5 червня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

5 червня: яке сьогодні свято, традиції та заборони
5 червня — Міжнародний день людей, які перехворіли на рак
фото з відкритих джерел

Сьогодні не варто починати нові і серйозні справи – вони не принесуть очікуваного результату

5 червня відзначається народне свято Левон Огірочник. Інша його назва – Левон Конопляник. У всьому світі святкують Всесвітній день навколишнього середовища: він спрямований на підвищення усвідомленості у людей в тому, як вони взаємодіють з природою.

Також сьогодні відзначається Міжнародний день людей, які подолали рак, День польотів на повітряній кулі та Міжнародний день боротьби з незаконним і нерегульованим рибальством.

Яке релігійне свято

5 червня вшановується пам’ять святителя Леонтія Ростовського (Левон Огірочник) або Конопляник і чудотворця Романа Углицького. На Леонтія закінчують саджати огірки.

Відомості про його життя є досить суперечливими і малоінформативними. Відомо, що основні події його існування відбулися в ХІІвеке. Леонтій займався тим, що проповідував віру в Христа дітям. За це піддався гонінням з боку язичників. В церкві сьогодні відзначається день, пов’язаний з наданням його мощей.

У народі Леонтія називали Конопляником, оскільки саме в цей період, 5 червня, намагалися сіяти коноплі. Цікаво, що насіння для посіву потрібно було скласти в пасхальне яйце і при посіві по полю варто було розкидати шкаралупу, примовляючи: «Коноплі та на горобину дивись – коли колір у круги, то конопель борги», «У кого конопелька, у того і подвійна копійка».

Всесвітній день довкілля

З 1960–х років ігнорувати проблеми довкілля стало неможливо, тому багато країн почали вживати заходи щодо захисту навколишнього середовища в межах своїх територій. Проте невдовзі всі зрозуміли, що забруднення води й повітря не знає кордонів, а для вирішення цих проблем необхідне міжнародне співробітництво.

Ідея всесвітнього форуму з питань екології виникла в Швеції, яка була занепокоєна станом екології, особливо в прояві кислотних дощів. Тому в 1968 році ООН отримала пропозицію від цієї держави щодо проведення міжнародної конференції для визначення проблем природного середовища та шляхів їхнього подолання.

Датою скликання Конференції з проблем навколишнього середовища ООН обрала 1972 рік, місцем її проведення став Стокгольм. Захід проходив з 5 по 16 червня, а день відкриття було проголошено Всесвітнім днем навколишнього середовища. В конференції брали участь представники 113 країн та 400 неурядових організацій, головував на ній заступник Генерального секретаря ООН Моріс Стронг, канадський дипломат та бізнесмен нафтової й гірничої промисловості.

В результаті делегатами було прийнято план дій та кілька резолюцій, а підсумкова декларація Стокгольмської конференції стала екологічним маніфестом, який заявляв про обмеженість ресурсів планети й необхідність їх збереження. Також ця конференція призвела до створення в грудні 1972 року Програми ООН з навколишнього середовища — ЮНЕП.

День повітряних куль

5 червня відзначається День польотів на повітряній кулі. У 1783 році у цей день брати Монгольф’є підняли у повітря першу в світі кулю з тканини, об’єм котрої становив 600 м3. За 10 хвилин це спорудження подолало відстань у 2 кілометри. Спочатку глядачі з побоюванням поставилися до винаходу братів. Але вже за 5 місяців апарат підняв у повітря людей.

Саме у цей час вчений Жак Шарль розробив свою модель аеростату. Для цього він використав шовкову тканину, просочену скипидарним розчином каучуку. Для регулювання висоти підйому фізик застосовував мішки з піском та клапан, через який виходив надлишок газу. Куля протрималась у повітрі 45 хвилин, подолавши 28 кілометрів. При тому, що конструкція Шарля була більш досконалою, всі лаври досталися братам Монгольф’є, адже вони випередили Жака на 22 дні.

У пам’ять про цю подію у багатьох містах світу проходять фестивалі повітряних куль, на яких змагаються професійні спортсмени та любителі.

Міжнародний день боротьби з незаконним і нерегульованим рибальством

5 червня 2016 року набула чинності Угода про попередження, стримування та ліквідації незаконного та нерегульованого рибальства. З 2017 року цей день став щорічно відзначатися міжнародним суспільством, котре стурбоване питаннями охорони навколишнього середовища.

Ініціатива про проголошення цього дня була висунута у 2015 році представниками Генеральної комісії з питань рибальства. На сесії вони розкрили питання злочинного вилову риби у Середземномор’ї та запропонували прийняти Угоду щодо цього питання.

Комітет підтримав дану ініціативу та оголосив 5 червня кожного року Міжнародним днем боротьби з незаконним й нерегульованим рибальським промислом. Метою запровадження дати є привернення уваги широких мас до питань захисту фауни морів та океанів. Подібний промисел призводить до знищення деяких видів риб та порушення цілих екосистем у певних регіонах.

Міжнародний день людей, які подолали рак

Міжнародний день людей, які подолали рак, відзначають у різних країнах світу у першу неділю червня. Цей день для тих, хто переміг страшну хворобу, зумів побороти смертельну небезпеку та стати на шлях відновлення здоров’я після онкологічних захворювань. На честь цієї події відбуваються акції за участі представників організацій з охорони здоров’я та волонтерів.

Народні прикмети на 5 червня:

  • Огірки, які висадили на день Леонтія, найкраще підходять для засолювання.
  • Багато оводів 5 червня – буде багатий урожай.
  • Горобина цвіте – прикмета того, що буде багатий урожай конопель.
  • Трава зранку дуже сильний аромат видає – значить, чекайте дощу вдень.
  • Ті, хто народився в цей день, будуть дуже багатими і заможними.
  • Сни, що приснилися в ніч на 5 червня, збуваються в точності у тих, хто народився в цей день.
  • Задушливий ранок обіцяє погіршення погоди.
  • Мурахи відповзли далеко від мурашника – до гарної погоди.
  • Якщо глід густо цвіте, то зима буде суворою.

Що не можна робити 5 червня:

  • Якщо перед вами стоїть проблема вибору – відкладіть її на більш відповідний час, інакше можете пошкодувати про свою поведінку.
  • Також не варто починати нові і серйозні справи – вони не принесуть очікуваного результату.

У кого іменини 5 червня?

Іменини сьогодні святкують Адріан, Олександр, Андрій, Василь, Геннадій, Данило, Дмитро, Іван, Гнат, Касьян, Костянтин, Михайло, Микита, Петро, Роман, Федір, Яків, Валерія, Воніфатій.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: