У столиці вручили театральну премію «Київська пектораль» (список лауреатів)

У столиці вручили театральну премію «Київська пектораль» (список лауреатів)

26-та церемонія вручення була особливою - її відкрив парад лауреатів премії різних років, лауреати вели церемонію, вручали нагороди і виступали з творчими номерами

26 березня у Київському драмтеатрі на Подолі відбулася урочиста церемонія вручення найстаршої в Україні професійної театральної премії «Київська пектораль» за підсумками 2017 року.

«І саме в цих обставинах - маю на увазі агресію з боку РФ - театр став тим храмом, де народжується новий імпульс до життя. Саме театр є зараз тією арт-терапією, яка допомагає нам у складних умовах», - підкреслив міністр культури Євген Нищук, подякувавши колегам за те, що вони їздять на Схід і на деокуповані території. 

Він також зазначив, що глядачі хочуть бачити впізнавані медійні обличчя, і нині їхні бажання справджуються. 

Міністр також назвав подією і народження маленьких театрів і наголосив, що цей рух має бути підтриманий, бо він дає можливість реалізувати себе молодим акторам. 

«Моя мрія - щоб «Київська пектораль», яка є справді великим брендом, мала одну з номінацій, де відзначалися кращі роботи, театральні події не тільки в Києві, а й цілому по Україні. Це дуже важливо», - підкреслив він, додавши принагідно, що можлива фінансова підтримка цієї ініціативи з боку міністерства. 

Нищук також вручив першу статуетку «За вагомий внесок у розвиток театрального мистецтва» народній артистці України Ларисі Кадочниковій. «Це не просто актриса. Це легенда, якою може гордитися українське театральне мистецтво», - наголосив він. 

26-та церемонія вручення була особливою - її відкрив парад лауреатів премії різних років, лауреати вели церемонію, вручали нагороди і виступали з творчими номерами. На початку заходу його учасники вшанували хвилиною мовчання пам'ять одного із засновників премії - народного артиста України, композитора, професора Михайла Чембержі, який помер 5 березня цього року. 

Спеціальною премією був відзначений проект Майстерні Миколи Рушковського та бібліотеки імені Лесі Українки «Театр у бібліотеці». 

Почесною грамотою Верховної Ради «За особливі заслуги перед українським народом» був нагороджений народний артист України, художній керівник і директор Театру на Подолі Віталій Малахов.   

Лауреати цьогорічної премії

Аж три «Київські пекторалі» отримав режисер Дмитро Богомазов: у номінації «За кращу драматичну виставу» і «За кращу режисерську роботу» - Е. Ажар «Життя попереду» (Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра), а також «За кращу камерну виставу (виставу малої сцени)» - В. Шекспір «12 ніч, або що захочете» (Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра).

У номінації «За кращу музичну виставу» - Дж. Пуччіні «Богема» був відзначений режисер Віталій Пальчиков (Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва).

«За краще виконання чоловічої ролі» нагороду отримав Лев Сомов - за роль Мадам Рози у виставі «Життя попереду» (Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра).

«За краще виконання жіночої ролі» - Анжеліка Савченко, за роль Патріції Хольман у виставі «Три товариші» (Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка).

«За краще виконання чоловічої ролі другого плану» - Антон Соловей, за ролі Юрасіка та Альберта у виставі «Тату, ти мене любив?», режисер Станіслав Жирков (Київський академічний театр «Золоті Ворота»).

«За краще виконання жіночої ролі другого плану» - Катерина Кистень, за роль Жінки у виставі «Двоє бідних румунів, що розмовляють польською» (Новий драматичний театр на Печерську).

«За краще пластичне вирішення вистави» - Віктор Литвинов, у виставі «За двома зайцями», балетмейстер-постановник Віктор Литвинов (Національний академічний театр опери і балету України ім. Т.Г.Шевченка).

«За кращу сценографію» - Сергій Маслобойщиков, у виставі «За двома зайцями» (Національний академічний театр опери і балету України ім. Т.Г.Шевченка).

«За кращу музичну концепцію вистави» - Олександр Бегма, у виставах «Життя попереду», «12 ніч, або що захочете» (Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра) та «Примари» (Київська академічна майстерня театрального мистецтва «Сузір’я»).

«За кращий акторський дебют» - Вікторія Муштей, за роль Марлі у виставі «Бійцівський клуб», режисер Ігор Білиць (Київський театр «Актор»).

«За кращий режисерський дебют» - Анна Огій, вистава «Холодна м’ята» (Український малий драматичний театр). Анна Огій як переможець у цій номінації також отримала запрошення від Віталія Малахова поставити виставу у Театрі на Подолі. 

Як зазначалося, 2017 року у київських театрах відбулася рекордна кількість прем'єр - 84. Муніципальні столичні театри впродовж минулого року відвідало понад 700 тисяч глядачів, а загальна кількість вистав перевищила 5 тисяч, що є показником затребуваності і успіху театрів. 

Читайте також матеріал «Главкома» Віталій Малахов: У мене немає манії величі, але скандал зробив Театр на Подолі найпопулярнішим у Києві

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: