Москаль наполягає, що закон «Про освіту», який роздратував угорців, треба «причесати»

Москаль наполягає, що закон «Про освіту», який роздратував угорців, треба «причесати»

На думку чиновника, автори закону не врахували всі можливі «ризики»

Голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль вважає, що вирішення конфлікту навколо закону «Про освіту» полягає в узгодженні усіх спірних питань з усіма іншими українськими законами та міжнародними угодами. Таку думку він висловив в інтерв’ю «Главкому».

Москаль звертає увагу на те, що Україна за останню чверть століття ратифікувала «купу документів, пов’язаних з мовою». «У мене є ледь не два томи таких документів, які стосуються мови. І всі вони не на нашу користь», - говорить він.

«Ми ратифікували Рамкову конвенцію про захист нацменшин, у нас є пряма угода між урядами України і Угорщини про те, що ми беремо на себе зобов’язання вчити угорців їхньою мовою. - нагадує чиновник і робить висновок, - Неприпустимо, коли Кабмін готує неякісний документ для ухвалення».

На думку Москаля, якщо є якісь суперечливі моменти, переплетіння з іншими законами чи угодами, то завжди можна їх винести у прикінцеві положення, аби уникнути неузгоджень. «Можна було «причесати» цей закон, аби він не викликав обурення перш за все у Ради Європи. Це ж бо внутрішнє законодавство України», - резюмує голова ОДА.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон «Про освіту». 25 вересня президент Петро Порошенко підписав цей закон.

Одним із пунктів закону «Про освіту» стала умова переведення шкільної освіти в Україні після молодших класів винятково на українську мову. Це викликало обурення у представників окремих меншин переважно на Західній Україні. На їх підтримку виступили уряди Румунії і Угорщини.

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Геннадій Москаль: Замок «Паланок» – це національне надбання, а не родинний маєток клану Балог

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: