Олекса Бик Письменник

Схема участі Майдану у переговорах з владою

Не знаю, як ви, друзі, а особисто я, як людина, що стоїть на Майдані з першого дня (а до того впродовж багатьох років ще на десятках майданів), більше не готовий делегувати повноваження на переговори Яценюку, Кличку і Тягнибоку.

Не знаю, як ви, друзі, а особисто я, як людина, що стоїть на Майдані з першого дня (а до того впродовж багатьох років ще на десятках майданів), більше не готовий делегувати повноваження на переговори Яценюку, Кличку і Тягнибоку. Учора вони довели свою безпорадність, конформізм і некомпетентність у якості переговорної групи.

Вони – не з нами. Вони – не хочуть перемоги революції, їх цікавлять лише власні кон’юнктурні переможки в сподіваннях закрити проект «Євромайдан» і перейти до проекту «Вибори-2015». У зв’язку з цим пропоную громаді для обговорення коротку схему участі у переговорному процесі МАЙДАНУ як спільноти вільних і нескорених людей.

Підкреслюю: мова не йде про домовленості з владою, а лише про умови переведення боротьби за повалення цієї влади у цивілізовану площину з метою уникнення жертв з обох сторін.

1. Опозиційна «трійця» має мандат від Майдану лише на представництво наших інтересів у Верховній Раді. Переговори з Януковичем вестиме переговорна група у складі громадських активістів і тих депутатів, що користуються повагою і авторитетом Майдану. Склад групи обговорюється, але особисто я пропоную, щоб участь у групі брали нардепи Андрій Парубій, Олеся Оробець, В’ячеслав Кириленко – цим людям особисто я найбільше довіряю, і, здається, більшість людей теж. Від громадського крила – Анатолій Гриценко, Олександр Данилюк, Ігор Луценко, Тетяна Чорновол, Василь Гацько, Дмитро Булатов. Серед цих є люди контраверсійні, однак всі вони продемонстрували готовність стояти до кінця і розділити з нами долю цієї революції, як би вона не завершилася. До переговорної групи також потрібно включити представників «Правого сектору», Незалежної медіапрофспілки та духовенства. Група має обрати єдиного лідера на час переговорів.

2. Першою і непохитною умовою початку переговорів є звільнення усіх політв’язнів, заарештованих в час революції, закриття кримінальних справ проти них, припинення політичних репресій. Це покаже добру волю Януковича до вирішення конфлікту. Без цього особисто я не визнаю ЖОДНИХ переговорних груп і ЖОДНИХ результатів переговорів.

3. Переговори ведуться виключно і одноосібно з Віктором Януковичем. Жодні клюєви, лукаши чи інші калєснічєнки нам не потрібні. Нам нема про що з ними говорити іншою мовою, окрім мови трибуналу. Янукович – людина, яка вирішує все і, з огляду на це, відповідальна за все, тому нема сенсу про щось торгуватися з його секретутками.

4. Початковий список вимог Майдану пропоную сформувати у такому вигляді:

- відведення силовиків з урядового кварталу (окрім АП – бо на це Янукович точно ніколи не піде)

- відкриття кримінальних справ за фактом злочинів працівників міліції проти народу України (список злочинів занадто довгий і всім відомий, щоб його тут озвучувати), кримінальних справ проти Клюва і Захарченка

- відставка уряду

- скликання позачергової сесії парламенту, але тільки ПІСЛЯ виконання попередніх умов

- скасування повного пакету репресивних законів (вони і так недійсні, але влада має іншу думку)

- повна зміна складу ЦВК, формування нового ЦВК з представників влади і опозиції у рівних пропорціях, на чолі якого стане представник громадськості

- зміна виборчого законодавства

- позачергові вибори парламенту за новим виборчим законодавством

5. Усі межі можливих компромісів, запропоновані владою Майдану, потребують обговорення та затвердження на Майдані.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: