Росіяни планували у Криму чеченський сценарій, – Джемілєв

Росіяни планували у Криму чеченський сценарій, – Джемілєв
Мустафа Джемілєв вважає, що Кремль хотів купити лідерів кримськотатарського руху

«Вони купили Рамзана Кадирова, встановили фашистський режим у Чечні», – вважає лідер кримських татар

Лідер кримських татар, народний депутат Мустафа Джемілєв вважає, що сім років тому під час окупації Криму план Путіна полягав у тому, аби купити лідерів кримськотатарського руху. Про це нардеп розказав в інтерв’ю «Главкому».

Джемілєв упевнений, Кремль намагався розіграти так званий чеченський сценарій на окупованому півострові.

«Вони купили Рамзана Кадирова, встановили фашистський режим у Чечні. Ймовірно, такий же ж сценарій вони передбачали в Криму. Думали, верхівку кримських татар вони куплять, вмовлять, і все піде по-їхньому…», – пояснює він.

Оскільки це не вдалось, то зараз на думку Джемілєва, головний ворог окупантів у Криму – Меджліс і, відповідно, кримські татари.

«Вони збиралися анексувати Крим, проводити цей «референдум», потім було прийнято постанову Верховної Ради Криму про те, що кримським татарам гарантується не менше 20% у всіх структурах влади, визнання Меджлісу, відновлення топоніміки, одним словом, рай... Усе це робилося для того, щоб переконати Меджліс кримськотатарського народу в тому, щоб він погодився, що Крим — російська територія. Вони почули категоричне ні, заяву, що ні за яких обставин не визнають окупацію», – розповів в інтерв’ю «Главкому» Мустафа Джемілєв.  

Політик згадує, шо у 2014 році сказав Путіну: спочатку виведіть свої війська з нашої території, а потім будемо говорити про те, що хоче зробити Росія. Саме після цього у ставленні до кримських татар все кардинально змінилось, і нічого з того, що окупанти обіцяли, зараз не робиться, впевнений Мустафа Джемілєв.

Нагадаємо, Мустафа Джемілєв обговорив під час зустрічі із Володимиром Зеленським створення національної територіальної автономії кримськотатарського народу. Також мова йшла про законопроекти, які потрібно найближчим часом подати у Верховну Раду від  імені президента. Це поправки до ст. 10 Конституції, яка стосується Автономної Республіки Крим, що дозволять переформатувати її у національну територіальну автономію, закон про корінні народи і закон про статус кримськотатарського народу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: