Закон про припинення дружби з РФ набув чинності

Закон про припинення дружби з РФ набув чинності

Припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ звільняє Україну від будь-якого зобов'язання щодо його виконання

Закон про припинення із 1 квітня 2019 року дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією набув чинності в середу, 12 грудня.

«Припинити з 1 квітня 2019 року дію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, учиненого 31 травня 1997 року в м.Києві та ратифікованого Верховною Радою України 14 січня 1998 року», - йдеться у тексті закону.

Як зазначається в законі, припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ звільняє Україну від будь-якого зобов'язання щодо його виконання і не впливає на права, зобов'язання або правове становище України, що виникли в результаті виконання Договору до припинення його дії відповідно до статті 70 Віденської конвенції про право міжнародних договорів.

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між двома країнами був підписаний у травні 1997 року і набув чинності 1 квітня 1999 року терміном на 10 років, з автоматичним продовженням на наступні десятирічні періоди за відсутності заперечень сторін.

Оскільки раніше у сторін заперечень не було, то договір повинен був діяти до 1 квітня 2019 року.

Нагадаємо, закон про припинення Договору про дружбу з Росією напередодні підписав президент Петро Порошенко. Верховна Рада ухвалила його 6 грудня.

Нагадаємо, 6 вересня, РНБО України підтримала ініціативу президента щодо непродовження договору про дружбу, співробітництво і партнерство з РФ на десять років. 17 вересня президент України підписав відповідний указ «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 вересня 2018 р». «Про договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією».

Договір було підписано 31 травня 1997 року терміном на 10 років (із подальшою автоматичною пролонгацією, якщо сторони не будуть проти). Верховна Рада ратифікувала документ 14 січня 1998 року, Держдума РФ - 25 грудня 1998 року. Договір набув чинності 1 квітня 1999 року - з моменту обміну ратифікаційними грамотами. Він закріплював принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов'язання держав не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного.

Також читайте: «Дружбі» кінець? Чому договір з Росією розірвуть тільки зараз

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: