Супрун не радить їсти грейпфрути під час прийому ліків
Речовини, що містяться в грейпфрутах і їм подібних, містять сполуки, які обмежують дію ліків в організмі
В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун не радить вживати цитрусові під час прийому ліків, оскільки це дає побічні ефекти.
Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.
«Речовини, що містяться в грейпфрутах і їм подібних, містять сполуки, які обмежують дію ліків в організмі. Препарати майже безперешкодно потрапляють у кров і їхня концентрація стає занадто великою - немов прийняли не одну таблетку, а три або навіть сім. Тому деякі ліки в поєднанні з грейпфрутовим соком або навіть грейпфрутом, який ви з'їсте потім, дають побічні ефекти», - попередила Супрун.
За словами керівниці МОЗ, зараз відомо про як мінімум 85 препаратів, яких об'єднує пероральний прийом і низька біодоступність.
Як зазначила Супрун, побічні ефекти можуть виникнути під час прийому таких груп ліків: препарати для зниження холестерину (статини), для регуляції тиску, регуляції ритму серцебиття, протиінфекційні препарати, у тому числі еритроміцин, більшість антидепресантів і препаратів для зниження тривожності, антикоагулянти, знеболювальні та ліки для подолання еректильної дисфункції.
Раніше в.о. міністра охорони здоров'я запропонувала замінити чорну ікру червоною.
Коментарі — 0