Україна та Росія ведуть інформаційну гру навколо заручників – Безсмертний

Україна та Росія ведуть інформаційну гру навколо заручників – Безсмертний
Роман Безсмертний

Україна та Росія використовують термінологію, що вигідна кожній окремій стороні, твердить політик

Україна може зашкодити процесу звільнення своїх громадян, ув’язнених в Росії. Відповідно до Віденської конвенції цим мають займатися консули, а не уповноважені з прав людини. Про це в ефірі телеканалу NewsOne заявив український політик та дипломат Роман Безсмертний.

«У відповідності до Віденської конвенції про консульські відносини – це функція консулатів. Тому буде говорити Денисова чи Москалькова – відповідь з боку кожної держави буде проста: а ви яким боком до цього?», - сказав він.

Безсмертний нагадав, що з точки зору міжнародного права, війна в Україні є невизнаною, звідси кожна із сторін використовує в своїй термінології ті фрази та терміни, які вважає за потрібне.

«Якщо це політв’язні, то до чого тут закон про екстрадицію (застосовується щодо кримінально засуджених), на який посилається Уповноважений з прав людини України? Таку ж позицію займає російська сторона. Іде підміна понять. Даруйте, але з російського та українського боку, крім інформаційної гри, я не бачу, де тут інтереси та права цих нещасних людей», - підкреслив політик.

За його словами, в даній ситуації права людини – це тема консульств, які чітко діють у відповідності до дипломатичного протоколу. При цьому політик зауважив, що президент України як дипломат за освітою та колишній міністр закордонних справ не може не знати про це. Тому найгірше те, що подібні речі можуть робитися з його ініціативи чи за його вказівкою, «як це було не раз», саме з політичною метою.

Безсмертний нагадав, що у ситуації із Надією Савченко просив консулів бути обережними та підбирати кожне слово, бо це могло привести не лише до припинення обміну, а й будь-яких контактів. «Тема дотримання дипломатичного протоколу, функцій кожної особи в цьому процесі суперважлива. Цей порядок відпрацьовувався багатьма країнами, ці норми написані кров’ю людською і легковажити ними не можна», - зазначив він.

Нагадаємо, що український Уповноважений з прав людини Людмила Денісова перебуває у Росії. Вона намагається потрапити в колонію до незаконно ув’язненого Олега Сенцова, який голодує вже 48-й день. Російська сторона відмовилася пускати її, водночас російський Уповноважений з прав людини Тетяна Москалькова безперешкодно потрапила до ув’язненого. Її кортеж на виїзді з колонії і намагалася зупинити Денісова. Вже котрий день ідуть інформаційні суперечки двох сторін навколо обміну ув’язнених.

Адвокат українського політв’язня Олега Сенцова Дмитро Дінзе повідомив, що наразі до влади Росії надійшло два прохання про помилування Сенцова.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: