Адвокат Дубровіна розповіла, чим Яценюк міг би допомогти у справі Карпюка і Клиха

Адвокат Дубровіна розповіла, чим Яценюк міг би допомогти у справі Карпюка і Клиха
Станіслав Клих і Микола Карпюк

Колишній глава уряду досі не виходив на зв'язок із адвокатами Клиха і Карпюка

Адвокат українського політв’язня Станіслава Клиха Марина Дубровіна в інтерв’ю «Главкому» розповіла, що вона та її колеги неодноразово просили Арсенія Яценюка дати свідчення у письмовому вигляді щодо справи Клиха та Карпюка. Однак колишній український прем’єр досі не виходив на зв'язок із захистом українців.

«Жодної реакції з його боку наразі немає», – повідомила вона.

Свідчення, якби вони були, навряд чи могли істотно вплинути на звільнення Карпюка і Клиха. «Єдине, що він (Яценюк. – «Главком») може сказати, це те, що ані його там не було (в Чечні під час війни з РФ), ані Станіслава з Миколою», – пояснила адвокат.

«Звільнити може Верховний суд. А Арсеній Петрович тільки на стадії обміну, на стадії якихось гуманітарних домовленостей між Росією і Україною може допомогти», – додала вона.

Якщо сьогодні Верховний суд їх виправдає, вважає Дубровіна, то це рішення, звичайно, буде в юридичній площині. Але досвід їй підказує, що у жодній справі, у яких фігурантами були українці, виправдовувального вироку не було.

У свою чергу екс-прем’єр Арсеній Яценюк написав слова підтримки на адресу українців Клиха і Карпюка на своїй сторінці у Facebook.

«Українських заручників буде звільнено лише внаслідок консолідованого міжнародного тиску і поразки тоталітарного режиму. А кремлівська зграя понесе справедливе і невідворотне покарання», – написав він.

Нагадаємо, сьогодні, 26 жовтня Верховний суд Росії розглядає апеляцію у справі українців Станіслава Клиха і Миколи Карпюка, засуджених відповідно до 20 і 22 з половиною років ув’язнення за «злочини під час чеченської війни». За версією обвинувачення, українці брали участь у збройному конфлікті на боці бойовиків, які чинили опір російським військовим. Проте обидва засуджених заперечують свою провину, а правозахисний центр «Меморіал» вважає хлопців політичними в’язнями

Впродовж розгляду справи, яка тягнеться з березня 2014 року, від російських високопосадовців лунали різноманітні абсурдні обвинувачення. Так, зокрема, Голова слідчого комітету РФ Юрій Бастрикін заявляв, що засуджені входили до УНА-УНСО і воювали в Чечні разом з колишнім прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком. Проте жодних доказів цього так і не було оприлюднено, хіба що окрім зізнань Станіслава Клиха, здобутих, як стверджують його захисники, за допомогою тортур. Саме вони, ймовірно, вплинули на психічне здоров’я Станіслава. Під час одного з останніх засідань він несподівано для захисту заявив про відмову від послуг адвоката Марини Дубровіної у ще одній справі, порушеній проти нього за образу суду. Проте колеги пані Дубровіної із захисту, адвокати Докка Іцлаєв та Ілля Новіков, аби не допустити призначення державного адвоката, швидко втрутилися у ситуацію, відвідали Карпюка і Клиха у СІЗО і отримали від них підписи на право єдиного захисту для всіх адвокатів.

Як повідомляв «Главком», сьогодні нардеп Надія Савченко прилетіла до Москви на суд над Клихом і Карпюком.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: