Андрій Герус Народний депутат

Чи вигідно везти вугілля в Україну з Америки

До кінця року менше двох місяців, а має бути поставлено ще 580 тис тонн антрациту із США. Це практично нереально

Ще влітку Центренерго підписало контракт з XCoal на 700 тис тонн антрациту з поставкою до кінця 2017 року. Ціна першої поставки 113 дол, що на 15-20 дол дорожче, аніж аналогічне вугілля з ПАР. Ну тобто покупка була трішечки політичною, а не ринковою.

Цим контрактом дещо здивували, бо у США мало антрациту, особливо енергетичного. Поки що із США поставили лише 2 судна сумарно на 120 тис тонн. За чутками у вересні XCoal навіть шукав антрацит у ПАР для поставок в Україну. Це було б смішно, якби нам південно-африканське вугілля поставили, як американське. Але схоже, такого вирішили не робити. Все-таки зустрічали це вугілля посли, міністри, гімн України і т.д...

До кінця року менше двох місяців, а має бути поставлено ще 580 тис тонн антрациту із США. Це практично нереально.

Тому я думаю, що покупка ДТЕКом 150 тис тонн вугілля марки Г - це переуступка обягу з контракту Центренерго-XCoal. Кажуть, ДТЕК купує вугілля у того ж самого XCoal.

Така ситуація вже була у 2014 році, що ДТЕК забирав собі певні обсяги, які спочатку були законтрактовані державним Укрінтеренерго.

Чому так роблять і що пообіцяли ДТЕКу, якщо він забере на себе частину дорого політичного вугілля із США, ми поки можемо тільки здогадуватись.

Але з комерційної точки зору купувати у США немає ніякого сенсу, дешевше купити:

1) у Роттердамі. Ну що ж це за така формула Роттердам+, якщо там у Роттердамі не можна купити ні антрацит, ні марку Г?
2) у Росії. Про патріотизм тут недоцільно - ДТЕК є найбільшим імпортером вугілля із Росії.
3) у Польщі.

Тому, на моє переконання, це вугілля марки Г із США є частиною великого політичного контракту із американцями. Ну і окрім того, це можливість пустити «пыль в глаза» - а тепер все наше приватне українське вугілля, тобто 20 млн тонн гіршої якості, оплачуйте по ціні дорогого вугілля із США.

Але чи справедливо, щоб в тарифах споживачі оплачували цю політичну ціну вугілля? Не думаю.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: