Екс-міністр розповів про «рожевих кроликів» Гройсмана

Екс-міністр розповів про «рожевих кроликів» Гройсмана
Данилюк про новий бюджет: Буде бажання роздути видатки, бо як приймати бюджет у передвиборчий рік з обмеженнями, коли не можеш обіцяти 25 тисяч рожевих кроликів

Данилюк спрогнозував, як буде ухвалюватися бюджет

Перерозподіл коштів державного бюджету відбувається, першою чергою, з урахуванням пріоритетів, оголошених прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом. Про це в інтерв’ю «Главкому» заявив екс-міністр фінансів Олександр Данилюк.

За його словами, це означає, що якщо в пріоритеті у голови уряду – розведення рожевих кроликів, то фінансування відповідної програми не буде скорочено. Хоча коли «ріжуть» бюджет, то страждають, зазвичай, інфраструктурні проекти.

«Насамперед, від скорочень бюджету страждають капітальні видатки. А взагалі це залежить від пріоритетів. Якщо прем’єр-міністр декілька разів публічно заявив, що для нього пріоритет – розводити рожевих кроликів, то цю програму буде вже складно скоротити», - сказав він.

Данилюк наголосив, що, на його думку, насамперед повинно тривати фінансування пріоритетних реформ, щоб люди відчували позитивні зміни.

«В будь-якому разі фінансування пріоритетних реформ – таких як медична – скорочувати не можна. Коли реформа успішно доводиться до завершення, люди відчувають позитивний результат і це зміцнює довіру до інших ініціатив. А у нас цього часто не розуміють і віддають перевагу тому, щоб сподобатися в конкретний момент. Багато обіцяють, а потім дебет з кредитом не сходяться», - зауважив він.

Екс-міністр спрогнозував, що під час ухвалення бюджету на 2019 рік головний фінансовий документ, поданий урядом, може зазнати суттєвих змін, зокрема, непідтриманих економічно.

«Це сухий непопулярний бюджет (проект бюджету на 2019 рік – «Главком»). Він був поданий до Ради під час роботи в Україні місії МВФ, яка контролювала його реалістичність. Але зрозуміло, що до другого читання він дуже сильно зміниться. Увімкнеться логіка – МВФ або вибори? Звичайно, буде бажання роздути видатки, бо як ухвалювати бюджет у передвиборчий рік з обмеженнями, коли не можеш обіцяти 25 тисяч рожевих кроликів?», - зіронізував Данилюк.

Раніше Данилюк розповів, як ганебно в уряді Гройсмана ухвалюються рішення.

Зазначимо, профіцит державного бюджету в серпні становив 25,15 мільярда гривень, а в цілому за січень-серпень держбюджет був зведений з профіцитом 11,8 мільярда гривень.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: