Золота колекція Незалежності. Пісні про Україну, які люблять діти

Золота колекція Незалежності. Пісні про Україну, які люблять діти

Золота колекція Незалежності. Пісні про Україну, які люблять діти

Пісень про Україну – десятки і про смаки не сперечаються: комусь на душі тепліє від безсмертного хіта Петриненка, а хтось вже завчив напам’ять слова репера, який ще жодного разу не збирав «Олімпійський»...

Особливо цінні ті пісні про Україну, які пішли у народ. Їх співають не лише на державних урочистостях, а й на ювілеях та весіллях, на домашніх посиденьках за чаркою, у караоке-барах. Виконують професійно і просто від душі, іноді дещо змінюючи мотив чи текст. Та найтепліші емоції викликають голоси дитячі…

Головна пісня про Україну – авжеж, Гімн нашої держави. Його знають від старого і до малого. А скільки їх ще, неофіційних славнів – пісень про нашу державу і народ?

Вже традиційно до Дня Незалежності «Главком» наповнює золоту колекцію української пісенної творчості. Нас не стримує ні формат, ні вік артистів, ні стиль музики, ні продюсерські клани та кон’юнктура музичних премій. Головний критерій – українська душа пісень.

32-й рік відновлення нашої Незалежності представлений творами, які прославляють Україну устами не лише знаменитих артистів, а й найменших виконавців. Вони щиро славлять свій край, мову та народ.

«Україна – це ти», Тіна Кароль і учасники пісенного шоу «Голос. Діти»

«Україна – це ти»

Тіна Кароль і учасники шоу «Голос. Діти»

Фото 1 пісні про Україну
Кадр з кліпу на пісню «Україна – це ти»
  • Слова – Тіна Кароль
  • Музика – Тіна Кароль і Микола Бровченко

Моє ім'я – Батьківщина,
Лелеки легке крило.
Моє ім'я – Україна
І сонечка тепло.
Моє ім'я – Вишиванка,
Я – хрестик на полотні.
Моє ім'я – синє небо,
Я – сонях малий під ним.

Пісня записана майже 10 тому, спільно з учасниками шоу «Голос. Діти». Співачка каже, що ідея прийшла до неї у домашній студії звукозапису.

«Дуже хотілося передати свою любов і вдячність нашій Україні. Знаєте, я не люблю розкидатися пафосними фразами і багато говорити. Я вмію співати, вмію писати пісні. І це був такий поклик душі, не прислухатися до якого було просто неможливо. У мене були ідеї з приводу слів, я написала музику. Потім звернулася до автора слів Миколи Бровченка. Мені хотілося передати, з чого складаються Україна і українець, з яких частин складається наша ДНК. Так народилася пісня «Україна – це ти». Це було як іскра, можливо, тому композиція і стала такою популярною».

Тіна Кароль також додає, що для неї стало несподіванкою потрапляння її хіта у шкільну програму. Сталося це у грудні 2016 року, після того, як громадськість охрестила цей музичний твір «дитячим гімном України». Композицію внесли до «Хрестоматії української дитячої літератури для читання у 1-2 класах».

«Хай живе надія»

Ірина Білик

Фото 2 пісні про Україну
Кадр запису концерту до Дня Незалежності, 2015 рік
  • Слова – Ірина Білик, Костянтин Гнатенко
  • Музика – Ірина Білик

Ночі вишневі, в зоряній тиші
Вітер блакитно жито колише.
Ми збережемо нашу єдину,
Рідну Вкраїну, славну родину

Пісні «Хай живе надія» – 30 років. Сьогодні вона – вже золотий фонд української естради. Композиція увійшла до другого студійного альбому співачки «Я розкажу», хіти якого досі актуальні і звучать на радіо. Проте «Хай живе надія» – особливий випадок у творчості Білик. Артистка, яка прославилась своїми романтичними хітами, змогла заспівати з такою ж ніжністю про Україну та її народ. Цей твір раз по раз переспівують діти та дорослі. Кількість версій хіта у мережі зашкалює: тут вам і а капела, і під баян, і під бандуру. Сама ж Білик перезаписала цей трек через три десятиліття у новому звучанні, а на 50-річчя артистки, як подарунок примадонні, цю пісню виконала співачка Солоха.

Обіцянка, яку поклали на музику автори слів Костя Гнатенко та сама Ірина Білик, сьогодні особливо дорога для кожного українця: «Ми збережемо нашу єдину, Рідну Вкраїну, славну родину».

«Родина»

Назарій Яремчук

Фото 3 пісні про Україну
фото з відкритих джерел
  • Слова – Вадим Крищенко
  • Музика – Олександр Злотник

«Родина, родина – від батька й до сина

Від матері доні добро передам.

Родина, родина – це вся Україна

З глибоким корінням, з високим гіллям»

Композитор Олександр Злотник подарував пісню Яремчукові на його сорокарічний ювілей. Хворий на рак співак устиг виконати цей хіт лише кілька разів. Проте пісня одразу пішла у народ, її досі виконують зірки українського шоубізу, діти та внуки самого Назарія, молоді, мало відомі виконавці.

На відкритті цьогорічного українського Євробачення, яке люб’язно через війну приймала Велика Британія, безсмертний хіт Яремчука виконувала його донька Марічка.

«Одна калина»

Софія Ротару

Фото 4 пісні про Україну
Кадр з кліпу на пісню «Одна калина»
  • Слова – Віталій Куровський
  • Музика – Руслан Квінта

«Одна калина за вiкном,

Одна родина за столом,

Одна стежина, щоб до дому йшла сама,

Одна любов на все життя,

Одна журба до забуття

І Україна, бо в нас іншої нема!»

Як розповідає композитор Руслан Квінта, він придумав музику до цієї пісні, коли їхав на роботу. Автор був за кермом і тут же зупинився, щоби записати мотив на телефон, а потім помчав на студію – дати послухати Куровському. Той одразу почав писати слова: «Одна калина за вікном, одна родина за столом…».

«Одну калину»  не раз переспівували юні фіналісти шоу «Голос. Діти», а школярі з різних регіонів нашої держави добре знають ці слова:

Пісня два десятиліття залишається популярною і нагадує, що Софія Ротару у першу чергу українська зірка, яка вболіває за нашу перемогу.

«Сам собі країна»

Скрябін

Фото 5 пісні про Україну
Кадр з кліпу «Сам собі країна»
  • Слова – Андрій Кузьменко
  • Музика – гурт «Скрябін»

«Не стидайся то твоя земля,

Не стидайся то Україна,

Добре там є, де нас нема,

Стань для батька нормальним сином»

Ця пісня – заклик до молодих співгромадян не цуратися свого і спробувати знайти щастя у своїй рідній країні.

Минулого року хіт зворушливо переспівав трирічний малюк Лео з Ірпеня. Раніше композицію взяв до свого репертуару Олександр Пономарьов.

«Сам собі країна» прозвучала у виконанні Пономарьова і на концерті пам’яті Андрія Кузьменка.

«Україна»

Тарас Петриненко

Фото 6 пісні про Україну
Кадр: Soyuzivka Cultural Festival
  • Слова і музика Тараса Петриненка

«Мені не можна не любити,

Тобі не можна не цвісти,

Лиш доти варто в світі жити,

Поки живеш і квітнеш ти!

Україно, Україно,

Після далечі доріг

Вірне серце твого сина

Я кладу тобі до ніг!»

На зламі епох Тарас Петриненко записав хіти, які стали саундтреками незалежності. Вони були народжені у переддень розпаду СРСР і зазвучали у потрібний момент. «Україна» стоїть в одному ряду з «Реве та стогне» Тараса Шевченка – ці твори народ часто удостоює звання неофіційного гімну України. Вперше «Україна» прозвучала на радіо у 1987 році, коли редактори на свій страх і ризик поставили її під назвою «Поки кохаємо». Через 30 років пісню переспівав гурт «Скай»

Безсмертний хіт Петриненка був є і буде альтернативним славнем нашої держави. Це підтверджують ті, хто вестиме нашу країну вперед у наступні десятиліття – діти. На параді до 30-річчя Незалежності «Україну» виконала 10-річна Єсенія Селезньова.

«Україночка»

Оксана Білозір

Фото 7 пісні про Україну
Кадр кліпу «Україночка»
  • Слова – Андрій Демиденко
  • Музика – Геннадій Татарченко

«Не одні хани у полон мене брали,

Били-вбивали, на чужину гнали,

Били-вбивали, на чужину гнали.

А я не скорилася, із сльози відродилася,

Українкою ж я народилася».

«Україночка» – один з багатьох хітів Оксани Білозір, які стали дійсно народними. У пісні йдеться про силу та незламність України та українок. Проте саме цей хіт завжди був особливо цікавий для дітей.

Версій «Україночки» у мережі – не злічити. У кожній школі та садочку цей твір обов’язково  виконували дівчатка з різних нагод.

Сама Оксана Білозір, яка навіть під час війни не зупиняє активну гастрольну діяльність, також завжди під час виконання цього твору запрошує на сцену найменших глядачок – юних україночок, які хором підспівують легенді.

«Червона калина»

«Бумбокс»

Фото 8 пісні про Україну
Андрій Хливнюк на київських вулицях виконує Червону Калину
  • Слова і музика Степана Чарнецького

«Ой у лузі червона калина похилилася

Чогось наша славна Україна зажурилася

А ми тую червону калину підіймемо

А ми нашу славну Україну

Гей, гей, розвеселимо!»

Вперше «Червона калина» прозвучала напередодні Першої світової війни, взимку 1914 року у виставі Степана Чарнецького «Сонце руїни». Але Чарнецький насправді створив рімейк народної пісні середини 17 століття. Давній наспів записали і опублікували у 1875 році збирачі української спадщини та діячі українського національного руху Володимир Антонович та Михайло Драгоманов.

Обробка Чарнецького швидко набула популярності. А особливо коли на початку світової війни її підхопили українські січові стрільці, зробивши своїм гімном. Так про історію створення пісні пише у своїй колонці Володимир В’ятрович.

Минулого року фронтмен гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк, патрулюючи вулиці Києва разом з теробороною, спонтанно переспівав цю стару пісню і так вона, по суті, стала гімном нашого нинішнього спротиву. Інтерес до «Калини» підігріло й те, що легендарний Pink Floyd записав композицію Hey Hey Rise Up за її мотивами, разом із Хливнюком.

Hey- hey, rise up

Переспів

І що цікаво, «Калина», яка розцвіла у такий складний період історії, найбільше припала до душі найменшим українцям. Вони її тепер співають по всьому світу.

«Батько наш – Бандера»

Ансамбль священників «Пентархія»

Фото 9 пісні про Україну
Ансамбль священиків «Пентархія» виконує пісню «Батько наш Бандера». За рік вона стане трендом тіктоку
  • Текст і музика – автор невідомий

Батько наш – Бандера,
Україна – мати,
Ми за Україну будем воювати!

У 2021 році Україною прокотився флешмоб – діти співали у ТікТоку: «Батько наш Бандера, Україна – мати, ми за Україну ідем воювати…». Ці відео набирали мільйони переглядів. За дітьми підтягнулися блогери, народні депутати і невдовзі пісню про Бандеру співала вже Вірка Сердючка і вся Україна, навіть не знаючи, звідки вона з’явилася…

За найпоширенішою з версій цьому флешмобу дали старт учні однієї зі львівських шкіл. Принаймні їхнє відео завірусилося одним із перших.

«…ми почули цю пісню. Вона нам сподобалася, ми вирішили її співати спершу вдома, потім у школі і на уроці. Коли я виклала відео, як ми співаємо, у ТікТок, його почали поширювати», – розповіли школярки на ток-шоу.

А самі вони почули пісню у виконанні ансамблю священнослужителів «Пентархія» – панотці заспівали а капела 22 січня 2020 року, до Дня Злуки, у селі Старий Угринів, в будинку де народився Бандера. Саме вона лунає фоново у тіктоці, коли її співають школярі.

Хто і коли написав пісню «Батько наш Бандера» достеменно невідомо. Однією з версій, музичний твір з’явився у сорокові роки минулого століття, Степан Бандера вже був символом боротьби за незалежність. Але фольклористи припускають, що пісня – нова, адже до 2021 її у такому вигляді нібито ніхто не чув.

Богдан Боднарук, для «Главкома»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів