Індекс соціального самопочуття українців: ми поволі повземо вгору

Різких проривів немає, але по всіх 20 питань невелике поліпшення. А найбільше - там, де найгірше

«Всепропальщики» скажуть: «Хіба 45% тих, кому не вистачає медичної допомоги це мало?» Згодна, забагато, але 45% відчутно менше, ніж 53%

Ну і от обіцяна «вишенька на тортик». 

У щорічному Моніторингу Інституту соціології вже з 1995 року вимірюється такий показник, як Індекс соціального самопочуття (ІССП), який складається з 20 питань («чого вистачає і чого не вистачає). Діпазон шкали - від 20 до 60 балів, де 40 - середнє значення шкали (умовний нуль, коли відсоток тих, хто має позитивне самопочуття і тих, хто має негативне порівну). 

Свого часу автор методики Наталя Паніна (її вже немає з нами, але сподіваюся, вона це бачить з інших світів) мріяла, що колись ми таки вийдемо з негативу і досягнемо хоча б того умовного нуля. Цього року - досягли! Графік все демонструє переконливо. 

Я продивилася усі 20 питань, щоб побачити, за рахунок чого поліпшення. Одразу скажу, що різких проривів немає, але по всіх 20 питань невелике поліпшення. А найбільше - там, де найгірше.

Ну от: необхідної медичної допомоги у 2017 році не вистачало 53%, у 2018 - 45%. 
Можливості повноцінно проводити відпустку у 2017 році не вистачало 62%, у 2018 - 54%
повноцінного дозвілля у 2017 не вистачало 49%, у 2018 - 44%.

Можливості харчуватися відповідно до своїх смаків - відповідно, 52% і 43%. 

«Всепропальщики» неодмінно скажуть: «А що, хіба 45% тих, кому не вистачає медичної допомоги це мало?» Згодна, забагато, але 45% відчутно менше, ніж 53%. 

Так що я б зробила висновок: поволі повземо нагору. Сподіваюся, що й наступного року графік піде вгору.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: