«Правила їжі»: прості і корисні поради від гастроентеролога

«Правила їжі»: прості і корисні поради від гастроентеролога
Не пийте каву натщесерце. Випита на голодний шлунок кава стимулює вироблення ферментів

Фахівець радить тим, хто рясно запиває їжу водою, переглянути раціон харчування

В четвер у програмі «Ранок з Інтером» вийшов новий випуск рубрики-експерименту «Правила їжі». Ведуча рубрики, журналіст Віра Борсук, продовжує вивчати тонкощі правильного харчування і викривати неправильні харчові звички. Визначити «правила їжі» їй допомагає лікар-гастроентеролог Лариса Бойченко. У випуску - кілька простих рекомендацій, які допоможуть зробити наше харчування по-справжньому корисним.

Не голодувати. Щоб жити і отримувати від життя задоволення, нашому організму потрібна енергія. Її ми черпаємо з їжі. Якщо ми не їмо більше чотирьох-п'яти годин - починаємо відчувати голод. А сильний голод стимулює організм черпати внутрішні резерви. І коли ми нарешті починаємо його вгамовувати - настає безконтрольне споживання. В основному ми намагаємося насититися легкими вуглеводами, що веде до зростання інсуліну. Його надлишок призводить до пошкоджень клітин, а ще - до неконтрольованого апетиту.

Не пити каву натщесерце. Випита на голодний шлунок кава стимулює вироблення ферментів. Якщо в шлунку немає їжі, виділення травних соків призводить до подразнення і запалення слизової травного тракту. «Людина може себе привчити, прокинувшись, відразу ж випивати склянку води, - каже Лариса Бойченко. - Тоді кави вже не захочеться. Якщо ви з'їсте хоча б дві ложки каші або будь-якого іншого продукту, який обволікає слизову шлунка, це вже дозволяє нам далі пити каву без негативних наслідків». За словами лікаря, каву можна вживати разом з прийомом їжі. Наприклад, під час сніданку або другого сніданку.

Чай пити через 40 хвилин після їди. З чаєм - інша історія. І зелений, і чорний містять в своєму складі таніни - дубильні речовини, які перешкоджають виділенню травних соків. «Ви перекусили, потім походили, погуляли, щоб їжа легше всмокталася в кров, - пояснює Лариса Бойченко. - Ми ні в якому разі не говоримо про спортивні вправи, а саме про ходьбу. Потім - мінімум через 40 хвилин - можна випити чашку чаю».

Не запивати їжу. Тим, хто рясно запиває їжу водою, слід переглянути раціон харчування. Зазвичай подібне відбувається, якщо їжа занадто суха або жирна. «70 відсотків нашого раціону повинні складатися з овочів, несолодких фруктів і зелені. Тоді не виникне бажання запивати їжу: мозок просто не дасть такої команди, - розповідає гастроентеролог. - Правильно, якщо в прийом їжі в першій половині дня ви включите фрукти, а в другій - овочі».

«Іноді ми збираємося з друзями на шашлики, - каже Віра Борсук. - Я була впевнена, що таку їжу лікар розкритикує. А ще зазвичай я їм готову їжу, адже постійно стояти біля плити немає часу». Чи корисне м'ясо, приготоване на відкритому вогні? Як можна організувати харчування, щоб приготування їжі не займало багато часу і при цьому їжа не була шкідливою для організму?

А в наступний четвер, 1 травня, в новому випуску рубрики-експерименту Віра Борсук і лікар-гастроентеролог Лариса Бойченко розкажуть, що потрібно їсти, щоб не хворіти, чи існує альтернатива цукру і чи можна захоплюватися солодощами і худнути? Не пропустіть «Правила їжі» в програмі «Ранок з Інтером».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: