Підтримка експорту є одним з головних завдань для уряду під час кризи, - депутат

Підтримка експорту є одним з головних завдань для уряду під час кризи, - депутат
У першому кварталі 2020 року експорт з України знизився на 5,5% у порівнянні із першим кварталом 2019 року.

Парламентський комітет розробляє пропозиції для уряду, які б стали основою комплексної програми підтримки, - Буймістер

Підтримка українського експорту, зокрема за рахунок зниження тарифів «Укрзалізниці» на вантажні перевезення та портових зборів, є одним з головних завдань для уряду на час економічної кризи. Про це заявила народний депутат України, член комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку  Людмила Буймістер.

«Ми зараз комітетом економічного розвитку розробляємо якраз пропозиції для уряду, які б стали основою комплексної програми підтримки, щоби ми визначили, по-перше, пріоритети саме сьогоднішні, найнагальніші для підтримки нашої економіки, для того, щоб ми не втратили повністю нашу економіку в період якраз пандемії і економічної кризи. І, звичайно, підтримка українського експорту є одним з основних таких напрямків, на які треба звертати увагу», - повідомила Буймістер.

На її думку, уряд має ухвалити комплексну програму підтримки як великого, так і малого бізнесу, передбачивши відповідні компенсаційні механізми для забезпечення стабільного наповнення бюджету.

«Це треба розглядати в комплексі, в тому числі з фіскальною політикою. Тому що ми розуміємо, що будь-які послаблення акцизні або податкові потребуватимуть компенсацій цих надходжень в бюджеті. Тому на сьогодні найважливіше питання – це все-таки визначитися з засадами економічної і фіскальної нашої політики», - сказала Буймістер.

У першому кварталі 2020 року експорт з України знизився на 5,5% у порівнянні із першим кварталом 2019 року. Від’ємне сальдо торгівельного балансу у 2019 році становило 12,2 млрд. грн. 

Нагадаємо, раніше голова Федерації металургів Сергій Біленький заявив, що зниження портових зборів стало б кроком уряду назустріч промисловості, наголосивши, що це допоможе українським експортерам втримати свої позиції на світових ринках в умовах кризи.

До цього Федерація роботодавців транспорту України звернулася до прем'єр-міністра України, міністра інфраструктури і першого заступника міністра інфраструктури України щодо можливості зниження на 20% розмірів портових зборів в Україні до рівня порівнянних зарубіжних портів для забезпечення конкурентоспроможності українського експорту в умовах кризи, викликаного епідемією коронавірусу.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: