«Антикорупціонери» працюють на олігархів, тому вибірково критикують ціни на енергоносії, - радник Тимошенко

«Антикорупціонери» працюють на олігархів, тому вибірково критикують ціни на енергоносії, - радник Тимошенко

Олігархи мають одночасно бізнес, що використовує багато електроенергії та продають газ, тому їм вигідні низькі тарифи на електроенергію та високі ціни на газ, - стверджує Олександр Трохимець

В Україні активно критикують формулу «Роттердам+», за якою встановлюються ціни на електроенергію виключно для промислових споживачів, однак не критикують формулу «Дюссельдорф+», за якою з 1 листопада зросла ціна на газ для населення. Це означає, що, так звані, «антикоррупціонери» та критики вугільної формули працюють на олігархів, які не хочуть зростання тарифів для своїх підприємств. Таку думку озвучив радник голови партії Батьківщина Юлії Тимошенко, голова Асоціації енергетики України Олександр Трохимець у мережі Facebook.

«Довго ніяк не міг збагнути просту річ – чому стільки ґвалту навколо вугільної формули, що розповсюджується тільки на непобутових споживачів (читай - промисловість) і ані пари з вуст з приводу аналогічної газової формули, що б’є і по промисловості, і по зубожілому населенню?! Чим газові олігархи відрізняються від вугільних?! Де ці всі Геруси, Лещенки та інші полум’яні «антикорупціонери»?! Тепер, здається, розумію – в них це «нічого особистого, лише бізнес».

За словами радника Тимошенко, олігархи мають одночасно бізнес, що використовує багато електроенергії та продають газ, тому їм вигідні низькі тарифи на електроенергію та високі ціни на газ. «Всередині тераріуму точиться війна всіх проти всіх. І в цілої купи капітанів бізнесу є одночасна потреба в низькій ціні на вугілля і високій на газ. Бо їхні феросплавні та металургійні заводи електроенергію споживають і хочуть її отримувати дешево (тому «Роттердам+» це погано), а їхні ж видобувні компанії газ продають, і хочуть це робити дорого (тому «Дюссельдорф+» це «добре»).

«Але сидіти на двох стільцях одночасно довго не вдавалось ще нікому. Люди не дурні і поступово також починають розуміти нещирість. Тому рейтинги в тих політиків, які намагаються протистояти газовим оборудкам, ростуть. А ті, хто бачить проблеми тільки на одне око і включаються тільки тоді, коли зачіпаються комерційні інтереси чітко окресленої групи олігархів так і плескаються на маргінесі електоральних настроїв», - зазначив він.

Трохимець також підкреслив, що формули встановлення цін на електроенергію та газ ідентичні, адже більшість енергоресурсів видобуваються в Україні.

Нагадаємо, 27 квітня 2016 року КМУ прийняв постанову №315, яким урівняла ціни на газ для промисловості та населення. Цим же рішенням визначена формула ціни газу (у тому числі українського видобутку), в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до україно-словацького кордону.

Як раніше повідомляла Асоціація енергетики України,  щороку українці переплачують за газ щонайменше 1,8 мільярда доларів або близько 47 мільярдів гривень.

З 1 листопада ціна на газ для населення зросла на 23% до 8550 грн за тисячу кубометрів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: