ЄБРР попередив Україну: якщо процес приватизації не буде прозорим, ви не побачите серйозних інвесторів

ЄБРР попередив Україну: якщо процес приватизації не буде прозорим, ви не побачите серйозних інвесторів
Франсіс Маліж
Фото: Станіслав Груздєв

«Без потужної політичної підтримки нічого не вийде»

Управляючий директор ЄБРР в країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж попереджає: якщо процес приватизації в Україні не буде прозорим, на появу серйозних інвесторів сподіватися не має сенсу. Про це банкір зазначив у інтерв'ю «Главкому».

«Усього в Україні налічується 3500 держпідприємств, це надто багато. Деякі з них необхідно ліквідувати, тому що вони більше не використовуються, але деякі можна продати. І якщо робити це прозоро, вони приваблять не лише місцевих олігархів. Якщо ж процес приватизації не буде прозорим, ви не побачите серйозних інвесторів», — пояснює Маліж.

На думку управляючого директора ЄБРР, українське законодавство наразі створює сприятливі умови для приватизації.

«Тепер ми маємо добрі закони. Закон про приватизацію було ухвалено, ми взяли участь у його розробці. Побачимо, як він працюватиме. Але, звичайно, без потужної політичної підтримки нічого не вийде. Наші юристи також працюють над законом про концесії, який стане ще одним кроком в напрямку прозорої участі приватного сектору. Концесія – це коли певний державний актив на основі угоди передається в управління іншій стороні на певний період часу. Це може бути порт, велика ТЕЦ тощо. То насправді не приватизація, а забезпечення належного управління активом компанією, що знає, як це робити», — резюмує Маліж.

Повну версію інтерв'ю читайте тут: Франсіс Маліж: Україна знову у першій п’ятірці країн за обсягом інвестицій ЄБРР.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: