Віктор Вишньов Генеральний директор  ДП «СЕТАМ»

Феодалізм замість блокчейну: яка шкода від мораторію на продаж землі

Парламент вкотре продовжив мораторій на вільний обіг землі. В результаті мільйони власників землі недоотримують мільярди гривень. А могло б бути інакше – в разі введення електронних аукціонів

Скільки коштує земля

Всього в країні налічується понад 60 млн га землі, з яких понад 70% (42 млн га) – земля сільгосппризначення, що розташована за межами населених пунктів. З них 32 млн Га розпайовані. Проте ще 10,5 млн Га – до нині державні.

За оцінками експертів, найвищі ціни на землю – на Мальті та в Нідерландах (понад 45-60 тис. $/Га). У більшості західноєвропейських країн ціни коливаються в діапазоні 15-30 тис. $/Га, а у Східній Європі 1000 - 10 000 $/Га.

Деякі спеціалісти вважають, що за родючістю українська земля схожа на чорнозем у США (штат Айова) та Аргентині (La Plata), де земля коштує у середньому 12,8 тис. $/Га (дані 2015 року).

Вартість землі (джерело – voxukraine)Вартість землі (джерело – voxukraine)

Вартість оренди за кордоном також інша. Найвищий розмір орендної плати зараз в Данії, Ірландії та Нідерландах – понад 600 $/га/рік. Найнижчий – у Литві та Словаччині (54 $/Га/рік та 26 $/Га/рік).

Джерело: Євростат, Національний статистичний інститут Болгарії. Центральне статистичне бюро Польщі, Німецька сільськогосподарська асоціаціяДжерело: Євростат, Національний статистичний інститут Болгарії. Центральне статистичне бюро Польщі, Німецька сільськогосподарська асоціація

В Україні орендна плата на землю в приватній власності коливалася навколо 75 $/Га перед знеціненням гривні, а в 2015 році становила близько 32 $/Га (зі значними відмінностями в розрізі регіонів).

Аргументи «не на часі» – неправдиві

Ми часто чуємо аргументи, нібито в нинішній ситуації земля коштує надто дешево й треба її притримати. Економічна криза, низькі зарплати, бойові дії – мовляв, в таких умовах все скуплять задарма.

Так от, це неправда.

Якщо перейти до відкритих електронних аукціонів, то одразу виявляється: наша земля – дуже привабливий актив. За який готові змагатися покупці, підвищуючи ціну на нього.

Ми неодноразово продавали землю з аукціону. Ось приклад: setam.net.ua/auction/243420. При стартовій ціні 80 000 грн за ділянку в результаті запеклих торгів ціна зросла в 3,5 рази до 274 400.00 грн. І це Херсонська область, Голопристанський район – тобто не чорнозем.

Щодо геополітики, нагадую, Херсонщина межує з Кримом. Й відчайдушним змаганням це не завадило.

Ви самі можете переконатися, що в результаті торгів ціна сформувалася на рівні $384/Га.

Тобто, якщо ринок відкрити, то виявляється, що «нікому непотрібна дешева» земля дуже потрібна й доволі коштовна.

Як треба продавати, щоб отримати найвищу ціну

Продавати треба саме на електронних аукціонах. Адже торги проходять відкрито й всі їх бачать. Причому, не лише підсумки, а й хід: хто й яку ставку зробив. Тож процес відбуватиметься під контролем громадськості та ЗМІ.

Головне – завдяки більшій конкуренції активніше зростатиме ціна. Це призводить до різкого зростання надходжень.

До того ж, зникає необхідність подавати кипу паперових документів. Це спрощує життя покупцям, звільняє їх від витратних в часі пересувань в пошуках довідок і черг. А також унеможливлює корупцію, щодо неприйняття чи затягування рішення про прийняття паперів.

Важливо, що саме електронні торги легко та ефективно контролюватимуть  надкоцентрацію. Адже система однозначно ідентифікує суб’єкта за його персональними даними. Й просто не допустить його до продажу після досягнення ліміту, незалежно від географічного розташування його ділянок.

Ще одна перевага – можливість автоматичної видачі протоколу переможцю з електронним цифровим підписом.

Проте в 2018-му такої моделі ми не побачимо.

Дуже шкода, що депутати вкотре відтермінували введення цивілізованого ринку землі в Україні.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: