потім зробити жорсткий і безжальний аудит і перевірку всіх телеканалів на предмет їх власників та відповідності антимонопольним законам, що забороняють зосереджувати в одних руках телеканали та інші інформаційні активи. Ось тоді щось почне мінятися в Україні - і позитив з'явиться, і реформи підуть, і люди повірять в те, що вони реально можуть чогось добитися в цій країні своїм талантом і чесною працею.

Я говорив і буду говорити: основна проблема українців - це проблема їхнього інформаційного простору!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: