ЗМІ опублікували схему, як білоруси за 20 доларів ввозять в Україну автівки на єврономерах

ЗМІ опублікували схему, як білоруси за 20 доларів ввозять в Україну автівки на єврономерах
Фото ілюстративне

Журналісти знайшли кількох людей, які брали участь в «турі на кордон» за 20 доларів

У південних регіонах Білорусі розвивається тіньовий бізнес з доставки білорусів на кордон, де на них оформляють тимчасове ввезення європейського автомобіля.

Про це пише «Білоруський партизан».

Зазначається, що відповідні автівки перевозять з Литви, Польщі та інших країн і не розмитнюють.

Якщо відкрити групи «Вконтакте» невеликих міст півдня Білорусі, вони рясніють оголошеннями такого змісту: «Здрастуйте, хочу запропонувати Вам заробити. Пропоную поїздку на український кордон, плачу 20 у.о., можна 4 людини - кожній 20 у.о. Допомогти розмитнити машини, які їдуть з Литви в Україну».

90_01

При цьому ті, хто їде за 20 доларами, виявляється, самі не знають, навіщо вони їдуть. Одні говорили про оформлення «страховки», інші – «транзитного в'їзду», треті – «доручення», четверті – «просто посидіти в машині». При цьому самі «роботодавці» запевняють «працівників», що їм за це ніколи ніяких штрафів не буде.

Журналісти знайшли кількох людей, які брали участь в «турі на кордон» за 20 доларів, і ще одну людину, яка підвозила одного з учасників бізнесу, який в машині проговорився про всю схему. 

Микола (ім'я змінене. - прим. авт.) їздив на кордон цього року. Його друг, який перебував поруч, розписав журналістам подробиці поїздки:

«Український покупець платить 240 доларів за тимчасове ввезення на рік людині, який займаєтьсяз паперами на кордоні. Той платить посереднику з Білорусі 50-80 доларів за людину, а посередник вже шукає місцевого і платить йому 20-25 доларів».

91

За його словами, машина не розмитнюється, залишається на «номерах» ЄС. За кермо нікого не садять, назад відправляють пішки через кордон.

Відзначається, що учасники «піраміди» знають, на що підписують своїх співвітчизників, але не говорять їм про це. Якщо машину не виганяють протягом року, то штраф від 700 до 1000 доларів.

Автомобіль приганяють з тимчасового ввезення і записують його на нерезидента України - білоруса, який отримав 20 доларів. За інформацією Митної служби України, нерезидент має право на тимчасове ввезення автомобіля на термін до одного року. Після цього він зобов'язаний його вивезти. Якщо цього не станеться, він буде притягнутий до відповідальності за статтею 481 Митного кодексу України. Якщо буде встановлений факт прострочення тимчасового ввезення менш ніж на три доби, штраф - 50 неоподаткованих мінімумів доходів (850 гривень, або 32 долара). Прострочення від 3 до 10 діб - 300 неоподатковуваних мінімумів (192 долара).

92_01

Якщо термін прострочений більш ніж на 10 діб, штраф складе 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів (640 доларів). Крім того, особа, яка тимчасово ввезла автомобіль, не має права передавати управління іншим людям. Якщо цей факт буде встановлений, то відповідальність настає за частиною 2 статті 469 Митного кодексу України. Це 500 неоподатковуваних мінімумів доходів (320 доларів). При цьому білорус не зможе повернутися в свою країну при перетині кордону, поки не сплатить штраф.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: