Рефат Чубаров: Держслужба України з питань Криму створена в 2014-му, але вона досі не має ні приміщення, ні штату

Рефат Чубаров: Держслужба України з питань Криму створена в 2014-му, але вона досі не має ні приміщення, ні штату

«Якщо вся Україна лише чекатиме на те, що ж далі робитимуть кримські татари, то щось не нормально в нашому суспільстві…»

Громадська блокада Криму продовжується, не зважаючи на вихід з акції «Правого сектору». Енергетичну блокаду має здійснювати насамперед держава. А Крим буде неможливо повернути без загальної стратегії держави, якої поки що немає. Про це заявив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров під час підсумкової прес-конференції в «Главкомі», на якій один з лідерів кримськотатарського народу окреслив задачі на прийдешній 2016-й. До свого активу у цьому році кримські активісти відносять актуалізацію теми кримських татар як усередині країни, так і закордоном. Цього вдалося досягти завдяки громадянській акції з блокування Криму. Ще одним досягненням лідер Меджлісу називає нещодавнє ухвалення урядом постанови, якою фактично скасовується зона вільної торгівлі на окупованому півострові. Документ увійде в дію через 30 днів після ухвалення, а саме в середині січня 2016-го. «Ми зараз переформатовуємо акцію блокади Криму. Наші люди зараз в меншій чисельності перебуватимуть поруч з митниками і прикордонниками», - каже Чубаров, підкреслюючи, натомість, що одне з ключових енергетичних питань так і не було вирішено. Справа в тому, що ще 3 грудня цього року Міністерство енергетики та вугільної промисловості у своїй постанові передбачило продовження постачання електроенергії в анексований Росією Крим у прогнозному балансі електроенергії на 2016 рік. Це означає, що готується пролонгація договору з окупаційною владою півострова, який українська сторона підписала ще рік тому. Якщо це станеться, міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин має понести відповідальність, вважає Чубаров, оскільки угода, яка передбачатиме постачання електроенергії до «Кримського федерального округу РФ» буде суперечити законам України. Занепокоєння Чубарова не безпідставне, адже ще рік тому в Інтернет викинули один з варіантів тексту угоди, яка включала вигідне для Росії формулювання, за яким українська сторона фактично визнавала законність анексії.

В інтерв’ю «Главкому» Рефат ага розповів, чому органи влади Криму, відтворені на материку є неефективними, а також про те, чи продовжуватимуть кримські татари акцію з блокади Криму, якщо Україна підпише нову «енергетичну угоду» з окупантами.

Пане Чубаров, з одного боку, ви закидаєте пану Демчишину підписання незаконної угоди про постачання електроенергії до Криму. З іншого - самі кримські татари відмовилися блокувати таке постачання.

Ми ж теж перебуваємо у певних умовах. І ці умови були такими, що ми не могли не відгукнутися на прохання наших західних партнерів, прохання української влади (дозволити постачання електроенергії до Криму, «Главком»). Алгоритм був започаткований не нами, він був започаткований 29 грудня 2014 року, коли був підписаний договір про постачання електроенергії до Криму. Цей алгоритм діяв до 22 листопада (коли стартувала енергетична блокада, - «Главком»). Одним із аргументів наших партнерів було те, що потрібно, аби держава ухвалювала відповідне рішення (про блокування постачань струму). Бо держава ж погодилася на той злочинний алгоритм, який існував протягом майже десяти місяців. Своїми діями ми даємо можливість державі зробити цей договір законним. Якщо це буде зроблено, то нехай постачання електроенергії до Криму відбуватиметься.

Тепер про електроенергію. Якщо вся Україна і вся українська громадськість будуть очікувати, що ж далі робитимуть лише кримські татари… Коли до Криму, всупереч усіх законів України постачатиметься електроенергія – тоді щось не нормально в нашому суспільстві.

Чи продовжуватимуть кримські татари блокаду Криму, якщо припустити, що «енергетичний» договір з окупантами все ж таки буде підписаний знову? Яка доля ініціативи Ленура Іслямова щодо морської блокади півострова?

Мене запитували західні журналісти про те, чи готові кримські татари зараз зі зброєю здійснити спротив проти тих гармат, які в’їжджають до Криму? Я їм відповів. У Криму брутально порушене міжнародне право, оскільки уся ця конструкція, яка вибудовувалася десятиліттями після Другої світової війни, зруйнована Москвою, військові і міліція, а це десятки тисяч людей, не дотримувалися статуту, органи влади нічого не зробили, аби не допустити окупації… Якщо міжнародна спільнота думатиме про те, що цей маленький народ після десятиліть потрясінь зможе це зробити за міжнародну спільному, то така міжнародна спільнота є аморальною.

Після анексії Криму Росією на континентальній частині України було відтворено низку кримських органів влади і відомств. Яким чином можна оцінити їх ефективність?

Я не хочу нікого ображати, не хочу нікому нічого закидати, але без єдиного усталеного підходу, який має бути зафіксований у стратегії (повернення Криму, - «Главком») діяльність будь-яких структур не може бути ефективною. Бо навіть найпатріотичніший чиновник, щоб він не робив, в своїй роботі може випадати з загальної стратегії, що не йтиме на користь.

Державну службу України з питань Автономної Республіки Крим і міста Севастополя очолює Аріман Устаєв. Навіщо впливовий кримський татарин погодився очолити цю структуру, якщо, як ви кажете, без системного підходу і відсутності стратегії ефективність цих органів сумнівна?

У 2014 році ухвалювалося дуже багато рішень. Не обов’язково, що вони усі були вивірені і ефективні. Але те, що рішення ухвалювалися, якимось чином намагалися їх запустити в роботу говорить про те, що уряд реагував на злобу дня, як то кажуть. Наскільки я знаю, на сьогоднішній день ця агенція (Держслужба) немає ані приміщення, ані штату, який лише на папері. У них немає нічого, окрім голови.

В інтерв’ю «Главкому» прокурор АРК Василь Синчук визнав, що злочини проти кримських татар (убивства і викрадення) не розкриваються. Якщо цього неможливо зробити в умовах окупації, чи взагалі потрібна на материку така відтворена прокуратура, яка не може повноцінно працювати?

Прокуратура потрібна, Головне слідче управління ГПУ потрібне і СБУ потрібна, бо наші закони вимагають наявність цих трьох органів одночасно. Але кожен з них виконує свою функцію. І результат дорівнює тим пазлам, які складаються до купи внаслідок роботи цих органів, утворюючи єдину картину.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: