26 листопада Україна відзначає День пам’яті жертв голодомору

26 листопада Україна відзначає День пам’яті жертв голодомору
Що святкують 26 листопада
фото із відкритих джерел

Наші предки вірили, що цього дня не можна байдикувати, тож не лежіть цілий день на дивані

У суботу, 26 листопада, відзначають День пам’яті жертв голодомору.

Також у цей день у Монголії – День проголошення держави, а у США – День братства.

День пам’яті жертв голодомору

26 листопада Україна відзначає День пам’яті жертв голодомору фото 1

В 1932–1933 роках керівництво Радянського Союзу, маючи намір знищити частину українців, офіційно заперечувало факт масової смертності в Україні від голоду та відмовилося від благодійної допомоги, що її пропонували країни світу, часто — за сприяння українців-емігрантів. В самому СРСР десятиліттями тривала заборона на пам’ять про жертв Голодомору — жодних публічних розмов, жодного вшанування пам’яті невинно вбитих.

В Україні церемонії вшанування пам’яті жертв Голодомору стали можливими лише з розпадом Радянського Союзу та відновленням державної незалежності України. З кінця 1980-х рр. завдяки діяльності активної громадськості вже у вересні 1990 року в багатьох регіонах України пройшли скорботні заходи та панахиди за вбитими в 1932–1933 роках українцями. 1990-ті роки в Україні ознаменувалися розгортанням дослідницької, пошукової, наукової, освітньої, культурної роботи, спрямованої на відновлення пам’яті про мільйони жертв Голодомору. З проголошенням незалежності у 1991 році до справи з вшанування пам`яті жертв злочину та відновлення історичної правди приєдналася і держава. 

В 1993 році Президент Леонід Кравчук підписав Указ  «Про заходи у зв’язку з 60-ми роковинами голодомору в Україні». Тоді ж було урочисто відкрито пам`ятний знак «Жертвам Голодомору 1932–1933 року» на Михайлівській площі у Києві, який довгий час, до появи Меморіалу жертв Голодомору, виконував функції місця вшанування пам’яті жертв геноциду. В 1998 році Указом Президента України Леоніда Кучми було встановлено щорічний національний пам’ятний День пам’яті жертв голодоморів у четверту суботу листопада.

Яке церковне свято

26 листопада Україна відзначає День пам’яті жертв голодомору фото 2

За церковним календарем сьогодні віряни вшановують пам'ять Іоанна Златоуста. Це святий, прославлений у лику святителів, учителів і чудотворців, один із засновників Константинопольського патріархату, патріарх Константинопольський, блискучий оратор, адвокат і релігійний полеміст.

Народився майбутній святитель в Антіохії приблизно в 347 році, у родині воєначальника. Батько Іоанна помер невдовзі після його народження, а мати не стала більше виходити заміж і віддала всі сили вихованню сина. Юнак навчався у кращих філософів і риторів, рано звернувся до поглибленого вивчення Святого Письма.

У 367 році Іоанн прийняв хрещення. У 381 році його возвели в сан диякона, а через 5 років Іоанн був висвячений на священика і став проповідувати. Святий Іоанн виявився блискучим проповідником, і за рідкісний дар боговдохновенного слова отримав від пастви найменування «Златоуст».

Проповідуючи Іоанн викривав звички, скупість розбещеного столичного духовенства і придворних кіл, виступав проти публічних напівязичницьких веселощів, пияцтва і розпусти, закликаючи їх виділити зі статків хоча б щось бідним братам у Христі.

За це святителя зненавиділи люди з числа імператорського двору і кліру. Вони домоглися його засудження і заслання. Дорогою виснажений хворобою Іоанн помер. Він був похований у Команах. Згодом його останки перевезли в Константинополь.

Народні прикмети:

  • На Златоуста було заведено ліпити пельмені. Чим більше наліпити й з’їсти – тим успішнішим буде наступний рік.
  • Якщо вітер затихає тільки до вечора, то чекай потепління найближчими днями.
  • Коли зірки на небі мерехтять яскраво – буде снігова та вітряна погода.
  • Шум лісу – до нещастя.
  • Снігова буря вдень – вночі буде мороз.
  • Дерева вкрилися інеєм – наступний рік буде урожайний.

Що не рекомендується робити

  • Не гоже цього дня бути скупим, аби не зустріти Новий рік у злиднях.
  • Наші предки вірили, що цього дня не можна байдикувати, тож не лежіть цілий день на дивані.
  • Не варто нині вирушати в подорож. Вважається, що вона не принесе бажаних емоцій.
  • Не гоже нині сваритися та ображатися.

Іменини

26 листопада, іменини відзначають Антон (Антонін), Герман, Іван, Манефа, Никифор, Кіндрат, Леон, Леонард, а також Сильвестр.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: