Костянтин Боровой Російський політик

Путін може налякати своїми «страшилками» тільки росіян

Фото: EPA/UPG

Сьогодні Китай хвилює Вашингтон значно більше, ніж Росія

Адміністрація Дональда Трампа оголосила про намір США вийти з договору з Росією про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД).

При всіх «надуваннях» Росія поступово перестає бути учасником світового процесу. І не тільки в політичному сенсі, але, як зрозуміло з різних непрямих ознак, і з військової точки зору. Країна, у якої немає сучасної електронної техніки і технологій, не може володіти справжнім повноцінним зброєю.

Росія перестала бути небезпечною для Сполучених Штатів, не тому що Путін відмовився від агресивної військової риторики, а тому що всім зрозуміло, що за цією риторикою нічого немає. Загрози створити зброю, від якої американці можуть постраждати - це те ж саме, що робив Кім Чен Ин, погрожуючи американцям ядерною війною, розробляв ракети (за допомогою Росії, між іншим). Однак американці могли знищити всю північнокорейську ядерну і ракетну програму протягом декількох хвилин. Приблизно така ж ситуація сьогодні з Росією: чим більше Путін «надувається» і погрожує, створює мультики із зображенням ракети, що падає на Флориду, тим менше йому вірять, тим зрозуміліше стає, що це абсолютний блеф.

США необхідно переходити до вирішення військових проблем із серйозними опонентами - з Китаєм. Договір про ракети середньої і меншої дальності стримує Сполучені Штати в їх прагненні зробити світ безпечнішим. Йде підготовка кількох угод із Китаєм про обмеження стратегічних озброєнь. Сьогодні Китай хвилює Сполучені Штати значно більше, ніж Росія.

І США виходять з угод із Росією, тому що це вже не Радянський Союз, а країна, яка - з багатьох причин - не становить для них небезпеки. Грізні заяви Путіна розраховані на внутрішнє споживання. Усі експерти говорять, що це порожній блеф, що за такими заявами нічого не стоїть і не може стояти. А через деякий час і блефувати буде нічим, тому що Росія позбавлена доступу до сучасних технологій і перестає бути для США і НАТО скільки-небудь серйозним суперником у сфері озброєнь.

Сьогодні ракети середньої і малої дальності, про які йшлося 30 років тому, вже не становлять небезпеки, уже є дуже потужні і дуже точні протиракетні системи. Як кажуть американці, Росія фактично сама вийшла з угоди РСМД, проводячи розробки в цій сфері і ставлячи на озброєння ракети середньої і малої дальності, які фактично заборонені. Робити вигляд, що цього немає - безпечно і нерозумно.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: