Експерт: НАБУ так «підвищило» привабливість ОПЗ, що всі інвестори втекли

Експерт: НАБУ так «підвищило» привабливість ОПЗ, що всі інвестори втекли

На думку експерта, приватизація ОПЗ була зірвана синхронними діями одеського губернатора Саакашвілі і його співвітчизника Гізо Углави, який обіймає посаду першого заступника директора НАБУ

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник суперечить сам собі, коментуючи зрив приватизації Одеського припортового заводу. Так директор Інституту соціально-політичного проектування «Діалог» Андрій Міселюк прокоментував заяви керівника НАБУ про те, що розслідування по ОПЗ не тягне негативних наслідків для приватизації підприємства.
На минулому тижні, нагадав експерт, вся країна спостерігала вельми сумну картину уходу серйозних інвесторів із Європи, Туреччини та інших країн з Одеського припортового заводу. «Конкурс з його продажу повинен був відбутися 26.07.16, але приватизація ОПЗ була зірвана синхронними діями одеського губернатора Саакашвілі і його співвітчизника Гізо Углави, який обіймає посаду першого заступника директора НАБУ», - підкреслив Міселюк.
В інтерв'ю у вівторок шеф Углави, директор НАБУ Артем Ситник справедливо констатував, що «жоден із серйозних іноземних інвесторів не вкладатиме гроші в об'єкт, навколо якого не вщухають корупційні скандали».
Але при цьому, підкреслив політолог, Ситник намагається зняти відповідальність зі свого органу в зриві приватизації Одеського припортового. «Суперечачи самому собі і стверджуючи, що такі гучні розслідування є «однією з ключових передумов для поліпшення інвестиційного клімату та привабливості об'єктів державної власності», - пише експерт.
Міселюк навів цифри, що ілюструють, як діяльність НАБУ привела до «поліпшення» інвестиційного клімату в Україні та привабливості ОПЗ. «Бюджет не отримав мінімум 13,175 млрд гривень - таку стартову ціну держпакету в розмірі 99,6% акцій ОПЗ визначив ФДМ. І ще не скоро отримає. А коли отримає, то цих грошей, за визнанням глави Фонду держмайна Ігоря Білоуса, буде на 30% менше. Тобто, на 4 млрд грн. До порушення НАБУ справи про корупцію на ОПЗ в кінці минулого року підприємство демонструвало хорошу прибутковість: 2015 рік воно закінчило з чистим прибутком 218,514 млн гривень. А в січні-червні поточного року отримало чистий збиток у розмірі 243,9 млн гривень. Завод взагалі опинився на межі зупинки - 18 липня «Укртрансгаз» почав процедуру відключення Одеського припортового від поставок газу. Завдяки діяльності НАБУ ОПЗ відчув, що для нього «покращення вже сьогодні» почалося по повній програмі», - підсумував експерт.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: