Головний угорський дипломат заявив про відкриття місії ОБСЄ на Закарпатті

Головний угорський дипломат заявив про відкриття місії ОБСЄ на Закарпатті
Прапори Угорщини та України на будинку

Петер Сійярто заявив, що отримав листа від генерального секретаря ОБСЄ, де повідомлено про відкриття місії

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто стверджує, що ОБСЄ повідомила його про відкриття спостережної місії на Закарпатті. Про це повідомляє прес-служба урядової партії «Фідес» з посиланням на заяву Сійярто у суботу, 10 березня.

Сійярто повідомив, що неодноразово консультувався з ОБСЄ і просив, щоб спостерігачі організації були присутні не тільки на Сході України, але й у західній частині Закарпаття, так щоб «угорська спільнота на Закарпатті не піддавалася нападам».

За словами Сійярто, у п’ятницю він отримав листа від генерального секретаря ОБСЄ із повідомленням, що організація встановила постійну присутність в Ужгороді. Називається навіть кількість осіб, що входять в місію: 12.

Глава МЗС Угорщини стверджує, що Генеральний секретар ОБСЄ та Верховний комісар з прав людини вкрай позитивно відреагували на прохання надіслати моніторингову місію ОБСЄ на Закарпаття.

Варто зауважити, що заява Сійярто викликає сумнів, оскільки для спрямування місії потрібен консенсус в ОБСЄ, а Україна виступає проти цього.

На сайті уряду Угорщини наразі відсутнє повідомлення про розгортання спостережної місії ОБСЄ.

Раніше Товариство угорської культури Закарпаття після серії нападів на офіс в Ужгороді закликало ОБСЄ направити постійну місію в Закарпатську область.

До слова, посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень заявив, що Будапешт не бачить нічого поганого в автономії для закарпатських угорців, однак з огляду на війну на сході України мова про це зараз не йде.

Натомість заступник міністра закордонних справ України Василь Бондар відповів, що жодної автономії для угорців на Закарпатті не може бути за визначенням.

Також Кешкень вважає, що роздача угорських паспортів на Закарпатті — це норма.

Раніше Ерно Кешкень також стверджував, що жодних підстав вбачати небезпеку в «роздаванні угорських паспортів» на території України немає.

У Міністерстві закордонних справ заявили, що посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень перевищує свої дипломатичні повноваження.

Введення постійної місії ОБСЄ на Закарпатті не є доцільним, вважає директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації Ярослав Галас.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: