На Дніпропетровщині з початку року борги бюджетних оранізацій за газ зросли майже в 40 разів

На Дніпропетровщині з початку року борги бюджетних оранізацій за газ зросли майже в 40 разів

Причину зростання неплатежів за газ з боку установ, що фінансуються із бюджету, «Дніпропетровськгаз збут» бачить у специфіці державних закупівель

З початку 2018 року борг бюджетних установ перед «Дніпропетровськгаз збутом» за  спожитий газ зріс з 0,7 млн грн до 27,2 млн грн. Так, станом на 1 березня 2018 року, бюджетні установи, які фінансуються з місцевих бюджетів, заборгували 13,1 млн грн, з державного бюджету – 11,1 млн грн, а з обласного бюджету – 3 млн грн. Про це повідомляє прес-служба «Дніпропетровськгаз збуту».

Зростання неплатежів за газ з боку установ, що фінансуються із бюджету, сталось через специфіку державних закупівель. Адже бюджетні організації мають закуповувати газ у постачальника, якого обирають на відкритих торгах, із затвердженою процедурою проведення та подальшого фінансування. Згідно із цими умовами, остаточний розрахунок за отриманий газ відбувається на підставі укладених за результатами закупівель актів, в той час як лише строк проведення торгів може сягати двох місяців.

«Через несвоєчасну оплату за спожитий природний газ наша компанія несе суттєві матеріальні збитки. «Дніпропетровськгаз Збут» не в змозі вчасно та в повному обсязі розрахуватись за придбаний природний газ для потреб бюджетних установ та організацій, а це призводить до стягнення штрафних санкцій. Усі перераховані вище фактори ставлять під загрозу стабільне газопостачання в Дніпропетровській області», - говорить директор «Дніпропетровськгаз збут» Тетяна Соболь.

На додачу, річний кошторис деяких бюджетних установ передбачає фінансування послуг газопостачання рівними частинами, щомісячно впродовж року. Фактично від 80% до 90% споживання газу в установах припадає на опалювальний сезон – тобто перший та четвертий квартали року. Тож доплачувати вартість споживання газу за перший квартал такі установи будуть у другому та третьому кварталах.

Відповідно до Правил постачання природного газу, у разі несплати за спожитий газ у встановлені строки, «Дніпропетровськгаз збут» має припинити газопостачання такому споживачу, а також подати матеріали до суду і стягнути заборгованість у судовому порядку.

Нагадаємо, що у Дніпропетровській області планують побудувати сім сонячних електростанцій, на додачу до вже працюючих. Раніше повідомлялося, що в Нікополі за кошти канадських інвесторів була побудована найпотужніша у Дніпропетровській області сонячна електростанція потужністю 10 МВт електроенергії на годину.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: