У Нацбанку розповіли, чи знижуватимуть облікову ставку

У Нацбанку розповіли, чи знижуватимуть облікову ставку
Від 13 березня 2020 року облікова ставка НБУ становить 10%

Зниження облікової ставки Нацбанку залежатиме від трьох факторів

Зниження чи підвищення облікової ставки Нацбанку залежатиме від багатьох факторів, один із яких - продовження співпраці із Міжнародним валютним фондом.

Про це йшлося під час онлайн-відеозустрічі членів правління НБУ з членами Американської торговельної палати в Україні.

«Невдовзі ми оголосимо чергове рішення про розмір облікової ставки. Економіці потрібен стимул, зокрема й монетарний. Втім, ухвалюючи рішення про розмір облікової ставки, ми будемо зважати на три речі: очікувану динаміку інфляції, необхідність стимулювання економіки та збереження фінансової стабільності. Останнє – дуже важливо. І в цьому сенсі головним питанням є саме укладення нової програми з МВФ», - зазначили в Нацбанку.

Раніше в НБУ повідомили, що за підсумками цього року інфляція збережеться в однознаковому діапазоні.

Від 13 березня 2020 року облікова ставка НБУ становить 10%. 

Нагадаємо, 30 січня Національний банк України знизив рівень облікової ставки з 13,5% річних до 11% річних. Також у Нацбанку зазначали, що можуть знизити облікову ставку до 7% річних вже до середини 2020 року, тобто раніше, ніж очікувалося раніше.

До відома, облікова ставка – це один з основних індикаторів економіки. Вона являє собою відсоток, під який НБУ надає кредити банкам та, відповідно, нижче якого комерційні банки не можуть давати кошти клієнтам.

Облікова ставка – це один з ключових інструментів управління інфляцією. Підвищуючи облікову ставку Нацбанк збільшує вартість кредитів та депозитів, чим стимулює українців більше заощаджувати кошти. Зниження облікової ставки має зворотний ефект та стимулює людей більше коштів витрачати у конкретний момент, що впливає на зростання цін.

Як повідомлялося, в Україні банки на час карантину працюватимуть у звичайному режимі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: