Відхід від ринкового ціноутворення на вугілля призведе до корупції, - Землянський

Відхід від ринкового ціноутворення на вугілля призведе до корупції, - Землянський

В першу чергу, на думку експерта, ціни битимуть по українським шахтарям і тепловій генерації

Відхід від ринкового ціноутворення на вугілля та встановлення двох цін на імпортний і вітчизняний ресурс призведе до виникнення корупції. Про це в колонці заявив Валентин Землянський, директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародної політики НАНУ.

Експерт підкреслив, що раніше подібна ситуація існувала на ринку газу, коли трейдери купували дешевий український газ і перепродавали за формулою Дюссельдорф+. Відійти від цієї схеми дозволило тільки встановлення єдиної ціни на імпортний і український газ. Крім іншого, такий крок став імпульсом до збільшення газовидобутку всередині країни. «Трейдер отримує доступ до дешевого українського газу, який західні партнери вимагають віддавати у вільний продаж. А далі - продає його за ціною європейського за формулою Дюссельдорф+ тим же підприємствам комунальної енергетики або газопостачальним організаціям», - зазначив він.

Аналогічна ситуація, на думку експерта, буде і у вугільній галузі, якщо будуть діяти дві ціни: на імпортне і вітчизняне вугілля. «До речі, аналогічну схему намагаються провернути і на ринку вугілля, пропонуючи тарифікувати українське вугілля за нижчими цінами і віддавати його в вільний ринок, де трейдери радісно будуть заробляти на різниці українських та імпортних цін. І, якщо в газовій схемі державно-приватного трейдингу ціни будуть бити безпосередньо по споживачеві, то у вугільній - по українським шахтарям і тепловій генерації. І тоді вже формульне ціноутворення на вугілля за принципом Роттердам+ буде виглядати як вершина державного протекціонізму у відношенні до шахтарів і ТЕС», - підкреслив Валентин Землянський.

Нагадаємо, в 2016 році за ініціативою міжнародних організацій і донорів Україна почала процес лібералізації системи ціноутворення на енергоресурси, в результаті чого були затверджені формули розрахунку ціни на газ для промисловості і населення (Дюссельдорф+) і розрахунку ціни вугілля (Роттердам +).

Головний економічний радник прем'єр-міністра України Іван Міклош заявляв, що регульовані тарифи на енергоносії довгі роки створювали грунт для корупції в країні. «Коли газ для населення коштував тільки 12% ринкової ціни, що робили багато олігархів? Вони купували газ за цінами для населення, а продавали його компаніям за ринковими цінами. На цьому заробляли мільярди доларів», - сказав він.

Аналогічну думку висловлював директор ЄБРР в Україні Шевки Анджунер. Він підкреслив важливість ринкового ціноутворення для приходу в українську енергетику закордонних інвестицій.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: